Voor de Joden van Mallorca is hun eerste ‘openbare’ soeka een overwinning op de Spaanse inquisitie

Toni Pinya betreedt de synagoge van Palma de Mallorca, Spanje, 11 februari 2019 [beeldbron: Cnaan Liphshiz/JTA]

Vóór de Spaanse inquisitie had het eiland Mallorca een omvangrijke joodse gemeenschap. Elke herfst werd het eiland bezaaid met hutten met bladdaken die Joden moeten bouwen tijdens de feestdag van Soekot.

Maar dat veranderde allemaal onder de vervolgingscampagne van de inquisitie die begon in 1488 (vier jaar voordat deze begon op het vasteland van Spanje) en pas eeuwen later, in 1834, officieel werd afgeschaft.

Dit jaar is de kleine joodse gemeenschap van het eiland in de hoofdstad Palma echter vastbesloten om haar Soekot-traditie opnieuw in te voeren met een openbare verklaring.

Voorafgaand aan de vakantie deze week hebben de Joodse gemeenschap samen met de gemeente Palma de eerste ‘openbare’ soeka van het eiland opgericht sinds de Inquisitie, gelegen in de voormalige Joodse wijk van de stad.

“Het is een van de vele primeurs voor de Joden van Mallorca, en het is vooral zinvol omdat het iets uit het verleden van deze gemeenschap herstelt”, zegt Dani Rotstein, oprichter van Limud Mallorca en secretaris van de Joodse Gemeenschap van de Balearen. Hij is een  professional op het gebied van toerisme en videoproductie uit New Jersey en heeft de inspanningen geleid om de Joodse gemeenschap van Mallorca te promoten sinds hij er in 2014 naartoe verhuisde.

Om eerlijk te zijn, heeft Palma sinds de inquisitie zijn aandeel in soeka’s gezien. De stad en het eiland, dat een populaire vakantiebestemming is voor de oostkust van Spanje, heeft al tientallen jaren een kleine maar actieve Joodse gemeenschap van ongeveer 100 leden, plus verschillende Joodse expats. Ze vieren het 50-jarig jubileum sinds Britse expats de gemeenschap in 1971 stichtten. Palma heeft ook een synagoge, een klein Joods museum en een rabbijn.

Een traditionele soeka ook in cronatijden

Maar de vakantie van Soekot, die dit jaar een week duurt, en die maandagavond begint, zal de eerste keer zijn dat een soeka op openbare grond wordt gebouwd met financiering van de plaatselijke gemeente. Het werd opgericht in het herenhuis van Ca’n Oms, de zetel van het departement voor cultuur van de stad en andere gemeentelijke instanties. Joden en niet-Joden zullen in de loop van twee weken kunnen genieten van culturele programmering van Limmud Mallorca, inclusief lezingen in de soeka en rondleidingen door het gebied.

De openbare soeka maakt deel uit van een Europees initiatief European Days of Jewish Culture, een reeks evenementen die elk jaar in september en oktober in tientallen steden in Europa het Joodse erfgoed vieren.

Deze ontwikkeling is de laatste in een reeks bewegingen van Rotstein en anderen die zijn ontworpen om de pre-inquisitie-aanwezigheid van joden op Mallorca te herdenken, die bekend werden als chuetas (xuetas), de lokale naam voor anusim – of degenen die tijdens de inquisitie onder dwang tot het christendom werden bekeerd .

Op Rosj Hasjana organiseerden lokale Joden een feestelijke dienst en een muziekconcert om het nieuwe Joodse jaar te vieren, met de medewerking van een lokaal Catalaans cultureel centrum, in de tuin in de oude Joodse wijk.

Het was symbolisch voor de deelnemers vanwege een pijnlijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Joodse gemeenschap van Mallorca. In 1677 hielden lokale crypto-joden, die hun leven riskeerden door hun geloof te praktiseren terwijl ze deden alsof ze christen waren, in het geheim een ​​Jom Kipoer-dienst in een tuin buiten de stadsmuren.

Lokale joden zeggen dat toen de Spaanse heersers hoorden van de dienst, ze de grond van de tuin hebben gezouten om er zeker van te zijn dat er nooit meer iets zou kunnen groeien, en zich verdubbelden in het uitroeien van Joodse vieringen van het eiland.

De afgelopen jaren hebben de autoriteiten zich ingespannen om dergelijke gruweldaden te erkennen en te boeten. In 2018 onthulden lokale autoriteiten een gedenkplaat op het Palma-plein waar 37 crypto-joden publiekelijk werden verbrand – aka autodafe – in wat ooit lokaal bekend stond als “het vreugdevuur van de joden“.

Het Tribunaal van het Heilig Officie van de Inquisitie, of de Spaanse Inquisitie, werd opgericht in 1478 onder het bewind van Ferdinand II van Aragon en zijn vrouw Isabella I van Castilië. De katholieke vorsten wilden dat hun land zich zou verenigen onder één religie en één cultuur. Het Alhambra Edict van 31 maart 1492 impliceerde de verdrijving van de Joden uit Spanje [beeldbron: History.net]

In 2015 hielp de stad bij de bouw van een klein Joods museum in wat vroeger de Joodse wijk was. Het gebied, met zandstenen gevels en rustige, geplaveide straten, was vroeger een bloeiend en zwaar Joods winkel- en zakengebied, met veel leerlooierijen, schoenenwinkels en slagerijen. Tegenwoordig wonen er weinig of geen Joden, en de meeste bezoekers zijn toeristen. 

Ook in 2015 hebben de parlementen van Spanje en Portugal wetten aangenomen die afstammelingen van Sefardische joden het recht op burgerschap geven. Miljoenen dollars aan openbare fondsen worden geïnvesteerd in het behoud en de ontwikkeling van Joodse erfgoedsites in die landen.

Veel chueta-families bleven in het geheim het jodendom beoefenen. Zelfs degenen die destijds hun joodse gebruiken niet volhielden, werden met argwaan behandeld en op vele manieren uitgesloten van de rest van de samenleving.

Sommige joodse tradities bleven in chueta-families, zoals het aansteken van kaarsen op Shabbat, het bedekken van spiegels tijdens rouw en de voorjaarsschoonmaak die met Pesach gepaard gaat. Maar na verloop van tijd nam de Joodse bevolking van het eiland af.

Maar ironisch genoeg bleek de uitsluiting van chuetas door de samenleving de sleutel tot de heropleving van het jodendom op Mallorca, zeggen historici: omdat ze niet vrijelijk met de christelijke bevolking mochten trouwen, trouwden chueta’s onderling. Dit hielp een duidelijke chueta-identiteit te behouden tot ver in de jaren zeventig, toen de dictatuur van Fransisco Franco uiteindelijk instortte en de Spaanse samenleving openstelde voor de rest van Europa.

Toen dat gebeurde, telde Mallorca duizenden mensen die zichzelf definieerden als chuetas, een minderheid die nu ongeveer 20.000 telt.

In de afgelopen jaren hebben chueta’s die terugkeerden naar het jodendom en zich bekeerden, de teugels van de gemeenschap overgenomen. In 2018 werden twee chuetas verkozen tot lid van de vierkoppige raad van bestuur van de gemeenschap. En in juni ontving de gemeenschap, voor het eerst sinds de inquisitie, een rabbijn die in Palma werd geboren in een chueta-familie, Nissan Ben Avraham.

Dit proces, evenals de openbare evenementen voor Rosj Hasjana en Soekot, “zijn een overwinning”, vertelde Iska Valls, een chueta die terugkeerde naar het jodendom en de vrouw van Toni Pinya, een van de chueta-bestuursleden van de Joodse gemeenschap, aan de Jewish Telegraphic Agency .

“Het is een overwinning [op] de Inquisitie en het bewijs dat we als een feniks zijn, die opnieuw uit de as herrijst”, zei ze.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “For Mallorca’s Jews, their first ‘public’ sukkah is a triumph over the Spanish Inquisition” van 20 september 2021