Hoogst geheime foto’s uit de Jom Kipoeroorlog van 1973 vrijgegeven

Het eerste succesvolle computergame “Space Invaders” gelanceerd in 1978 en gespeeld op de beroemde Atari 2600 consoles

Achtenveertig jaar na de Jom Kipoer-oorlog van 1973 zijn nooit eerder vertoonde beelden van de 8200 inlichtingeneenheid van de IDF aan het werk tijdens de gevechten op het Sinaï-schiereiland openbaar gemaakt.

IDF-troepen vochten om de opmars van het Egyptische leger te stoppen. Israël leed zware verliezen. Een ramp kon ternauwernood afgewend worden.

De IDF kregen hulp van de 8200 personeelsleden die gestationeerd waren op Babylon Base, op 40 km afstand. van het Suezkanaal. De eenheid werd belast met het afluisteren van het Egyptische leger, het lokaliseren van luchtafweerradars.

De 8200-basis was 24 uur per dag in bedrijf om Israël snelle, hoogwaardige inlichtingen te verstrekken terwijl de gevechten voortduurden.

De gebruikte technologie was voor die tijd hypermodern en Israël wilde zijn kwalitatieve voorsprong niet onthullen. Uiteraard valt dit niet te vergelijken met de technologie van tegenwoordig [*].

Decennia lang werden de afbeeldingen die nu worden gepubliceerd, geclassificeerd. De foto’s tonen een team van draadloze operators die vloeiend Arabisch spraken en instructies hadden gekregen over het afstemmen op en analyseren van Egyptische militaire communicatie.

De basis registreerde ook rapporten die werden overgedragen aan het Zuidelijk Commando van de IDF.

[*] In 1981 kwam de eerste laptop uit en in 1983 introduceerde IBM zijn eerste Personal Computer (PC). Pas na jaren van aanpassingen werd het internet zoals we het nu kennen een feit. In 1991 werd internet bekend bij het grote publiek en in 1992 werd de eerste smartphone ontwikkeld. In 2000 werd de eerste smartphone met camera in Japan uitgebracht en in 2002 volgde de 1ste mobiele telefoon met 3G mobiel internet. In 2007 kwam de eerste smartphone van Apple uit: de iPhone. Daarop werd in 2010 de Samsung Galaxy S gelanceerd die draaide op Android en de rest is geschiedenis. 

Bronnen:

  • naar een artikel van Hanna Greenwood “Pictures from Yom Kippur War declassified” van 15 september 2021 op de site van Israel Hayom