Israëlische soldaten grijpen laatste 2 Palestijnse voortvluchtigen in Jenin en maken aldus een einde aan de jailbreak-saga

De twee laatste ontsnapte terroristen – Iham Kamamji en Munadil Nafiyat – van de terreurgroep Palestijnse Islamistische Jihad (PIJ) zitten weer in hun Israëlische cel [beeldbron: TOI]

Soldaten van de Israëlische strijdkrachten arresteerden zaterdag de twee overgebleven Palestijnse veiligheidsgevangenen die bijna twee weken geleden ontsnapten uit de Gilboa-gevangenis in het noorden van Israël, zei het leger.

De arrestaties van de twee voortvluchtigen – een week nadat de vier andere ontsnapte gevangenen werden heroverd in het noorden van Israël – maken een einde aan een massale 13-daagse klopjacht na een van de ergste ontsnappingen in de geschiedenis van Israël.

Iham Kamamji en Munadil Nafiyat, beide leden van de terreurgroep Islamitische Jihad, werden gearresteerd in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever, zeiden de Israëlische strijdkrachten zondag begin zondag.

“De twee terroristen werden levend gepakt en overgedragen aan de veiligheidstroepen voor ondervraging”, aldus het leger. Ze werden gevangengenomen na een gezamenlijke operatie van de IDF, de veiligheidsdienst Shin Bet en de politie-eenheid voor terrorismebestrijding van Yamam.

Volgens de IDF braken rellen uit na de arrestatie voor zonsopgang door Israëlische speciale troepen. Er waren geen berichten over Israëlische of Palestijnse slachtoffers.

“Terwijl troepen de stad verlieten, braken op een aantal locaties rellen uit, waarbij relschoppers stenen en explosieven naar de troepen gooiden en gewapende mannen het vuur openden in het gebied”, aldus het leger.

De dreigementen van de Islamitische Jihad en andere Palestijnse terreurgroepen om de arrestatie van de twee voortvluchtigen door de Israëlische strijdkrachten met geweld te voorkomen, hielden echter geen stand.

De twee voortvluchtigen verzetten zich niet tegen hun arrestatie en gaven zichzelf over nadat Israëlische troepen het gebouw hadden omsingeld waar ze zich verstopten.

“De Yamam, Shin Bet en de Haruv Reconnaissance Unit kwamen de stad Jenin binnen, sloten het huis af en omsingelden het huis, inclusief geweerschoten rond het gebouw waarin de voortvluchtige terroristen zich verstopten. Ze kwamen ongewapend en zonder weerstand naar buiten”, zei de IDF.

In een kennelijke poging om een ​​grote, directe confrontatie met Palestijnse terroristen in de stad te vermijden, trokken de Israëlische troepen aanvankelijk de aandacht weg van het huis waar Kamamji en Nafiyat zich schuilhielden door grote aantallen troepen naar een ander deel van de stad te sturen als afleiding en alleen dan sturen we een kleiner team naar de eigenlijke locatie.

“De twee terroristen gaven zich over en kwamen naar buiten zonder het vuur te openen. De arrestatie verliep soepel’, zegt luitenant-kolonel Alon Hanoni, plaatsvervangend commandant van het Menashe Regional Command van de IDF, dat verantwoordelijk is voor het Jenin-gebied.

Fouad Kamamji, de vader van Iham, vertelde The Associated Press dat zijn zoon hem had gebeld toen de Israëlische troepen het huis omsingelden en zei dat hij zich zou overgeven “om de huiseigenaren niet in gevaar te brengen”.

Twee vermeende handlangers, naar verluidt inwoners van Jenin, werden ook gearresteerd bij de inval. De veiligheidsdienst van Shin Bet zei zowel de voortvluchtigen als de handlangers te ondervragen.

De saga van de “heroïsche” ontsnapping van zes Palestjnse terroristen is over and out

Oorspronkelijk afkomstig uit Kafr Dan, in de buurt van Jenin, werd Kamamji in 2006 gearresteerd en tot levenslang veroordeeld voor de ontvoering en moord op een jonge Israëliër, Eliahu Asheri. Hij heeft naar verluidt zijn trots geuit over de moord.

Nafayat is niet aangeklaagd voor een ander misdrijf dan lidmaatschap van de Islamitische Jihad, en werd vastgehouden onder de praktijk van Israël van administratieve detentie, waardoor het verdachten kan opsluiten zonder aanklacht in te dienen. Veiligheidsfunctionarissen hadden gevreesd dat ze zouden kunnen proberen een terreuraanslag uit te voeren terwijl ze op de vlucht waren.

“Naarmate de tijd verstreek, wisten we dat ze in Jenin waren”, zei politiecommissaris Kobi Shabtai begin zondag. “We hebben ons enkele dagen voorbereid op een complexe missie en vanavond, na het ontvangen van de informatie waar we op hadden gewacht, werd het signaal gegeven om de operatie te starten, met Yamam-troepen in de voorhoede.”

De arrestatie werd mogelijk gemaakt door “precieze informatie die werd ontvangen door de Shin Bet, die het gebouw identificeerde waarin de twee zich verstopten in Jenin”, zei de interne veiligheidsdienst.

De operatie stond onder toezicht van Brig. Gen. Yaniv Alaluf, het hoofd van de Judea en Samaria-divisie van de IDF, die verantwoordelijk is voor de Westelijke Jordaanoever, en door kolonel Arik Moyal, zeiden het leger.

Zes Palestijnse gevangenen ontsnapten uit de Gilboa-gevangenis in de vroege ochtenduren van 6 september, op weg naar buiten via het drainagesysteem van hun cel en een lege ruimte onder de gevangenis. Ze waren naar verluidt in november begonnen met graven met behulp van borden en panhandvatten.

De ontsnapping bracht een reeks mislukkingen in de gevangenis aan het licht. Onder de schijnbare fouten waren het niet leren van lessen uit eerdere ontsnappingspogingen en verschillende  operationele blunders, waaronder onbemande wachttorens en slapende bewakers.

Vier van de zes ontsnappingen, onder wie de beruchte terreurcommandant Zakaria Zubeidi, werden afgelopen weekend opgepakt door veiligheidstroepen. Yaqoub Qadiri en Mahmoud al-Arida, de laatste naar verluidt het brein achter de ontsnapping uit de gevangenis, werden gearresteerd in de noordelijke stad Nazareth.

Al-Arida, beschouwd als een hooggeplaatst lid van de Islamitische Jihad, kreeg levenslang voor terroristische activiteiten, waaronder aanvallen waarbij soldaten werden gedood. Qadiri, ook een lid van de Islamitische Jihad, zat ook levenslange gevangenisstraffen uit voor terroristische daden, waaronder de moord op een Israëliër in 2004. Beide mannen waren naar verluidt betrokken bij een poging in 2014 om uit Gilboa te ontsnappen.

Zubeidi, een commandant van de terreurgroep Al-Aqsa Martyrs Brigade van Fatah, zat in de gevangenis terwijl hij terechtstond voor twee dozijn misdaden, waaronder poging tot moord. De jongere al-Arida, ook een lid van de Islamitische Jihad, werd in 2002 gearresteerd wegens terreurmisdrijven en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Onder de Palestijnen worden de voortvluchtigen algemeen beschouwd als ‘helden’ die erin zijn geslaagd zichzelf te bevrijden van meerdere levenslange gevangenisstraffen. De jailbreak werd gevolgd door toenemende spanningen in de Westelijke Jordaanoever, een aanval met een mes in Jeruzalem, verschillende andere aanvalspogingen en sporadische raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël.

Bronnen:

  • naar een artikel van Judah Ari Gross “Israeli forces nab last 2 Palestinian fugitives in Jenin, ending jailbreak saga” van 19 september 2021 op de site van The Times of Israel (TOI)