Amerikaanse rechtbank zegt dat protesten van ‘Jewish Power Corrupts’ buiten de synagoge niet zal stoppen

Provocerende pro-Palestijnse protesten buiten een Joodse synagoge in Michigan worden beschermd door het Eerste Amendement van de Grondwet, zei een federale rechtbank woensdag in hoger beroep.

De rechtbank weigerde de demonstraties te stoppen of beperkingen op te leggen in Ann Arbor. De protesten vinden sinds 2003 wekelijks plaats, waarbij mensen borden vasthouden met de tekst ‘Joodse macht corrumpeert’, ‘Stop met het financieren van Israël’ en ‘Beëindig de Palestijnse Holocaust’.

Leden van de gemeente Beth Israel, waaronder enkele overlevenden van de Holocaust, zeiden dat de protesten hun eredienst op zaterdag hebben verstoord en emotioneel leed hebben veroorzaakt.

“Maar de gemeenteleden hebben niet beweerd dat de demonstranten hen ooit hebben geblokkeerd om hun synagoge te gebruiken of dat de protesten zelfs maar hoorbaar waren vanuit het gebouw”, zei rechter Jeffrey Sutton.

Hij zei dat een voorgestelde remedie – een buffer van 1.000 voet en limieten op borden – waarschijnlijk het Eerste Amendement zou schenden.Download de Daily Edition van The Times of Israelper e-mail en mis nooit onze topverhalenE-mailadres nieuwsbriefSNAP JEDoor je aan te melden, ga je akkoord met de voorwaarden

“Het belangrijkste obstakel is de robuuste bescherming die het Eerste Amendement biedt aan geweldloze protesten over zaken van algemeen belang”, zei Sutton in een samenvatting van de zaak. Hij werd hierin gevolgd door David McKeague. 

Rechter Eric Clay was het met het resultaat eens, maar op andere gronden.De American Civil Liberties Union diende een brief in ter ondersteuning van de activisten en zei dat de protesten recht hebben op bescherming, zelfs als ze “aanstootgevend, verontrustend en onsmakelijk” zijn.

De hoofdingang van de Beth Israel Congregation in Ann Arbor, Michigan, op 17 juli 2017. Deze synagoge die in 1916 werd opgericht en sinds 1988 wordt geleid door Rabbi Robert Dobrusin, wordt al zeventien jaar lang elke zaterdagochtend gestalkt en belaagd door een groep fanatieke antisemieten en Israëlhaters [beeldbron: Wikipedia]

Elke zaterdagochtend sinds september 2003 verzamelt zich een groep demonstranten zich verzameld voor de Beth Israel Synagoge in Ann Arbor, Michigan, tijdens Shabbat-ochtenddiensten, gedurende welke tijd ze borden tonen met de tekst ‘Jewish Power Corrupts‘, ‘Resist Jewish Power‘, ‘End the Palestinian Holocaust, ‘Stop met het financieren van Israël‘ en ‘Nepnieuws: Israël is een democratie‘.

Jodenhaat en Israëlhaat lopen hier naadloos in elkaar over wat tegelijk de stelling bevestigd dat haat jegens Israël onder het mom van pro-Palestinisme, louter gebaseerd is op Jodenhaat uit de oude doos. Mensen haten Israël omdat ze Joden haten. Waarom zou je anders in Michigan, duizenden kilometers verwijderd van Israël, een synagoge belagen en Joden beschuldigen van machtswellust (Jewish Power Corrupts‘, ‘Resist Jewish Power‘)?

Leden van de synagoge spanden een federale rechtszaak aan bij de United States District Court in het Eastern District of Michigan, waarin ze stelden dat de demonstranten inbreuk maakten op hun federale en staatsrechten, en stelden dat de stad Ann Arbor bijdroeg aan de schending van hun rechten door niet te handhaven.

De stadscode, die ze handhaven, vereist dat de demonstranten een vergunning hebben. De aanklagers, van wie er één een Holocaust-overlevende is, beweren dat de aanstootgevende tekenen, die duidelijk zichtbaar zijn voor de mannen, vrouwen en kinderen die de synagoge bezoeken, de gemeenteleden extreem emotioneel leed veroorzaken, wat een negatieve invloed heeft op hun religieuze ervaring tijdens hun verblijf in de synagoge en een negatieve invloed heeft op hun bereidheid om Sjabbat-diensten bij te wonen.

Deze eindeloze antisemitische oefening buiten de Beth Israel-synagoge is bedoeld om joden te provoceren en mensen te kwellen wanneer ze een huis van aanbidding binnengaan, wat verwerpelijk is. Met synagogen in de Verenigde Staten die worden aangevallen, zoals we zagen in Pittsburgh en Poway, moeten onze gekozen functionarissen en andere religieuze groeperingen samenwerken om deze afschuwelijke haat die het vuur van antisemitisme in dit land aanwakkert krachtig te veroordelen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ed White “US court says it won’t stop ‘Jewish Power Corrupts’ protests outside synagogue” van 16 september 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel “Young Israel: Ongoing Anti-Semitic Protest Outside Michigan Synagogue Must End” van 27 augustus 2020 op de site van Young Israel (NCYI)
  • ♦ naar een artikel van Ryan Stanton “Plaintiffs take issue with judge’s dismissal of Ann Arbor synagogue protest lawsuit” van 21 augustus 2020 op de site van MSN News