Dankzij Abraham Akkoorden kunnen Bahreinse Joden voor het eerst in decennia in het openbaar hun geloof belijden

Voor het eerst in decennia leidt Ebrahim Nonoo gebedsdiensten in de gerenoveerde synagoge van Manama, waardoor de Joodse tradities duidelijk zichtbaar worden na tientallen jaren van privéaanbidding.

De kleine Joodse gemeenschap van Bahrein, ongeveer 50 mensen, beoefent hun geloof achter gesloten deuren sinds 1947, toen de enige synagoge van het Golfland werd verwoest door ongeregeldheden aan het begin van het Arabisch-Israëlische conflict.

Maar toen Bahrein een jaar geleden de banden met Israël normaliseerde als onderdeel van door de VS bemiddelde overeenkomsten met Arabische landen, bekend als de Abraham-akkoorden, ‘opende het alles’, zei Nonoo. ‘We zijn erg blij om in de open lucht te zijn’, vertelde de 61-jarige aan AFP.

De kleine, wit geschilderde synagoge met houten kozijnen ligt in het hart van de hoofdstad Manama. Het is onlangs gerenoveerd voor een bedrag van 60.000 Bahreinse dinars ($ 159.000). Binnen zijn houten banken met marineblauwe kussens, een groot scherm om gebeden uit te zenden en een houten podium, of bimah, met religieuze boeken in het Arabisch, Engels en Hebreeuws.

‘We kunnen het Joodse leven in Bahrein ontwikkelen omdat we een volledig functionerende synagoge hebben’, zei Nonoo. ‘We hebben de mogelijkheid om de Joden naar de synagoge te brengen en we willen dat ze regelmatig komen.’

Op 15 september 2020 braken Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten met het geaccepteerde Arabische beleid dat er geen banden met Israël mogen zijn totdat het vrede sluit met de Palestijnen, en Soedan en Marokko volgden.

De stap werd door Palestijnse critici veroordeeld als een ‘verraad’, maar het was een zegen voor de Joden in Bahrein. Vorige maand hielden ze hun eerste Shabbat-diensten in de synagoge in 74 jaar, vergezeld van buitenlandse joden en diplomaten.

‘Terug naar huis’ Tijdens de diensten eten gelovigen brood en drinken druivensap na het opzeggen van korte gebeden uit een boek uit de synagogebibliotheek, met in het midden een zilveren menora of ceremoniële kandelaar.

Rabbi Elie Abadie, hoofd van de vereniging van Joodse gemeenschappen in de Golf, zei dat de terugkeer van het openbare gebed ‘onze geschiedenis in de regio hernieuwde’. ‘Al meer dan 2000 jaar werden in deze regio joodse openbare gebeden verhoord en helaas werden ze in 1947 stopgezet’, zei hij. ‘Ze hervatten is als thuiskomen.’

De onopvallende beige synagoge van Manama in Bahrein

Bronnen:

  • naar een artikel van Haitham El-Tabei “Bahrain Jews worship in public for 1st time in decades thanks to Abraham Accords” van 14 september 2021