Jimmy Carter heeft niets positiefs te zeggen over de Abraham-akkoorden

Damaskus (Syrië), 19 oktober 2010. Hamasleider Khaled Meshaal wordt hier hartelijk omhelst door zijn vriend Jimmy Carter, de voormalige president van de Verenigde Staten. Mary Robinson (rechts), voormalig president van Ierland, keek toe en zag dat het goed was [beeldbron: Reuters/Khaled al-Hariri]

President Isaac Herzog heeft afgelopen vrijdag de voormalige Amerikaanse president voor de Democratische Partij, Jimmy Carter, getelefoneerd ter gelegenheid van de 48ste verjaardag van de Yom Kipoer-oorlog en de eerste verjaardag van de Abraham-akkoorden, aldus een bericht van Arutz Sheva.

President Herzog zei tegen president Carter: “Je hebt iets heel heiligs gedaan. Dit was het eerste vredesakkoord tussen Israël en een Arabische staat, dat leidde tot de overeenkomsten die we vorig jaar met de Golfstaten hadden.

Heeft Jimmy Carter ooit de Abraham-akkoorden geprezen? Hoewel het Carter Center veel artikelen over Israël heeft gepubliceerd, waarvan de meeste kritisch zijn, wordt de term “Abraham-akkoorden” niet genoemd. Ik kon niets vinden over de vredesakkoorden tussen Israël en Marokko, Soedan, Bahrein of de VAE.

Dit lijkt vreemd aangezien Carter zichzelf positioneert als de peetvader van de vrede in het Midden-Oosten.  Het is niet moeilijk te raden waarom:

De Abraham-akkoorden schonden de primaire regel van wannabe vredestichters sinds Oslo – dat geen enkele Arabische natie vrede zou sluiten met Israël totdat de Palestijnse kwestie is opgelost. 

Ze werden bemiddeld door een president die de traditionele ‘vredestichters’ verafschuwden. Ze werden aanvaard en gepromoot door een Israëlische leider die dezelfde traditionele ‘vredestichters’ ook verafschuwden. 

Alle argumenten waarom de Abraham-akkoorden nutteloos waren, zijn in het jaar sinds ze werden ondertekend onjuist gebleken. Dat maakt Jimmy Carter’s stilzwijgen over de grootste doorbraak in de vrede in het Midden-Oosten sinds zijn eigen Camp David-akkoorden.

Het lijkt alsof hij niet echt vrede tussen Israël en de Arabische naties ondersteunt – hij wil dat de Palestijnen vetorecht hebben over alle betrekkingen tussen Israël en elke Arabische natie, wat betekent dat ze kunnen beslissen over de voorwaarden van de buitenlandse betrekkingen van Israël.

Dat is geen vrede. Dat is chantage. En dat lijkt te zijn wat Carter verkiest boven vrede.

Washington, op het gazon van het Witte Huis op 26 maart 1979. Ondertekening van het Vredesverdrag tussen Egypte en Israël met van links naar rechts Anwar Sadat, Jimmy Carter en Menachem Begin

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Jimmy Carter has nothing positive to say about the Abraham Accords” van 17 september 2021 op de blog van Elder of Ziyon
  • naar een artikelPresident Herzog thanks President Carter for brokering Camp David Accords” van 17 september 2021 op de site van Arutz Sheva
  • h/t “Tiki S.