Amerikaanse Democraten blokkeren financiële steun voor Israëls Iron Dome raketafweersysteem

Het leiderschap van de Democratische Partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag ongeveer $ 1 miljard aan financiering voor het Iron Dome-verdedigingssysteem van Israël verwijderd.

De herziening kwam nadat progressieven in de partij weigerden te stemmen voor het bredere wetsvoorstel waarin de Iron Dome-financiering was opgenomen. De progressieve democraten die de financiering van Iron Dome blokkeerden, behoren volgens Politico tot degenen die tijdens Operatie Guardian of the Wall in mei hebben aangedrongen om wapens naar Israël te blokkeren. Die stap werd geleid door vertegenwoordigers Alexandria Ocasio-Cortez uit New York en Rashida Tlaib uit Michigan.

De Democraten konden het wetsvoorstel niet aangenomen krijgen zonder de progressieven, omdat de Republikeinen ook niet voor het wetsvoorstel zouden stemmen, met als reden het schuldenplafond. Senaatsleider Mitch McConnell zei dat “het schuldenplafond zal worden verhoogd … door de Democraten.”

De Democratische leiding van het Huis zei dat de financiering van Iron Dome zal worden opgenomen in een eventuele tweeledige defensiewet voor het fiscale jaar 2022. Het wetsvoorstel, inclusief Iron Dome-financiering, was een doorlopende resolutie (CR), die financiering verstrekte in de tussentijdse periode voordat een nieuwe begroting wordt aangenomen. 

Hoewel de financiering voor de Iron Dome waarschijnlijk in de komende maanden zal worden goedgekeurd, beschouwt Israël de zaak met urgentie en zou het zo snel mogelijk willen, voegde een hooggeplaatste diplomatieke bron eraan toe.

De spanningen tussen Israël en Hamas zijn de afgelopen weken gestegen, waaronder Gaza-terroristen die raketten op Israël lanceren. De Iron Dome is een raketafweersysteem dat duizenden raketten, gelanceerd door door de VS aangewezen terroristische groeperingen, zoals Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, heeft verhinderd de burgercentra te raken waarop ze waren gericht.

De Amerikaanse president Joe Biden beloofde de Iron Dome-batterijen van Israël aan te vullen na de laatste gevechtsronde met Hamas in mei, en opnieuw toen hij vorige maand premier Naftali Bennett ontmoette in het Oval Office.

Kort voor het besluit van de Huisdemocraten zei Biden tegen de Algemene Vergadering van de VN: “De inzet van de Verenigde Staten voor de veiligheid van Israël staat buiten kijf en onze steun voor een onafhankelijke Joodse staat is ondubbelzinnig.”

Een hooggeplaatste diplomatieke bron zei dat slechts twee uur voordat de Democraten van koers veranderden, Jeruzalem werd verteld dat de financiering op schema lag. Israël wil voorkomen dat het wordt gebruikt voor intern Amerikaans politiek getouwtrek door Democraten of Republikeinen, voegde de bron eraan toe.

Rep. Ted Deutch (D-FL) tweette dat “Iron Dome een verdedigingssysteem is dat door een van onze naaste bondgenoten wordt gebruikt om burgerlevens te redden. Het moet worden aangevuld omdat duizenden raketten zijn afgevuurd door de Hamas-terroristen die Gaza controleren. Beschouw dit als mijn verzet tegen deze beslissing.

Rep. Ritchie Torres, een progressieve democraat uit New York, zei: “een raketafweersysteem (dwz Iron Dome) verdedigt burgers tegen raketten. Vandaar de naam. Alleen in een moreel omgekeerd universum zou dit als een ‘controverse’ worden beschouwd.

Hoewel de GOP niet van plan was om voor het wetsvoorstel te stemmen, twitterde de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy: “Democraten hebben zojuist geld weggehaald uit het Iron Dome systeem – het raketafweersysteem dat talloze levens in Israël heeft gered van de raketaanvallen van Hamas. Terwijl de Democraten capituleren voor de antisemitische invloed van hun radicale leden, zullen de Republikeinen altijd achter Israël staan.

De American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) reageerde op de wijziging op Twitter en zei dat “extremisten in het Congres politiek spelen met Israëlische en Palestijnse levens. Oproepen om financiering voor een levensreddend defensief systeem te verwijderen, is een belediging van onze waarden, brengt verdere conflicten met zich mee en is in strijd met de toezegging van Biden en ondersteund door de leiding van het Congres.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid sprak met Steny Hoyer, de meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, over Amerikaanse hulp aan het Iron Dome-systeem. Hoyer verklaarde dat dit een technisch uitstel was, als gevolg van een debat in het Congres over het tekort op de Amerikaanse begroting. 

Het Witte Huis, de voorzitter van het Huis Nancy Pelosi en de leider van de meerderheid van de senaat, Chuck Schumer, beloofden de Israëlische regering in de nabije toekomst hulpbudgetten voor de Iron Dome. Lapid bedankte Hoyer voor zijn inzet en benadrukte de noodzaak om het verzoek zo snel mogelijk goed te keuren om aan de veiligheidsbehoeften van Israël te voldoen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lahav Harkov “House Dems remove Iron Dome funding from upcoming budget” van 22 september 2021 op de site van The Jerusalem Post