Israëlische rechtbank veroordeelt Hamas om 10 miljoen euro compensatie te betalen voor de moord op drie studenten

De drie vermoordde Israëlische tieners: Eyal Yifrach, 19 jaar uit Elad nabij Petah Tikva; Gilad Shaar, 16 jaar uit Talmon, Samaria, en Naftali Fraenkel, 16 jaar uit Nof Ayalon nabij Modi’in.

De rechtbank van Jeruzalem oordeelde maandag dat de in de Gazastrook gevestigde terreurorganisatie Hamas 38 miljoen NIS (€ 10 miljoen) moet betalen aan de families van drie tieners.

De drie jongens, Eyal Yifrah, Gilad Shaar en Naftali Fraenkel, werden op 12 juni 2014 tijdens het liften in Judea & Samaria ontvoerd en 18 dagen later vermoord teruggevonden. Hun lichamen waren vreselijk verminkt en in stukken gehakt.

De twee daders, militanten van Hamas, Abu Aysha en Marwan Qawasmeh, werden maanden later in Hebron op 23 september 2014 in een vuurgevecht gedood. Een derde terrorist, Hussam Qawasmeh, het brein achter de moorden, die reeds in juli ’14 werd gevat, werd op 4 september 2014 berecht en veroordeeld tot levenslange opsluiting.

De ontvoering en moord op de drie jongens triggerde rechtstreeks Operation Protective Edge, een Israëlisch verdedigingsoffensief tegen Hamas dat begon op 8 juli, nauwelijks acht dagen nadat de jongens werden gevonden, en die eindigde op 26 augustus 2014.

De rechtbank beval de terreurgroep Hamas en Hussam Qawasmeh om de families en nabestaanden van de drie vermoordde studenten te compenseren. De families van de slachtoffers vroegen oorspronkelijk 520 miljoen NIS (€ 137 miljoen) als schadevergoeding, daarbij verwijzend naar de enorme schade die hen was aangedaan tijdens de twee en een halve week durende zoektocht naar hun dierbaren.

De families wonnen de zaak bij gebrek aan verdediging van de Hamas-beklaagden, waarbij ze opmerkten dat het bedrag van de punitieve schadevergoeding gebaseerd is op een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof die de bedragen van de schadevergoeding in terroristische claims aanzienlijk verminderde.

Vertegenwoordigers van de families van de vermoorde tieners uitten hun ongenoegen over de uitspraak en beweerden dat deze toekomstige terroristen er niet van zal weerhouden soortgelijke daden te plegen.

De uitspraak is niet voldoende, omdat de staat Israël het terrorisme zo hard mogelijk moet aanpakken“, zei Uri, de vader van Eyal Yifrach. “Dit is een bedrag dat Hamas en soortgelijke groepen die hun activiteiten te allen tijde voortzetten niet zal afschrikken. Ons doel is om de economische en juridische instrumenten van de terroristische organisaties te ondermijnen, hen een lesje te leren en, als God het wil, een volgende incident te voorkomen.

Een organisatie die is gebaseerd op een budget van een miljard dollar zal niet worden afgeschrikt door een rechtszaak van $ 10 miljoen. Het doel van de rechtszaken is om het terrorisme neer te halen, en dit kan niet worden gedaan met zulke bedragen die voor hen onbeduidend zijn“, zei Nitsana Darshan-Leitner, een mensenrechtenactivist en de oprichter van de Israëlische organisatie Shurat HaDin die de families vertegenwoordigt.

Het is ondenkbaar dat een Israëlische rechtbank zo’n clementie zou betonen aan de terroristische organisatie die de gruwelijke aanval financierde, plande en uitvoerde die het hele land nog steeds in zijn hart draagt.

De families van de slachtoffers zeiden dat ze tegen het vonnis in beroep zullen gaan bij het Hooggerechtshof in een poging de geldstroom van de Palestijnse Autoriteit (PA) naar Hamas te stoppen.

De rechtszaak gaf aan dat Israël de compensatie kon aftrekken van gegarneerde belastinginkomsten die Israël namens de PA int. Israël heeft in het verleden bedragen ingehouden op het belastinggeld dat het namens de Palestijnse Autoriteit int.

Israël heeft naar verluidt ten noorden van NIS 600 miljoen aan Palestijnse belastingen ingehouden in een poging de PA te ontmoedigen om toelagen te betalen aan Palestijnen die gewond zijn geraakt of zijn omgekomen bij botsingen met Israëlische strijdkrachten, inclusief erkende terroristen en hun families.

Bronnen:

  • naar een artikel van Elisha Ben Kimon “Court orders Hamas to pay NIS 38 million to families of three murdered teens” van 14 september 2021 op de site van Ynet News
  • naar een artikelHamas ordered by court to pay NIS 38 million to victims of terrorism” van 14 september 2021 op de site van The Jerusalem Post