Joe Biden: ‘2-statenoplossing is enige manier om een ​​einde te maken aan Israëlisch-Palestijnse conflict’

De Amerikaanse president Joe Biden zei dinsdag dat een soevereine en democratische Palestijnse staat de “beste manier” is om de toekomst van Israël te verzekeren.

In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, zei president Joe Biden:

We moeten streven naar een toekomst van meer vrede en veiligheid voor alle mensen in het Midden-Oosten. De inzet van de Verenigde Staten voor de veiligheid van Israël staat buiten kijf en onze steun voor een onafhankelijke Joodse staat is ondubbelzinnig. Maar ik blijf geloven dat een tweestatenoplossing de beste manier is om de toekomst van Israël als een Joodse democratische staat te verzekeren, die in vrede leeft naast een levensvatbare, soevereine en democratische Palestijnse staat. We zijn op dit moment nog ver verwijderd van dat doel, maar we mogen onszelf nooit toestaan ​​om de mogelijkheid van vooruitgang op te geven.

Zoals bekend was ook oud-premier Banjamin Netanyahu een fervente aanhanger van de tweestatenoplossing … ergens in de VS zelves! 🙂

In een vooraf opgenomen toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei de Jordaanse koning Abdullah II woensdag dat de gevechten tussen Israël en Palestijnse terroristische groeperingen in Gaza afgelopen mei onderstreepten dat “de huidige situatie gewoon onhoudbaar is“.

Algemene veiligheid voor beide partijen, ja voor de hele wereld, kan alleen worden gegarandeerd door een tweestatenoplossing“, zei hij. Hij riep op tot de oprichting van een Palestijnse staat, opgericht op de lijnen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, Jeruzalem dus, want er bestaat geen West-Jeruzalem!

Intussen blijkt uit een recent onderzoek onder Palestijnen dat ongeveer 78 procent wil dat Mahmoud Abbas, de chef van de Palestijnse Autoriteit, zijn ambt verlaat.

Abbas is voor Joe Biden (en ook voor de EU) de aangewezen figuur om de tweestatenoplossing te realiseren. De Palestijnen in Judea & Samaria vinden van niet en de Palestijnen in Gaza, geleid door Hamas en de PIJ, eisen tot op vandaag de vernietiging van de Joodse staat.

De peiling werd uitgevoerd door Khalil Shikaki van het Palestijnse Centrum voor Onderzoek en Beleidsonderzoek, en bevroeg 1270 Arabieren in de Palestijnse semi-autonome gebieden van Judea & Samaria en de Gazastrook om hun input. “Dit is het hoogste aantal dat we sinds de verkiezing van Abbas omtrent zijn aftreden“, zei Shikaki in The Times of Israel.

Bronnen:

  • naar een artikelBiden says two-state solution is ‘the only way’ to end Israeli-Palestinian conflict” van 21 december 2021 en een artikelKing of Jordan calls for two-state solution to Israeli-Palestinian conflict” en een artikelPoll finds 78 percent of Palestinians want Abbas to resign” van 22 september 2021 op de site van i24News
  • h/t “Tiki S.