Het ‘Light Blade’ -lasersysteem onderschept bijna 100% van de Hamas’ brandballonnen in zijn sector

Het ‘Light Blade’-lasersysteem (‘Lahav Or’) van OptiDefense

Het duurde slechts 10 dagen voordat de twee leden van de Israëlische grenspolitie, die het enige personeel zijn dat het nieuwe lasersysteem “Lahav Or” (Light Blade) aan de grens van de Gazastrook bemant, een recordaantal met explosieven beladen ballonnen neerschoten vrijgelaten in de richting van Israël door Hamas-agenten.

De lichtbladen hebben 150 brandstichtingsballonnen onderschept. De sensoren van het systeem identificeren doelen, volgen hun beweging en schieten er een gerichte laser op totdat de ballonnen exploderen zonder het Israëlische luchtruim te hebben bereikt.

Het enige Light Blade-systeem van Israël tot nu toe beslaat slechts een klein deel van de Gazastrook, en hoewel het onderscheppingspercentage bijna 100% bedraagt, blijven Palestijnen in andere delen van Gaza ballonnen met explosieven, molotovcocktails en soms granaten over het grenshekken dat de Gazastrook scheidt van Israël. De heersende wind voert ze de westelijke Negev in.

Een ballon terrorisme team in Gaza bereidt de volgende brandstichtingsactie voor

IDF-soldaten die bij de grens zijn ingezet, onderschepten enkele van de ballonnen, maar de meeste landen en veroorzaken bosbranden – soms enkele tientallen op één dag. De branden hebben tienduizenden hectaren open land, natuurreservaten, parken en velden in brand gestoken.

Het Light Blade-systeem, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf OptiDefense, de Israëlische politie en het ministerie van Defensie, werd afgelopen februari voor het eerst gebruikt en scoorde tientallen onderscheppingen.

Grenspolitie Sgt. Maj. Meni Shalom, een van de operators van Light Blade, zei dat “elke onderschepping een verademing is” en hij vervolgde:

Ik ben gefrustreerd als een ballon door de wind van locatie verandert en onze sector verlaat. De gevolgen zijn pijnlijk. Burgers kunnen gewond raken. Ook al lijkt het op een computerspel, er is geduld, concentratie en coördinatie voor nodig om de In een seconde zou je 15 ballonnen tegelijk voor je kunnen zien, en binnen enkele seconden moet je beslissen welke van hen als eerste over het hek zou kunnen gaan.

Dr. Udi Ben-Ami, laserexpert en oprichter van OptiDefense, en professor Amiel Ishaaya, adjunct-decaan van de technische faculteit van de Ben-Gurion University, kwamen op het idee voor de laserinterceptor.

De onderzoekers vertelden:

Het idee is ontstaan ​​uit het zionisme. Het deed ons pijn om de velden te zien branden en te horen over de nood van de boeren. We hebben met vrienden in het defensie-instituut nagevraagd en het bleek dat er geen praktische, snelle oplossing beschikbaar was.

Terwijl tal van defensie- en veiligheidsfunctionarissen twijfels uitten over het project, zag commandant van de grenspolitie, adjunct-commissaris Kobi Shabtai, het potentieel ervan in:

Het voordeel van Light Blade, in tegenstelling tot andere vergelijkbare systemen in de wereld, is de speciale laser die het luchtruim niet verstoort en piloten niet hindert. Het systeem is gebouwd in de loop van acht maanden en hoe het zichzelf boven en buiten heeft bewezen. We gebruiken het in samenwerking met de IDF en ik hoop dat het defensie-instituut binnenkort extra systemen zal kopen.

Buck Rogers in de 25ste eeuw” 37-delige TV-serie uit 1979-1981 met Gil Gerard en Erin Gray in de hoofdrollen gewapend met laserlight pistolen

Bronnen:

  • naar een artikel van Tal Ariel Amir “‘Light Blade’ laser system intercepts nearly 100% of Hamas balloons in its sector” van 26 augustus 2020 op de site van Israel Hayom
  • een artikel op deze blogIsraël onthult lasersysteem ontworpen om brandbalonnen, -vliegers en drones te onderscheppen” van 27 december 2019 en een artikel “Het Light Blade anti-brandstichting ballon systeem” van 7 februari 2020