Volgens een Iraakse functionaris zijn er nog maar 4 Joden in Bagdad

 Het graf van de Bijbelse profeet Nahum de Elkoshiet in de 3500 jaar oude Koerdische stad Alqosh in Noord-Irak

Volgens een Iraakse functionaris zijn er nog maar 4 Joden in Bagdad over, aldus een bericht van NRT TV. Bovendien zouden deze vier Iraakse Joden doen alsof ze christen zijn.

De nationale veiligheidsadviseur, Qassem Al-Araji, zei in een televisie-interview op NRT van 13 september 2021 dat “er Joden in Irak zijn, maar ze vrezen voor zichzelf en beweren dat ze christenen zijn. Ze zijn trots op het land, hoewel ze het kunnen verlaten (als ze willen).

Hij voegde eraan toe dat “er 4 Joodse mensen zijn in Bagdad, evenals in andere provincies en ook in de regio Koerdistan, maar ze voelen angst bij het verklaren van hun Joods-zijn, dus ze zeggen dat ze christenen zijn.”  Hij vervolgde: “We moeten met de Iraakse burger omgaan in termen van rechten en plichten, ongeacht zijn of haar nationaliteit of religie.

In Bagdad, bestaat nog maar één synagoge die slechts af en toe opengaat en geen rabbijnen. Edwin Shuker, een Jood geboren in Irak in 1955 en verbannen naar Groot-Brittannië sinds hij 16 was, zei op 17 maart 2021 in een interview met The Jerusalem Post:

Er zijn nog maar vier Joden met de Iraakse nationaliteit die afstammelingen zijn van Joodse ouders in het land, de autonome Koerdische regio niet meegerekend.

Egyptisch president Hosni Moebarak (gestorven aan maagkanker in 2011), president van Irak Saddam Hoessein (opgehangen in 2006) en de Palestijnse aartsterrorist Yasser Arafat (gestorven aan AIDS in 2004) poseren hier lachend, gezond en wel, voor een foto tijdens een ontmoeting in Bagdad, 1988

Joden van Irak

Joodse wortels in Irak gaan echter zo’n 2.600 jaar terug. Volgens de Bijbelse traditie kwamen ze in 586 v. Chr. aan als gevangenen van de Babylonische koning Nebukadnezar II nadat hij de tempel van Salomon in Jeruzalem had verwoest. In Irak schreven ze de Babylonische Talmoed op het land waar de patriarch Abraham werd geboren en waar volgens sommigen de Hof van Eden lag, in het hart van de Mesopotamische moerassen.

Meer dan 2500 jaar later, in het door het Ottomaanse bestuur geregeerde Bagdad, waren joden de op een na grootste gemeenschap in de stad, met 40% van de inwoners. Sommigen waren zeer prominente leden van de samenleving, zoals Sassoon Eskell (1860-1932), de allereerste minister van Financiën van Irak in 1920, die grote indruk maakte op de Britse avonturier en schrijver Gertrude Bell.

Een keerpunt in de Joodse geschiedenis in Irak kwam met de eerste pogroms in het midden van de 20e eeuw. In juni 1941 liet de Farhud-pogrom in Bagdad meer dan 100 Joden dood, eigendommen geplunderd en huizen verwoest.

In 1948 werd Israël opgericht te midden van een oorlog met een Arabische militaire coalitie die ook Irak omvatte. 90% van van bijna alle 150.000 Joden in Irak gingen in de daaropvolgende jaren in ballingschap. Hun identiteitskaarten werden afgenomen en vervangen door documenten die hen tot doelwit maakten, waar ze ze ook lieten zien.

In 1951 was 96% van de gemeenschap vertrokken. Bijna alle overgebleven Joden volgden in 1967 dit voorbeeld toen hun eigendom werd geconfisqueerd.

Executie in Irak op het Tahrirplein in Bagdad op 27 januari 1969. De openbare ophangingen van 1969 van 9 Joden in Irak die ten onrechte beschuldigd werden van spionage voor Israël  [beeldbron: Pinterest]

Terwijl enkele prominente leden van de Joodse gemeenschap, die verdacht werden te spioneren voor Israël, werden opgehangen, paradeerden een half miljoen mensen al dansend voorbij de steigers waar de Joodse mannen publiekelijk werden opgehangen, wat resulteerde in internationale kritiek. 

Irak leed onder sancties in de jaren negentig. Na de Amerikaanse invasie in 2003 is het sektarisch geweld toegenomen en spelen pro-Iraanse milities een belangrijke rol in het land.

Terwijl er in de regio Noord-Koerdistan meer tolerantie en hulpverlening is geweest voor de historische Joodse gemeenschap, zijn Joodse sites en heiligdommen in Bagdad en andere gebieden ofwel verwaarloosd of geconfisqueerd. “Bevordering van het zionisme” wordt bestraft met de dood, en die wetgeving is ongewijzigd gebleven.

Aan de andere kant huisvest Israël nu 219.000 Joden van Iraakse afkomst. Ze lieten hun huizen en synagogen in Irak achter, die tot 2003 in perfecte staat en elke eigenaar identificeerbaar waren.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Iraqi official: There are only 4 Jews left in Baghdad, all Iraqi Jews pretend to be Christian” van 14 september 2021 op de blog van Elder of Ziyon
  • naar een artikel “Iraq’s Jewish community dwindles to fewer than 5” van 29 maart 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Seth J. Frantzman “Mourning Iraq’s last Jewish doctor, Iraqis reconnect to Jewish history” van 18 maart 2021 op de site van The Jerusalem Post