Bateman van BBC Newshour vermijdt het woord terreur in reportage over ontsnapte gevangenen

De september 6 e editie van de BBC World Service radioprogramma ‘NewsHour‘ had een item over ‘ongeveer’ zes security gevangenen die uit de gevangenis van Gilboa waren ontsnapt vroeg in die ochtend. 

Presentatrice Razia Iqbal koos er in haar inleiding voor om de voortvluchtigen te omschrijven als ‘mannen’ in plaats van gevangenen.

Iqbal: “Nu naar Israël en drones en helikopters die worden ingezet om zes mannen op te jagen die maandagochtend vroeg uit een zwaarbeveiligde gevangenis in het noorden van Israël zijn ontsnapt. Het is beschreven als de ergste gevangenisuitbraak in de geschiedenis van het land. Laten we naar Jeruzalem gaan en met onze correspondent Tom Bateman spreken. Een zwaarbeveiligde gevangenis, Tom – hoe zijn ze eruit gekomen?

Tom Bateman vertelde de toehoorders hoe de uitbraak was ontdekt en beschreef de ontsnapte personen als “zes Palestijnse gevangenen”. Iqbal vroeg toen om meer details.

Iqbal: “Zes Palestijnen, zegt u. Wat… wat was het… wat weten we nog meer over hen?

Toehoorders hoorden een verward antwoord op die vraag van Bateman, waarbij de terreurmisdrijven waarvoor de meeste ontsnapte gevangenen werden veroordeeld, slechts werden beschreven als iets dat volgens “Israëli’s” het geval is.

Bateman: “Nou, ze zijn allemaal … of vijf van de zes zijn … zijn … ehrm … zaten levenslange gevangenisstraffen uit … ehm … eh … de Israëli’s … ehm … eh … zeggen dat elke zaak verband houdt met dodelijke aanvallen op Israëliërs.

Bateman bleef het woord terrorisme vermijden en vervolgde:

Bateman: “Maar het meest high -profile; Zakaria Zubeidi – een voormalig leider van een van de Palestijnse militante groepen, de Al Aqsa Martelarenbrigades. Nu is hij heel goed bekend bij zowel Israëli’s als Palestijnen…ahm…eerst…tijdens de eerste Intifada was… ahm… bekend om het brein achter aanslagen en stond hij al vele jaren op de radar van Israël. Hij kreeg in 2007 eigenlijk amnestie… ahm… maar ging later op de vlucht en werd later opnieuw gevangen gezet. Dus hij is in en uit de gevangenis geweest.

Zubeidi werd geboren in 1976 en was dus ongeveer 11 jaar oud toen de eerste Intifada begon. Zijn planning en uitvoering van terreuraanslagen namens Fatah’s Al Aqsa Martelarenbrigades vond feitelijk plaats tijdens de Tweede Intifada. 

Bateman heeft niet duidelijk gemaakt dat de amnestie die aan Zubeidi en anderen was gegeven, werd ingetrokken vanwege zijn terugkeer naar terrorisme en dat zijn lopende proces betrekking heeft op meerdere strafbare feiten, waaronder twee schietaanvallen op bussen in 2018 en 2019 die de BBC niet heeft gemeld

Luisteraars hoorden slechts terloops dat de andere vijf ontsnapte gevangenen ook lid zijn van wat Bateman niet verduidelijkte dat het een terroristische organisatie is.

Bateman: “Maar dit is een uiterst gênante ontsnapping voor zover het de Israëlische autoriteiten betreft, vooral met zo’n prominent iemand en ik denk dat dat de reden is waarom er nu dit zeer dringende onderzoek door de Israëli’s is naar hoe het heeft kunnen gebeuren. Wat betreft de Palestijnse militante groepen Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, waar vijf van de mannen toe behoren, hebben hun acties en de ontsnapping als heroïsch beschreven.

Dat verwarde en deels onnauwkeurige verslag – dat het gebruik van het woord terreur vermeed en er niet in slaagde om voldoende duidelijk te maken waarom die specifieke veiligheidsgevangenen werden opgesloten – was blijkbaar het beste dat de BBC kon bieden aan haar wereldwijde radiopubliek.

Bronnen:

  • naar een artikel van Hadar Sela “BBC’s Bateman avoids the word terror in report on escaped-prisoners” van 13 september 2021 op de site van The Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis (Camera.org)
  • h/t “Tiki S.