Joodse harpiste overleden die op Beatles album Sergeant Peppers meespeelde

Sheila Bromberg lacht met Ringo Starr in een BBC-talkshow in mei 2011. (YouTube/Screenshot)

Sheila Bromberg hield zich in de jaren zestig bezig als veelgevraagd harpiste in Londen, maar toen ze een verzoek kreeg voor een optreden in de Abbey Road-studio van EMI van 21.00 uur tot middernacht, voelde ze dat ze het niet kon weigeren: Ze was tenslotte een alleenstaande moeder van twee kleine kinderen.

Maar pas toen de joodse harpiste een man met een Liverpools accent achter zich hoorde, besefte ze dat ze op het punt stond geschiedenis te schrijven.

Well, what you got on the dots?” herinnerde ze zich dat Paul McCartney haar die avond vroeg in 1967 vroeg. McCartney, die geen muziek kon lezen, wilde haar de partituur horen spelen die hij had gedicteerd aan Mike Leander, een arrangeur.

Bromberg, die op 17 augustus op 92-jarige leeftijd stierf in een hospice in Aylesbury, Engeland, stond op het punt de eerste vrouw te worden die op een Beatles-album zou optreden. 

Ze speelde de harpbegeleiding op “She’s Leaving Home“, de pijnlijke momentopname van de leegte tussen ouders en een dochter, op het baanbrekende muziekalbum van de Beatles, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

In een profiel op de BBC uit 2011 deed Bromberg, die een perfect oor had voor accenten, McCartney na die worstelde om precies uit te leggen wat hij van haar en het strijkorkest wilde.

No, no, I want something, eh …” citeerde ze hem. “Hij kon het niet beschrijven, hij kon het niet uitdrukken, en hij wachtte tot iemand het uit de lucht zou halen.

George Martin, de producer van de Beatles, was er echter die opnamesessie niet bij, de enige man die kon uitleggen wat McCartney wilde.

Ook de beroemde Joodse musicus Erich Gruenberg, de in Oostenrijk geboren joodse violist die in het Brits Mandaat Palestina had getraind en die ook veel gevraagd was als sessiemuzikant.

Gruenberg was tijdens die sessie present en speelde viool op A day in the life, een andere beroemde song op Sgt. Peppers album. Deze beroemde Oostenrijks-Britse Joodse violist overleed op 7 augustus 2020.

A Day in,the Life met Erich Gruenberg die op het einde met het orkest het crescendo speelt te beginnen om 3:45′

Bromberg en het orkest maakten drie uur aan takes door. Om middernacht herinnerde Bromberg zich dat Erich Gruenberg, zijn viool onder zijn arm stopte en zei: “Nu is het middernacht, ik moet naar huis omdat ik morgenochtend aan het werk ben.’” “Well, I suppose that’s that then“, antwoordde McCartney volgens Sheila Bromberg.

Toen het album uitkwam, realiseerde ze zich dat McCartney haar eerste opname had gebruikt, maar het verschillende malen dubde zodat zo dat het een veel groter effect kreeg. “Dat was wat hij wilde hebben,” herinnerde ze zich dat ze dacht. “Ja! Slim!

Bromberg werd geboren in Londen. Haar grootvader van vaderskant was een bekende joodse muzikant in Oekraïne voordat ze vluchtte vanwege pogroms, en haar vader en zoon waren ook orkestmusici.

Bromberg nam op met andere artiesten zoals Frank Sinatra, Dusty Springfield en de Bee Gees. Ze verscheen in “Monty Python’s Flying Circus” en speelde harp in een kruiwagen en trad op op de soundtrack van twee James Bond-films.

Ze kreeg negen Britse ponden voor haar Beatles-optreden – ongeveer $ 190 in het geld van vandaag. Ze leek een periode haatdragend dat het lied de schijnbare top van haar carrière was. “Ik sta bekend om vier maten muziek”, zei ze ooit. “Dat vond ik een beetje bizar.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ron Kampeas “Sheila Bromberg, Jewish harpist who was first woman to play on a Beatles album, dies at 92” van 20 september 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)