22% van de Joodse volwassen gamers leed onder antisemitisme tijdens het spelen

Online gaming is big business met ca. 97 miljoen Amerikanen die spelen [beeldbron: Mint/Getty Images]

Volgens een nieuw onderzoek van de Anti-Defamation League kreeg meer dan een op de vijf Joodse volwassenen die online multiplayer-games spelen, te maken met antisemitisme tijdens het spelen.

Uit het onderzoek, dat woensdag werd gepubliceerd, bleek dat intimidatie en onverdraagzaamheid veel voorkomen bij de 97 miljoen Amerikanen die multiplayer-games spelen. Van de ondervraagde volwassen gamers zei 83% dat ze werden lastiggevallen tijdens het spelen. Zestig procent van de gamers van 13-17 jaar die werden ondervraagd, zei hetzelfde.

Onder volwassenen zei bijna de helft van de vrouwen dat ze werden lastiggevallen, evenals 42% van de zwarte gamers en meer dan een op de drie Aziatische en LGBTQ+-gamers. Een kwart van de moslimgamers zei ook dat ze werden lastiggevallen. Meer dan zeven op de tien volwassenen meldden wat de ADL ‘ernstige mishandeling, waaronder fysieke bedreigingen, stalking en aanhoudende intimidatie’ noemt.

Onder de tieners rapporteerden zwarte, vrouwelijke en Aziatische gamers ook de hoogste percentages intimidatie in hun leeftijdsgroep, hoewel intimidatie over de hele linie minder vaak voorkomt onder tieners.

Slechts 7% van de Joodse tienergamers zei dat ze werden lastiggevallen vanwege hun identiteit. Maar 10% van de tienergamers en 8% van de volwassen gamers zei dat ze online zijn blootgesteld aan blank supremacistisch extremisme. 

Van de tieners zei 17% dat ze geen zin hadden om met familie of vrienden te praten nadat ze waren lastiggevallen, en 10% zei dat ze het slechter deden op school omdat ze werden lastiggevallen.

Van zowel tieners als volwassenen zei tweederde dat ze soms of altijd hun identiteit verbergen als gevolg van het doelwit van haat.

Het onderzoek werd in juni uitgevoerd in samenwerking met Nowzoo, een bedrijf voor gaming- en esports-analyse. Het omvat 1.664 volwassen respondenten en 542 tienerrespondenten. Afhankelijk van de groep heeft deze een foutenmarge van 2% tot 3%.

Sinds het begin van de Covid-19-pandemie zijn de economische onzekerheden en angsten rond het virus bewapend door een breed scala aan extremisten, complottheoretici en desinformatie-actoren, die hebben geprobeerd het gevangen online publiek te propageren, radicaliseren en mobiliseren tijdens wereldwijde lockdowns. 

Antisemitische haatzaaiende uitlatingen zijn vaak een veelvoorkomend kenmerk van deze diverse bedreigingen, met:gevaarlijke gevolgen voor de openbare veiligheid, sociale cohesie en democratie. Maar de Covid-19-crisis heeft een zorgwekkende trend op het gebied van online antisemitisme alleen maar verergerd. 

Uit een onderzoek van het Bureau voor de grondrechten van 2018 over ervaringen en percepties van antisemitisme onder joden in de EU bleek dat bijna negen op de tien respondenten online antisemitisme als een probleem beschouwden. Acht op de tien kreeg te maken met antisemitisch misbruik online. 

Dit rapport, uitgevoerd door het Instituut voor Strategische Dialoog (ISD), presenteert een datagestuurde momentopname van de verspreiding van Covid-19-gerelateerde online antisemitische inhoud in het Frans en Duits op Twitter, Facebook en Telegram. 

Het onderzoek geeft inzicht in de aard en het volume van antisemitische inhoud van geselecteerde accounts in Frankrijk en Duitsland, en analyseert de platforms waar dergelijke inhoud wordt gevonden, evenals de meest prominente antisemitische verhalen – het vergelijken van belangrijke overeenkomsten en verschillen tussen deze verschillende taalcontexten. 

De bevindingen van dit rapport zijn gebaseerd op data-analyse met behulp van sociale luisterhulpmiddelen en natuurlijke taalverwerkingssoftware, gecombineerd met kwalitatieve analyse. 

Voor de periode van januari 2020 tot maart 2021 om inzicht te krijgen in de impact van de Covid-19-pandemie op online antisemitisme, werd de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) gebruikt om kanalen met antisemitische inhoud te identificeren, voordat de trefwoordenlijsten om antisemitische uitdrukkingen te identificeren die veel op deze kanalen worden gebruikt. 

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Sales “22% of Jewish adult gamers suffered anti-Semitism while playing” van 16 september 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikelHate is No Game: Harassment and Positive Social Experiences in Online Games 2021” op de site van The Anti-Defamation League (ADL)
  • naar een artikelThe rise of antisemitism online during the pandemic” op de site van Publications Office of the European Union
  • h/t “Tiki S.