Iran’s president haalt in VN uit naar de VS en naar de ‘Zionistische Entiteit’

De Iraanse president Ebrahim Raisi spreekt in een opgenomen videoboodschap tot de Algemene Vergadering van de VN op 21 september 2021 [beeldbron: screenshot/YouTube/TOI]

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op de toespraak van de Iraanse president Ebrahim Raisi op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dinsdag,

Het ayatollah-regime van Iran vormt een duidelijke en onmiddellijke bedreiging voor het Midden-Oosten en de wereldvrede,” zei het ministerie,

De nieuwe regering in Iran, geleid door de ‘Slager van Teheran’ Raisi, en grotendeels bestaande uit ministers die verdacht worden van terrorisme en internationale sanctielijsten, is het extremistische gezicht van een regime dat al meer dan veertig jaar schade toebrengt aan Iraanse burgers, dat terrorisme aanmoedigt en financiert, en dat het hele Midden-Oosten destabiliseert.

Raisi blijft de internationale gemeenschap voor de gek houden in een toespraak vol met leugens en cynisme. De internationale gemeenschap moet het Iraanse regime veroordelen en elke mogelijkheid voorkomen dat nucleaire capaciteiten en wapens in handen van deze extremisten vallen“, concludeerde het ministerie.

‘Gaza, de grootste gevangenis ter wereld’

De Iraanse president Ebrahim Raisi riep dinsdag tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op tot hervatting van de onderhandelingen om de Amerikaanse sancties tegen Iran op te heffen.

De Islamitische Republiek overweegt de nuttige gesprekken waarvan het uiteindelijke resultaat de opheffing van alle onderdrukkende sancties is“, zei Raisi.

In zijn opmerkingen haalde Raisi ook uit naar Israël, wiens vernietiging de Iraanse leiders regelmatig eisen. “Het bezettende zionistische regime is de organisator van het grootste staatsterrorisme, wiens agenda het is om vrouwen en kinderen af ​​te slachten”, beweerde hij.

Hij hekelde de blokkade van de Gazastrook, die volgens Israël nodig is om te voorkomen dat wapens Palestijnse terreurgroepen bereiken in de kustenclave, waarvan sommige steun krijgen van Teheran.

Een totale blokkade heeft van Gaza de grootste gevangenis ter wereld gemaakt“, zei hij. Raisi zei ook dat de ‘deal van de eeuw is mislukt’, verwijzend naar het Israëlisch-Palestijnse vredesvoorstel van de regering-Trump.

Eerder verklaarde de Iraanse regering dat de vastgelopen nucleaire besprekingen met westerse mogendheden in Wenen binnen enkele weken zouden worden hervat.

Raisi werd in juni gekozen tot president in Iran. Raisi, een hardvochtige geestelijke, was lid van de ‘doodscommissies’ van 1988, die verantwoordelijk waren voor de buitengerechtelijke executies van duizenden mensen, en wordt de ‘Slager van Teheran‘ genoemd.

De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde in zijn eigen toespraak op de Algemene Vergadering van de VN dat “de Verenigde Staten zich blijven inzetten om te voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt“, eraan toevoegend dat de VS “bereid zijn om terug te keren naar volledige naleving van [de Iraanse nucleaire deal van 2015] ] als Iran hetzelfde doet.

Bronnen:

  • naar een artikelForeign Ministry: ‘Butcher of Tehran’ continues to fool intl. community’” van 22 september 2021 en een artikel “Iranian Pres: Iran wants talks to remove US sanctions” van 21 september 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikelIn UN debut, Iran’s new president rails against US sanctions, denounces Israel” van 21 september 2021 op de site van The Times of Israel