Illegale constructie van veroordeelde terrorist, opgetrokken met geld van de EU, weer afgebroken door de IDF

Een illegale structuur in Gush Etzion, gefinancierd door de EU (zie de stickers aan de zijkant), op land van een veroordeelde terrorist, 11 augustus 2021

De door de Europese Unie gefinancierde illegale schuur die werd gebouwd in een tuin van een veroordeelde terrorist in Gush Etzion, is met de grond gelijk gemaakt, onthulde Im Tirtzu woensdag.

Rizq Salah, die in 1990 IDF-soldaat Guy Friedman vermoordde, werd in 2013 door Israël vrijgelaten als onderdeel van een door de VS gemedieerd initiatief om de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit te hervatten.

In 2019 gaf de IDF Civil Administration Salah toestemming om land te bewerken in Gush Etzion nabij de Joodse gemeenschap van Netiv Ha’avot. 

Im Tirtzu’s Arab Desk onthulde later dat Salah op zijn land illegale bouwwerken had gebouwd die het logo van de Europese Unie dragen. De structuren dragen ook de logo’s van Oxfam en de Rural Women’s Development Society, een Palestijnse NGO.

Volgens Im Tirtzu erkenden vertegenwoordigers van het burgerlijk bestuur dat de door Salah gebouwde constructies inderdaad illegaal waren en moesten worden gesloopt.

Parachutist Guy Friedman was met zijn eenheid in operationele dienst in Bethlehem in december 1990 toen verschillende door Rizq Salah geplaatste explosieven afgingen in de buurt van het huis van de gouverneur van de stad. Als gevolg hiervan raakte Friedman ernstig gewond en bezweek later aan zijn verwondingen. Na de aanval werd Salah veroordeeld voor moord en veroordeeld tot levenslang in de gevangenis. In 2013 werden als onderdeel van een Israëlisch-Palestijnse deal meer dan 20 terroristen met bloed aan hun handen vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis, waaronder Salah. Sinds zijn vrijlating heeft Salah zich aangesloten bij de Palestijnse veiligheidstroepen en is hij gaan werken in de landbouw.

Velen in Israël hebben lang kritiek geuit op de financiering door de Europese Unie van illegale Palestijnse bouw in gebied C van Judea en Samaria, dat door critici wordt gezien als een middel om een ​​feitelijke Palestijnse staat te stichten.

Matan Peleg, CEO van Im Tirtzu, bekritiseerde de EU en riep de civiele administratie op om de illegale structuren onmiddellijk te slopen.

“Dit is weer een geval waarin de Europese Unie de zuurverdiende belastingen van haar burgers gebruikt om de veiligheid van Israël te schaden”, zei Peleg, en hij voegde eraan toe:

De EU moet een einde maken aan haar ziekelijke obsessie met de Joodse staat en stoppen met het financieren van anti-Israëlische projecten en NGO’s. Israël is geen boksbal waarop de EU haar antisemitische agressie uitspreekt. We roepen de civiele administratie op om deze structuren onmiddellijk te slopen en een einde te maken aan de ongebreidelde illegale bouw in Area C.

Welnu, de schuur is afgebroken, zoals duidelijk te zien is op de afbeelding van Im Tirtzu. Moge het jaar 5782 vrij zijn van alle illegale, door de EU gefinancierde schuren, scholen, huizen en wegen in Area C. Het is niet bepaald soevereiniteit, maar het is iets.

De illegale schuur, gesponsord door de EU en enkele NGO’s, gebouwd door de ‘Palestijnse’ terrorist Rizq Salah, voor (rechts) en na (links) de afbraak door de IDF

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Convicted Terrorist Dismantles Illegal EU-Funded Shed Following Exposé” van 1 september 2021 en een artikelTrifecta: Convicted Terrorist Builds Illegal Structures in Gush Etzion with EU Money” van 11 augustus 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van Elisha Ben Kimon “Convicted terrorist farms land near Israeli settlement” van 15 januari 2019 en een artikel26 Palestinian prisoners released from Israeli jails” van 14 augustus 2013 en een artikelPA pays former prisoners $10,000-$50,000 upon release” van 18 november 2013 op de site van Ynet News