Ontsnapte Gilboa-gevangene: ‘We hebben negen maanden gegraven’

Tunnels uitgraven, een nationale sport in de Palestijnse gebieden

Ontsnapte Gilboa-gevangenen dronken niet tussen ontsnapping en gevangenneming, zegt de advocaat. Ze probeerden de Palestijnse Autoriteit binnen te komen, maar wilden de Israëlische veiligheidstroepen vermijden.

Mahmad en Mohammed Ardah, twee broers die samen met vier andere terroristen uit de Gilboa-gevangenis zijn ontsnapt , hebben gezegd dat de gevangenen in december 2020 – ongeveer negen maanden geleden – hun ontsnappingstunnel begonnen te graven.

De verklaring werd afgelegd via de advocaten van de gevangenen, Khaled Makhajna en Rasla’an Makhajna.

We zijn in december 2020 begonnen met graven en dat is tot deze maand doorgegaan“, staat in een bericht van de advocaten te lezen. “Op het moment van de ontsnapping hadden we een kleine radio waarmee we konden volgen wat er buiten gebeurde.

Volgens de gevangenen gingen ze na het verlaten van de gevangenis samen naar de moskee in Kafr Na’ura, een Arabisch dorp in het noorden van Israël. Daar splitsten ze zich op in paren.

De getuigenis van de gevangenen werd geciteerd door Ma’an en vertaald door Channel 13 News.

“We hebben zoveel mogelijk geprobeerd om geen Palestijnse dorpen binnen de grenzen van ’48 (dwz binnen soeverein Israëlisch grondgebied) binnen te gaan, om geen argwaan te wekken”, legden ze uit.

Mahmad Abdullah Ardah, die samen met Yacoub Qadri in Nazareth werd gevangengenomen, zei: “We zijn toevallig gearresteerd, niemand in Nazareth heeft ons iets verteld. Er kwam een ​​politiepatrouille langs en toen hij ons opmerkte, arresteerde hij ons.

Volgens de advocaten van de broers dronken de ontsnapte gevangenen vanaf het moment dat ze de gevangenis verlieten zelfs geen druppel water, waardoor ze uitgeput raakten.

Ze beschreven ook het moment waarop Mohammed Ardah samen met Zakaria Zubeidi werd gepakt: “Nadat de zoektocht naar de schuilplaats bijna voltooid was, werden ze bij toeval ontdekt, toen een van de speurders zijn hand uitstak en Mohammed vastpakte.”

De 49-jarige Yaqoub Qadiri van de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad) was erg tevreden van zijn kortstondig uitstapje uit de gevangenis. Hij vertelde aan zijn advocaat nadat hij weer opgepakt was: “Ik heb de mooiste vijf dagen van mijn leven gehad. Bezet Palestina zien was een droom die uitkwam.

Bronnen:

  • naar een artikelEscaped Gilboa prisoner: ‘We dug for nine months’” van 15 september 2021 op de site van Arutz Sheva