Bestaat het Gaza Wederopbouw Mechanisme nog steeds?

Egyptische arbeiders en bulldozers die vanuit Egypte zijn gestuurd, helpen op 8 juni 2021 bij het verwijderen van het puin van gebouwen die een maand eerder werden gebombardeerd door de IDF. Op de bulldozer prijkt een foto van de Egyptische president El Sisi [beeldbron: Mohammed Abed/AFP via Getty Images]

Het Gaza-wederopbouwmechanisme (Gaza Reconstruction Mechanism/GRM) is een middel geweest om bouwmaterialen Gaza binnen te laten komen na de oorlog van 2014 (Operation Protective Edge), met Israëlische goedkeuring, om ervoor te zorgen dat de materialen niet naar terreurgroepen zouden gaan. 

De GRM wordt beheerd door de VN en de Palestijnse Autoriteit samen met Israël. Tegenwoordig lijkt de Palestijnse nieuwssite Safa te beweren dat de GRM is afgeschaft.

Het citeert de vice-president van de Palestijnse Federatie van Industrieën, Ali Al-Hayek, dat dit een grote prestatie is voor Gaza, omdat het Israëlische toezicht op bouwmaterialen te opdringerig was. Ik kan hiervoor geen bevestiging vinden.

Ali Al-Hayek riep in juli 2019 op tot het opheffen van het Israëlische verbod op het doorlaten van bouwmaterialen in de Gazastrook. Israël wil vermijden dat Hamas deze materialen gebruikt voor de bouw van tunnels en terreurinfrastructuur [beeldbron: Palinfo/PIJ]

De GRM-website bestaat nog steeds en bevat projecten van vorige week. Israël keurde eerder deze maand bouwmaterialen goed om Gaza binnen te komen gebaseerd op de GRM

Natuurlijk lijkt het onwaarschijnlijk dat Israël zou instemmen met massale invoer van bouwmateriaal zonder de GRM en Egypte zal waarschijnlijk niet de GRM willen omzeilen en materialen rechtstreeks naar de door Hamas geleide Gaza-regering willen sturen.

Voorlopig ga ik ervan uit dat dit artikel wishful thinking is voor pro-Hamas-aannemers in Gaza, die jeuken om kilometerslange gebombardeerde tunnels te herbouwen, maar dit is het bekijken waard.

Screenshot van de website van de Gaza Reconstruction Mechanism/GRM

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Does the Gaza Reconstruction Mechanism still exist?” van 13 september 2021 op de site van Elder of Ziyon