Nieuwe Libanese premier: we werken met elk land, ‘behalve Israël natuurlijk’

Sinds de explosie in de haven van Beiroet op 4 augustus 2020 volgde een totale meltdown van de economie in Libanon

De nieuwe premier van Libanon, Najib Mikati, beloofde vrijdag om controle te krijgen over een van ’s werelds ergste economische ineenstortingen, en zei dat hij bereid was om samen te werken met elk land behalve Israël.

Met tranen in de ogen zei Mikati, een van de rijkste mannen van het land, dat hij de pijn herkende van Libanese moeders die hun kinderen niet kunnen voeden of aspirine kunnen vinden om hun kwalen te verlichten, evenals van studenten wier ouders het zich niet langer kunnen veroorloven om ze te sturen. naar school.

“De situatie is moeilijk, maar niet onmogelijk als we samenwerken”, zei Mikati tegen verslaggevers in het presidentiële paleis, waar de nieuwe regeringsformatie werd aangekondigd.

Israël had in juli formeel humanitaire hulp aangeboden aan Libanon, zei minister van Defensie Benny Gantz. Toch was hun pijn blijkbaar niet genoeg om hulp van Israël te accepteren.

Gevraagd tijdens een persconferentie of hij bereid zou zijn om met Syrië samen te werken om de economische crisis aan te pakken, antwoordde Mikati dat de regering “met iedereen zal omgaan in het belang van Libanon, met uitzondering van Israël natuurlijk.

Onder verwijzing naar wat het zei waren inspanningen van de Hezbollah-terreurgroep om Iraanse fondsen naar Libanon te brengen, zei een verklaring van het kantoor van Gantz dat de verbindingseenheid van de Israel Defense Forces het aanbod heeft doorgegeven via UNIFIL, de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon.

Israël en Libanon hebben geen diplomatieke betrekkingen. Het Israëlische leger en de door Iran gesteunde Hezbollah, die de scepter zwaait over de besluitvorming van de staat in Libanon en het bestaansrecht van Israël ontzegt, vocht in 2006 een verwoestende oorlog uit.

Van 1982 tot 200 bezette Israël een strook van Zuid-Libanon – in totaal ongeveer 10 procent van het Libanese grondgebied – om Noord-Israël te verdedigen tegen terroristische aanslagen.

Vorig jaar bood Israël ook humanitaire hulp aan na een enorme explosie in de haven van Beiroet waarbij meer dan 200 mensen omkwamen, maar dat werd afgewezen.

De opmerkingen van Mikati weerspiegelden die van Taliban-woordvoerder Suhail Shaheen die eerder deze week het Russische Spoetnik-nieuws vertelde dat de radicale islamistische groepering die Afghanistan heeft overgenomen, bereid is om betrekkingen te smeden met elk land dat geïnteresseerd is, inclusief de VS.

“Ja, natuurlijk, in een nieuw hoofdstuk als Amerika een relatie met ons wil hebben, wat in het belang van beide landen en beide volkeren zou kunnen zijn, en als ze willen deelnemen aan de wederopbouw van Afghanistan, zijn ze welkom.” zei Shaheen.

Er was echter geen kans op banden met Israël. “Natuurlijk hebben we geen relatie met Israël. We willen relaties hebben met andere landen, Israël behoort niet tot deze landen”, zei Shaheen.

De nieuwe regering staat voor een gigantische taak die volgens weinigen kan worden overwonnen, inclusief het doorvoeren van de broodnodige hervormingen. Een van de eerste taken is het beheersen van de publieke woede en spanningen als gevolg van de opheffing van brandstofsubsidies die tegen het einde van de maand worden verwacht.

De buitenlandse reserves van Libanon zijn gevaarlijk laag geworden en de centrale bank in het van invoer afhankelijke land zei dat het niet langer in staat is het lands subsidieprogramma van $ 6 miljard te ondersteunen.

De regering zal naar verwachting ook toezicht houden op een financiële controle van de Centrale Bank en de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds voor een reddingspakket hervatten.

De overeenkomst doorbreekt een impasse van 13 maanden waardoor het land het afgelopen jaar dieper in financiële chaos en armoede terechtkwam.

Een datum waarop het parlement bijeen moet komen om de regering en haar plan goed te keuren, is nog niet aangekondigd.

Het nieuwe kabinet van 24 ministers onder leiding van Mikati, een miljardair zakenman, werd aangekondigd door het kabinet van de president en later door de secretaris-generaal van de ministerraad, Mahmoud Makkieh. De ministers werden uitgekozen door dezelfde politici die het land de afgelopen decennia hebben geregeerd, door velen de schuld gegeven van de corruptie en het wanbeheer die hebben geleid tot de huidige crisis in het land.

Mikati, afkomstig uit de verarmde noordelijke stad Tripoli, kreeg in juli de opdracht een nieuwe regering te vormen. Hij was tweemaal premier – in 2005 en opnieuw van 2011 tot 2013 – en wordt algemeen beschouwd als onderdeel van dezelfde politieke klasse die het land failliet heeft gebracht.

Bronnen:

  • naar een artikelNew Lebanese PM: We’ll work with any country, ‘except Israel, of course’” van 10 september 2021 en een artikelGantz offers Lebanon humanitarian aid amid financial meltdown” van 6 juli 2021 op de site van The Times of Israel