Waarom Amerika Israël vandaag meer dan ooit waardeert

Ondanks overweldigende culturele, religieuze, diplomatieke en militaire redenen voor de Verenigde Staten om de Joodse staat financieel te steunen, hebben vijanden van Israël de afgelopen decennia een reeks excuses gevonden om zich te verzetten tegen een hechte relatie tussen de VS en Israël.

Sommige onverbeterlijke diehards noemen bijvoorbeeld nog steeds de Israëlische aanval op de USS Liberty in 1967 – die grondig werd onderzocht en een tragische fout bleek te zijn. Moderne critici van Israël beweren dat de presidenten van het Congres en de VS, zowel de Democraten als de Republikeinen, decennialang ten onrechte zijn beïnvloed door de ‘Joodse lobby’.

Toch is de logica van de onbreekbare relatie tussen de naties duidelijk en overtuigend. De steun van de VS in de afgelopen 40 jaar is consistent geweest, omdat presidenten en vertegenwoordigers de grote waarde hebben begrepen van investeringen in Amerika’s meest consistente en machtige bondgenoot in het Midden-Oosten. De huidige gebeurtenissen in de regio hebben alleen maar de inzet verhoogd waarop deze relatie is gebaseerd en de waarde ervan onderstreept.

De vernederende terugtocht onder vuur van de Verenigde Staten en hun bondgenoten uit Afghanistan toen de Taliban het overnam – zelfs terwijl de Islamitische Staat (ISIS) zich hergroepeerde – heeft aangetoond dat het bredere Midden-Oosten nog steeds een echt verraderlijke plek is voor Amerikaanse belangen.

Onder de falende samenlevingen, radicale jihadistische groeperingen en bloedbaden die landen overspoelen – zoals Jemen, Libanon, Libië, Syrië en Irak – blijft er één rots van stabiliteit in de regio, waarvan de belangen en doelen bijna volledig overeenkomen met die van de Verenigde Staten. 

De staat Israël heeft gedurende zijn hele geschiedenis gediend als Amerika’s meest betrouwbare partner in de regio, zowel tijdens de Koude Oorlog – waar veel landen weifelde tussen de Sovjet- en de westerse sferen – via twee Golfoorlogen, en tot aan de recente terugkeer van de fundamentalistische islam en terrorisme. 

De samenwerking tussen de VS en Israël op het gebied van veiligheid dateert uit de jaren zestig, toen Washington de jonge Joodse staat ging zien als een bolwerk tegen de Sovjet-invloed in het Midden-Oosten en als een tegenhanger van het Arabisch nationalisme. Hoewel die bipolaire wereld niet langer bestaat, blijft Israël een kritisch tegenwicht in de regio tegen de radicale islam – of het nu Iran, Hezbollah, Al-Qaeda of ISIS is – die de Amerikaanse belangen bedreigt.

Bovendien hebben de Israëlische strijdkrachten de verspreiding van kernwapens voorkomen in een regio waar extremistische organisaties vaak natiestaten veroveren. In 1981 voerde de Israëlische luchtmacht een verrassingsaanval uit op een Iraakse kernreactor in Osirak. Terwijl de Verenigde Staten bezwaar maakten tegen de aanval, zeiden Amerikaanse leiders achteraf dat het een vitaal initiatief was. 

In een interview in 2005 sprak Bill Clinton zijn steun uit voor de aanslag in Osirak: “Iedereen praat over wat de Israëli’s deden in Osirak, in 1981, wat, achteraf gezien, echt een goede zaak was. Weet je, het weerhield Saddam ervan kernenergie te ontwikkelen.” 

Het beste van alles is dat Israëls vermogen – en bereidheid – om de democratie en andere westerse diplomatieke en economische belangen te verdedigen de afgelopen 20 jaar dramatisch is toegenomen. Israëls geavanceerde cyberbeveiliging, wapentechnologie en het verzamelen van inlichtingen behoren tot de meest geavanceerde ter wereld. 

De IAF verhinderde het genocidale Assad-regime in Syrië om kernwapens te verwerven door daar in 2007 een nucleaire site aan te vallen. Onlangs heeft Israël meer dan 1.000 luchtaanvallen uitgevoerd op Hezbollah en andere Iraanse volmachten die de hegemonie van de Islamitische Republiek in Syrië uitbreiden. 

Israël en de Verenigde Staten werken ook samen aan geavanceerde militaire defensietechnologie, zoals de Iron Dome, David’s Sling en Arrow antiraketsystemen. Deze systemen zijn gebruikt om Israël te verdedigen, naast Amerikaanse troepen en bondgenoten in de regio. Veel van deze technologieën, gemaakt met Israëlische kennis en innovatie, worden geëxporteerd naar Amerikaanse bondgenoten.

De militaire industrie van de Joodse staat heeft een pioniersrol vervuld bij vele andere geavanceerde technologieën die het gezicht van moderne oorlogen veranderen, waaronder cyberwapens, onbemande voertuigen (zoals landrobots en drones in de lucht), sensoren en elektronische oorlogsvoeringsystemen en geavanceerde verdedigingswerken voor militaire voertuigen. De Verenigde Staten en hun bondgenoten genieten dagelijks van de vruchten van Israëlische innovatie.

Maar de staat Israël is niet alleen een betrouwbare bondgenoot en partner, het is ook een essentiële buitenpost voor de belangen van Amerika. Hoewel de Verenigde Staten Israël miljarden dollars verstrekken, is dit geen hulp of bijstand. het maakt deel uit van een gemeenschappelijke langetermijninvestering, gebaseerd op de behoefte van Amerika om zijn macht te vergroten tegen gemeenschappelijke dreigingen waarmee beide landen worden geconfronteerd. 

“Het wordt tijd dat we stoppen met ons te verontschuldigen voor onze steun aan Israël”, zei de toenmalige senator Joe Biden vertelde de Senaat in 1986. “Er is geen verontschuldiging te maken. Het is de beste investering van $ 3 miljard die we doen. Als er geen Israël was, zouden de Verenigde Staten van Amerika een Israël moeten uitvinden om haar belangen in de regio te beschermen.

De Amerikaanse wapenindustrie profiteert ervan omdat in overeenkomsten tussen de twee landen is bepaald dat het grootste deel van het geld dat de Verenigde Staten aan Israël verstrekken, in Amerika moet worden besteed om militaire bedrijven te helpen en banen te scheppen voor talloze Amerikanen.

Veel van de argumenten tegen deze nauwe relatie – grotendeels gericht op bezwaren van Arabische landen – zijn verdwenen, vooral sinds de ondertekening van de vredesakkoorden van Abraham met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan. Antagonisme tegen de Joodse staat in de regio is vervangen door het begrip van gematigde soennitische moslimleiders dat Israël een aanwinst is in de strijd tegen Iran en het groeiende islamistische terrorisme. 

Deze nieuwe kijk plaatst de Verenigde Staten, Israël en een groot deel van de regio voor het eerst aan dezelfde kant. In feite helpt Israël actief veel van deze landen, of het nu gaat om het indammen van ISIS in de Sinaï-woestijn of het steunen van het Jordaanse leiderschap.

Ten slotte, met de terugtrekking uit Afghanistan en het afbouwen van een Amerikaanse aanwezigheid in Irak, zullen de Verenigde Staten de enorme capaciteiten verliezen die gepaard gaan met ‘laarzen op de grond’, de belangrijkste onder hen inlichtingencapaciteiten – een gebied waarin Israël uitblinkt. 

Met Iran aan de vooravond van kernwapencapaciteit, worden de Verenigde Staten en hun bondgenoten goed bediend door de staat Israël. Een van de belangrijkste missies van Israël is ervoor te zorgen dat de Islamitische Republiek geen kernwapens verwerft – een potentiële verschrikking voor de hele wereld. 

Gelukkig is Israël een regionale supermacht geworden, die door zichzelf te beschermen tegen gemene vijanden ook tegenstanders van de VS is. Nu de Verenigde Staten hun aandacht op China richten, is dit precies het soort strategische troef dat ze nodig hebben in het Midden-Oosten – een die Amerika’s rug heeft.

Bronnen:

  • naar een artikel van James Sinkinson “Why America values Israel today more than ever” van 12 september 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)