Palestijnse Islamitische Jihad roept andermaal op om Israëlische soldaten te ontvoeren

De zwaar gesluierde vrouwenafdeling van de Al Quds Brigades, het moordeskader van de terreurorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) [beeldbron: Albawaba]

Er is “aanzienlijke vooruitgang” geboekt bij het bereiken van een overeenkomst voor de uitwisseling van gevangenen tussen Israël en Hamas, vertelden Palestijnse bronnen woensdag aan het persbureau Quds News Network.

Volgens de niet nader genoemde bronnen werd de vooruitgang geboekt nadat Israël naar verluidt “een concessie” had gedaan met betrekking tot Palestijnse veiligheidsgevangenen die levenslang in Israëlische gevangenissen moesten uitzitten. De bronnen gaven geen aanvullende details over de ogenschijnlijke voortgang.

Maar terwijl Egypte zijn inspanningen voortzet om tot een overeenkomst inzake de uitwisseling van gevangenen tussen Israël en Hamas te komen, riep de organisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) op tot het ontvoeren van IDF-soldaten om Israël te dwingen veiligheidsgevangenen vrij te laten.

Khader Habib, een hoge PIJ-functionaris in de Gazastrook, zei dat Palestijnse “verzets”-groepen IDF-soldaten moeten ontvoeren om ze in te ruilen voor veiligheidsgevangenen in toekomstige gevangenenruil.

Habib zei tegen het Palestijnse persbureau Khabar:

Dit is de enige manier om de gevangenen te bevrijden. Het aantal gevangenen dat lange straffen uitzit, is erg hoog. Er zijn 5.000 gevangenen die worden onderworpen aan de meest ernstige vormen van misbruik.

Habib zei dat de PIJ en andere Palestijnse gewapende groeperingen ontvoeringen hebben goedgekeurd als een “belangrijkste middel om de heroïsche gevangenen te bevrijden uit de gevangenissen van de Israëlische bezetting.”

‘Jong geleerd is oud gedaan’. Een jong meisje van de Al Quds Brigades (PIJ) is er klaar voor … [beeldbron: Albawaba]

In een reactie op de aankondiging door Hamas’ Izzadin al-Qassam Brigades dat de zes gevangenen die onlangs uit de Gilboa-gevangenis zijn ontsnapt, zullen worden opgenomen in de volgende overeenkomst voor de uitwisseling van gevangenen met Israël, verwelkomde Habib de stap. “Wij en Hamas vertegenwoordigen de ruggengraat van het verzet tegen de zionistische bezetter“, zei hij.

De zes gevangenen werden gevangen genomen door Israëlische veiligheidstroepen. Vijf van hen zijn lid van de PIJ, terwijl de zesde, Zakaria Zubeidi, lid is van de regerende Fatah-factie onder leiding van de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas.

De kwestie van de gevangenen moet bovenaan de agenda van de Palestijnen blijven staan“, zei Habib. “Dit is een nationale kwestie, en iedereen moet met alle mogelijke middelen alles in het werk stellen om hen te bevrijden, omdat de zionistische vijand alleen kan instemmen door hem te dwingen onze dappere gevangenen vrij te laten.

Op dinsdag zei hoge Hamas-functionaris Zaher Jabarin dat zijn groep bemiddelaars een “routekaart” heeft voorgelegd voor een mogelijke overeenkomst voor de uitwisseling van gevangenen met Israël. “De bal ligt nu in het kamp van de bezetting“, zei hij, zonder verdere details te verstrekken.

Jabarin zei dat Hamas eist dat Israël alle gevangenen vrijlaat die opnieuw werden gearresteerd nadat ze waren vrijgelaten in de Gilad Schalit-gevangenenruil van 2011. Tientallen ex-gevangenen die werden vrijgelaten in de Schalit-deal zijn opnieuw gearresteerd door Israël.

Jabarin herhaalde Hamas’ verzet tegen het koppelen van de kwestie van een overeenkomst inzake de uitwisseling van gevangenen aan de wederopbouw van de Gazastrook. Hij beweerde dat de bedoelingen van Israël onduidelijk blijven met betrekking tot een gevangenenruil.

Teheran, 31 december 2018. Ziyad al-Nakhalah (links), oprichter van de Al Quds Brigades, is sinds 28 september 2018 de nieuwe leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). In Teheran bezocht hij de Iraanse geestelijke leider Ayatollah Ali Khamenei (rechts) [beeldbron: Mehr News]

Ashraf Abu al-Hol, redacteur van de Egyptische krant Al-Ahram, vertelde het Palestijnse Raya Media Network dat het niet mogelijk is om de voortgang in de onderhandelingen over de uitwisseling van gevangenen te bevestigen of te ontkennen.”Maar het kan gezegd worden dat de ernst van de onderhandelingen groter is dan voorheen“, zei hij.

Abu al-Hol zei dat Egypte druk uitoefende op Israël om tot een gevangenendeal met Hamas te komen. Hij beweerde dat de Israëlische regering “terughoudend en bang” was om concessies te doen uit angst om bekritiseerd te worden door de Israëlische oppositie.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “‘Significant progress’ achieved in prisoner swap negotiations – report” van 22 september 2021 op de site van The Jerusalem Post