Antisemitische literatuur aan de kerk van Warschau terwijl Poolse topleiders de zaligverklaring bijwonen van gerespecteerde katholieke figuren

Katholieke gelovigen wonen de zaligverklaring bij van de Poolse kardinaal Stefan Wyszynski en moeder Elzbieta Roza Czacka in Warschau [beeldbron: Reuters/Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta]

Elke Pool kreeg het antisemitisme met de moedermelk ingezogen. Niemand moet ons vertellen hoe we ons standpunt moeten uiten en hoe we de doden kunnen eren” (Minister van BuZa Israel Katz, Polen, 17 februari 2019 [bron]

Stapels antisemitische literatuur met titels als “Uitschot en Joden in het huidige Polen” waren zondag prominent te koop buiten de hoofdkerk van Warschau, toen Poolse en Vaticaanse politieke en religieuze leiders zich binnen verzamelden voor de zaligverklaringsceremonie van twee zeer gerespecteerde katholieke figuren.

Wojciech Karpieszuk, een journalist voor de nieuwszender Gazeta Wyborcza , schreef in eerste instantie zijn reactie op de boeken die hij in de uitverkoop zag, en benadrukte zijn diepe verontrusting over het uitblijven van enig protest van de duizenden gelovigen die aanwezig waren bij de gezamenlijke zaligverklaring van Kardinaal Stefan Wyszynski, die als primaat van Polen diende onder het voormalige communistische regime, en moeder Elzbieta Roza Czacka, een blinde non die haar leven wijdde aan slechtzienden.

Onder de aanwezigen in Warschau’s Tempel van de Goddelijke Voorzienigheid – een belangrijk nationaal en religieus symbool in Polen – waren de president van het land, Andrzej Duda, premier Mateusz Morawiecki, en het machtige hoofd van de regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij van het land, Jaroslaw Kaczynski. De zaligverklaringsmis – die de eerste stap naar heiligheid in de katholieke kerk markeert – werd geleid door een vertegenwoordiger van het Vaticaan, kardinaal Marcello Semeraro.

In zijn Gazeta Wyborcza- stuk somde Karpieszuk een aantal titels op van de boeken die netjes op tafels buiten de kerk waren gestapeld. Antisemitische samenzweringstheorieën pushen, met name de nieuwste verzinsel van de Joodse verantwoordelijkheid voor de COVID-19-pandemie, omvatten de titels “Coronavirusvaccin – een bedreiging voor de mensheid?“, “Judeopolonia II – Anatomie van het tot slaaf maken van Polen“, “Uitschot en de Joden in hedendaags Polen‘, ‘Homoterror‘ en ‘5G – de geboorte van een megatotalitarisme‘.

Karpieszuk zei dat hoewel hij deze en soortgelijke titels te koop had gezien tijdens bijeenkomsten georganiseerd door ultranationalistische groepen, hij “nooit had gedacht dat zoiets zou kunnen worden verkocht tijdens een zaligverklaringsmis die werd bijgewoond door de hoogste staatsautoriteiten, kerkleiders en duizenden van de trouw.”

De journalist zei dat hij direct na afloop van de ceremonie ongeveer 40 minuten had besteed aan het observeren van klanten bij de boekenstalletjes.

In die 40 minuten heb ik geen enkele reactie van verontwaardiging gezien. Niets“, schreef Karpieszuk. “Ik heb niemand de aandacht van de verkopers zien trekken. Veel geestelijken, en zelfs een bisschop onder hen, liepen onverschillig langs de tribunes. Ze zagen de boeken, maar reageerden niet. Het was alsof er niets was gebeurd.

Karpieszuk zei dat hij werd getroffen door de belediging van de Poolse katholieke geestelijkheid door het regenboogsymbool – dat de LGBTQ+-gemeenschap vertegenwoordigt, die zelf het doelwit is van discriminerende maatregelen – maar niet door de aanblik van “antisemitische boeken die worden verkocht ter gelegenheid van de zaligverklaringsmis”.

Ook deelde hij een foto van een van de boekenstalletjes op Twitter (plaatje hierboven), wat een boze reactie veroorzaakte bij meerdere Poolse lezers. “Je krijgt drie regenbooginsignes en twee medailles van verdienste van het ‘uitverkoren volk’ voor deze propaganda”, reageerde een sarcastisch.

De ceremonie van zondag in Warschau vond plaats rond dezelfde tijd dat paus Franciscus een oecumenische ontmoeting hield met christelijke en joodse leiders in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar hij waarschuwde voor toenemend antisemitisme.

Ik denk aan de dreiging van antisemitisme die nog steeds op de loer ligt in Europa en elders”, verklaarde paus Franciscus. “Dit is een zekering die niet mag doorbranden. En de beste manier om het onschadelijk te maken, is door positief samen te werken en broederschap te bevorderen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Crudely Antisemitic Books Sold Outside Warsaw Church as Top Polish Leaders Attend Beatification Ceremony of Revered Catholic Figures” van 13 september 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Jonathan Luxmoore “Jewish group condemns church honouring of Polish cardinal” van 24 mei 2018 op de site van The Tablet

Een gedachte over “Antisemitische literatuur aan de kerk van Warschau terwijl Poolse topleiders de zaligverklaring bijwonen van gerespecteerde katholieke figuren

Reacties zijn gesloten.