Palestijnen trachten andermaal verkiezingen voor gemeenteraad te houden in december

Hamas-leider Ismail Haniyeh stemt bij de Palestijnse parlementsverkiezingen op 25 januari 2006 in Gaza-stad. Hamas won toen de verkiezingen in zowel Gaza als op de Westelijke Jordaanoever en werd premier van de PA [beeldbron: Abid Katib/Getty Images]

De Palestijnse Autoriteit heeft besloten om in december voor het eerst sinds 2017 gemeenteraadsverkiezingen te houden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

De eerste fase van de verkiezingen zal op 11 december worden gehouden voor 388 gemeenten en dorpsraden op de Westelijke Jordaanoever en de door Hamas geregeerde Gazastrook, zo maakte de PA-regering bekend.

De tweede fase van de verkiezingen zal op een later tijdstip plaatsvinden. Het was donderdag echter niet duidelijk of Hamas de verkiezingen in de Gazastrook zou toestaan.

In juni ontbond de PA-regering de gekozen gemeente- en dorpsraden nadat hun ambtstermijn was verstreken en veranderde ze in conciërgecommissies onder toezicht van het ministerie van Lokaal Bestuur totdat er voor het einde van het jaar nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De verkiezingen voor het PA-parlement en het presidentschap, die respectievelijk op 22 mei en 30 juli zouden plaatsvinden, werden afgeblazen door PA-president Mahmoud Abbas met het zogenaamde ‘excuus’ dat Israël verhinderde dat de verkiezingen in ‘Oost’-Jeruzalem werden gehouden. “Totdat Jeruzalem is bevrijd zijn er geen verkiezingen,” zei Abbas.

De ware reden van opschorting was dat uit een peiling bleek dat 53% van de Palestijnen geloofde dat Hamas “het meest verdient om het Palestijnse volk te vertegenwoordigen en te leiden”, terwijl slechts 14% de voorkeur geeft aan Abbas’ seculiere Fatah-partij.

Een herhaling van de “truuk met ‘oost’-Jeruzalem” zou opnieuw door de PA kunnen gebruikt worden om voor de een of andere reden de komende gemeenteraadsverkiezingen uit te stellen dan wel af te schaffen.

Zo weigert de Palestijnse Autoriteit nog steeds te accepteren dat Jeruzalem de ondeelbare herenigde hoofdstad is van Israël.

De verkiezingen voor het wetgevende orgaan van de PLO, de Palestijnse Nationale Raad, die gepland waren voor eind augustus, werden ook voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Woensdag besprak de Palestijnse Centrale Verkiezingscommissie het besluit van de PA-regering om de gemeenteraadsverkiezingen te houden.

De voorzitster van de commissie, Hanna Nasser, zei dat zij een brief naar de PA-premier Mohammad Shtayyeh had gestuurd waarin hij haar informeerde dat het houden van verkiezingen in de Gazastrook “politieke goedkeuring vereist” van Hamas.

De registratie van kiezers voor de komende verkiezingen vindt plaats tussen 3 en 7 oktober, terwijl kandidaten hun kandidatuur kunnen presenteren van 26 oktober tot 4 november. De verkiezingscampagnes beginnen op 27 november en duren tot 9 december, twee dagen voor de stemming.

De komende verkiezingen zullen de vierde zijn sinds de oprichting van de PA in 1994. In 2017 weigerde Hamas de verkiezingen in de Gazastrook te laten plaatsvinden, omdat het niet was geraadpleegd over het besluit om de stemming te houden.

Hamas protesteerde ook tegen een uitspraak van het Palestijnse Hooggerechtshof dat oordeelde dat de door Hamas gecontroleerde rechtbanken in de Gazastrook niet bevoegd waren om uitspraak te doen over verkiezingsaangelegenheden.

Volgens de commissie bedroeg het deelnamepercentage aan de laatste gemeenteraadsverkiezingen 53,9%, wat zeer dicht bij het percentage van de verkiezingen van 2012 van 53,8% ligt. De verkiezingen van 2012 werden ook gehouden zonder de deelname van Hamas. Hamas had de Palestijnse verkiezingen geboycot tot 2005, toen de kandidaten grote successen boekten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians to hold municipal elections in December” van 16 september 2021 en een artikelAbbas: Palestinian elections postponed after Israel blocks Jerusalem vote” van 30 april 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • h/t “Tiki S.