Iran is één maand verwijderd van de mogelijkheid om atoomwapens aan te maken

Iran is slechts een maand verwijderd van voldoende nucleair materiaal om zijn eerste atoomwapen te produceren, volgens een nieuw rapport van het International Atomic Energy Agency dat gedetailleerd is in The New York Times. Volgens The New York Times geloven Amerikaanse regeringsfunctionarissen echter dat Iran nog een paar maanden verwijderd is van het verwerven van een kernwapen.

Hoewel de Iraniërs weten hoe ze kruisraketten moeten maken, kan het enige tijd duren voordat ze een kernkop hebben geproduceerd, ongeacht of ze over het benodigde nucleaire materiaal beschikken.

Desalniettemin heeft het IAEA-rapport bezorgdheid geuit, aangezien dit het sjiitische land het dichtst in de buurt is gekomen bij het verwerven van een kernwapen sinds de voormalige Amerikaanse president Barack Obama de VS ondertekende bij de nucleaire deal van 2015.

Volgens een rapport van het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid dat maandag is vrijgegeven en gerapporteerd door The New York Times , betekent het besluit van Teheran om de uraniumverrijking te verhogen tot 60%, net onder het wapenniveau, dat Iran nu de mogelijkheid heeft om de brandstof te produceren die nodig is om produceerde zijn eerste bom in “zo kort als een maand.” 

Om genoeg brandstof voor een tweede wapen te produceren, zou Iran drie maanden nodig hebben, terwijl volgens het rapport in minder dan vijf maanden genoeg brandstof voor een derde wapen zou kunnen worden geproduceerd.

Vooraanstaande functionarissen in de regering van de Amerikaanse president Joe Biden hebben geweigerd commentaar te geven op het rapport.

New York, 27 september 2012. Premier Netanjahoe in de Verenigde Naties trekt een rode lijn onder de kernambities van Iran: “Tot daar en niet verder!” [bron]

Westerse mogendheden hebben maandag de plannen voor een resolutie waarin Iran werd bekritiseerd bij de atoomwaakhond van de VN geschrapt nadat Teheran ermee instemde de monitoring van sommige nucleaire activiteiten te verlengen, hoewel de waakhond zei dat Iran geen “belofte” had gedaan over een andere belangrijke kwestie.

Het besluit van de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland om niet aan te dringen op een resolutie deze week tijdens de vergadering van de 35-landen tellende raad van bestuur van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, voorkomt een escalatie met Iran die een terugkeer naar bredere besprekingen over de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen.

Tijdens een last-minute bezoek aan Teheran dit weekend door IAEA-chef Rafael Grossi, stemde Iran ermee in zijn agentschap achterstallige toegang te verlenen tot zijn apparatuur in Iran dat toezicht houdt op enkele gevoelige gebieden van zijn nucleaire programma. Inspecteurs verwisselen geheugenkaarten meer dan twee weken nadat ze moesten worden vervangen.

Grossi zei zondag dat de overeenkomst “de meest urgente kwestie” tussen de IAEA en Iran heeft opgelost. Hij maakte maandag echter duidelijk dat hij met betrekking tot een andere bron van zorg – het onvermogen van Iran om uraniumsporen te verklaren die op verschillende oude maar niet-aangegeven sites zijn gevonden – geen harde toezeggingen had gekregen.

“Ik heb geen enkele belofte ontvangen”, vertelde Grossi op een persconferentie toen hem werd gevraagd naar de uraniumsporen, waarvan de eerste meer dan twee jaar geleden werden gevonden op een locatie in Teheran die Iran heeft beschreven als een tapijtreinigingsfaciliteit.

“Wat ik daar zei… is dat ik hierover een duidelijk gesprek moet hebben met de nieuwe regering.”

Een gezamenlijke verklaring van het IAEA en Iran op zondag zei dat Grossi volgende week de Iraanse nucleaire chef Mohammad Eslami in Wenen zou ontmoeten, en dat Grossi “in de nabije toekomst Teheran zou bezoeken om overleg op hoog niveau te houden met de [Iraanse] regering.”

Grossi weigerde specifieker te zeggen wie hij in Teheran zou ontmoeten of wanneer.

Het doel van het weekendakkoord was om tijd te winnen voor bredere diplomatieke inspanningen om de Verenigde Staten en Iran weer volledig te betrekken bij de nucleaire deal van 2015, die beperkingen oplegde aan de nucleaire activiteiten van Iran in ruil voor het opheffen van de internationale sancties tegen Teheran.

Toenmalig president Donald Trump trok de Verenigde Staten in 2018 terug uit de nucleaire deal en legde opnieuw bestraffende economische sancties op aan Iran. Teheran reageerde een jaar later door veel van de beperkingen van de deal te overtreden en later uranium te verrijken tot zuiverheidsniveaus die veel dichter bij de wapenkwaliteit liggen.

Indirecte gesprekken tussen Iran en de Verenigde Staten stopten in juni, dagen nadat de radicale Ebrahim Raisi tot president van Iran was gekozen. Westerse mogendheden hebben Iran opgeroepen terug te keren naar de onderhandelingen en zeggen dat de tijd dringt, terwijl Raisi heeft gezegd dat Iran daartoe bereid is, maar niet onder westerse “druk”.

“Iran speelde zijn kaarten goed”, zei een in Wenen gevestigde diplomaat over het weekendakkoord. “De belofte om de besprekingen op hoog niveau over de onopgeloste kwesties voort te zetten, slaagde erin de druk voor een oplossing te verminderen, ook al was wat Grossi meebracht uit Teheran jammerlijk weinig.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Dean Shmuel Elmas ‘Iran 1 month away away from breakout to nuclear weapon,’ think tank warns” van 14 september 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van David Israel “IAEA Report: Iran Will Have the Bomb in One Month” van 14 september 2021 op de site van The Jewish Press