Onderzoekers geloven dat ontsnapte gevangenen onderweg geen hulp kregen terwijl ze op de vlucht waren

Zakaria Zubeidi, een van de zes Palestijnse gevangenen die ontsnapten uit de Gilboa-gevangenis in Israël, was een van de ‘symbolen’ van de Tweede Intifada. Hij werd snel weer opgepakt

Israëlische veiligheidstroepen geloven dat de Palestijnse voortvluchtigen die eerder deze week uit een zwaarbeveiligde gevangenis zijn ontsnapt, geen hulp hebben gekregen terwijl ze op de vlucht waren, volgens berichten van zaterdagavond.

Vijf dagen na een nationale klopjacht op zes Palestijnse veiligheidsgevangenen die zijn ontsnapt uit een gevangenis in het noorden van Israël, heeft de politie vrijdagavond twee van de voortvluchtigen in Nazareth gearresteerd. Uren later werden twee anderen – waaronder de beruchte terreurcommandant Zakaria Zubeidi – aangehouden in de nabijgelegen stad Shibli-Umm al-Ghanam. 

In beide gevallen rapporteerden Arabische Israëli’s die de voortvluchtigen tegenkwamen de verdachte waarnemingen aan de autoriteiten, wat hielp bij hun arrestatie.

Na ondervraging van de vier Palestijnse veiligheidsgevangenen, concludeerden de politie en Shin Bet veiligheidsdienstonderzoekers dat ze geen medeplichtigen van buitenaf hadden, noch hulp vanuit de Gilboa-gevangenis, meldde Channel 12 zaterdagavond. Het rapport zei dat de ontsnapte gevangenen mogelijk kleine hulp van voorbijgangers hebben gekregen, zoals aanbiedingen voor ritten of kleding, die allemaal niet met voorbedachten rade waren.

Politiebronnen vertelden de Ynet-nieuwssite zaterdag dat ondanks eerdere beoordelingen dat de gevangenen hulp van buitenaf hadden en dat een vluchtauto hen had weggereden, de autoriteiten nu denken dat ze alleen handelden en de hele tijd te voet reisden. De zes mannen liepen blijkbaar eerst samen naar de Arabisch-Israëlische stad Na’ura en gingen daar uit elkaar, aldus Channel 12.

Zakaria Zubeidi, bij zijn aanhouding in de nabijgelegen stad Shibli-Umm al-Ghanam op 11 september 2021. Zubeidi raakte zichtbaar een klein beetje beschadigd bij zijn arrestatie [beeldbron: TOI]

Onderzoekers geloven dat terwijl de mannen hun ontsnapping uit de gevangenis minutieus beraamden, ze relatief weinig duidelijke plannen hadden om eruit te komen.

De vier mannen werden zaterdagavond naar een noordelijke districtsrechtbank in Nazareth gebracht voor hun eerste hoorzitting na hun arrestatie. Aanklagers beschuldigden hen van het plannen van een grote terreuraanslag na hun ontsnapping, een misdaad met een mogelijke gevangenisstraf van 15 jaar extra.

De vier gevangengenomen voortvluchtigen zullen waarschijnlijk in eenzame opsluiting worden vastgehouden na hun arrestatie. Hun voorarrest werd met negen dagen verlengd.

Veiligheidstroepen bleven zaterdag zoeken naar de laatste twee ontsnapte Palestijnse gevangenen die nog op de vlucht waren. De autoriteiten dachten dat minstens één van hen naar de noordelijke Westelijke Jordaanoever was gevlucht, waar alle zes de gevangenen vandaan komen.

“De schatting is dat men erin is geslaagd de Westelijke Jordaanoever te bereiken. De andere zou aan weerszijden van de Groene Lijn kunnen zijn”, zei minister van Openbare Veiligheid Omer Barlev in een interview op Channel 12. “We zullen ze vangen”, voegde hij eraan toe.

De twee nog voortvluchtige vluchtelingen zijn Iham Kamamji en Munadil Nafiyat, die beiden lid zijn van de terreurgroep Islamitische Jihad.

Kamamji zat een levenslange gevangenisstraf uit op het moment van de ontsnapping van maandag, voor het doden van een 18-jarige Israëliër in 2006, een moord waar hij naar verluidt erg trots op was.

Nafayat is niet aangeklaagd voor een ander misdrijf dan lidmaatschap van de Islamitische Jihad, en werd vastgehouden onder de praktijk van Israël van administratieve detentie, waardoor het verdachten kan opsluiten zonder aanklacht in te dienen.

Veiligheidsfunctionarissen maakten zich steeds meer zorgen dat Kamamji of Nafiyat zouden kunnen proberen een aanval uit te voeren na de arrestaties van de andere voortvluchtigen in het weekend.

Voor Palestijnen worden de voortvluchtigen algemeen beschouwd als “helden” die erin zijn geslaagd zichzelf te bevrijden van meerdere levenslange gevangenisstraffen.

 Op een aantal locaties op de Westelijke Jordaanoever braken gewelddadige protesten uit na de bekendmaking van de eerste twee arrestaties op vrijdagavond.

Een fan van de twee voortvluchtige terroristen twitterde: “Uw gebeden voor de gevangen helden, ‘Ayham Kammaji en de Nafiyat strijders’, die tot nu toe niet zijn gevonden. Moge Allah je weg vergemakkelijken.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emmanuel Fabian “Investigators believe escaped prisoners received no help while on the run” van 12 september 2021 op de site van The Times of Israel