Israëlische familie ontkent de jongen ontvoerd te hebben die ramp in Italië overleefde: ‘We hebben hem naar huis gebracht’

Zondag, 23 mei 2021. De ouders van Eitan, Amit Biran en zijn vrouw Tal Peleg, kwamen om het leven toen een kabelbaan brak en de cabine naar beneden tuimelde [beeldbron: Prima Pavia]

Het Italiaanse gerecht is een onderzoek gestart wegens verdwijning van de zesjarige Eitan Biran, het jongetje dat op 23 mei 2021 het kabelbaandrama in Stresa bij Lago Maggiore in het noorden van het land overleefde.

De kabelbaan, die de badplaats Stresa met een nabijgelegen bergrug verbindt, brak halverwege de afdaling waarbij de cabine met veertien mensen erin 60 voet naar beneden viel. Ze rolde herhaaldelijk terwijl de helling af voordat het tegen een paar bomen tot stilstand kwam.

Bij die ramp kwamen veertien mensen om het leven, onder hen Amit Biran, zijn 27-jarige vrouw Tal Peleg, hun tweejarige Tom en twee van zijn grootouders: Barbara en Yitzhak Cohen, 71 en 83 jaar oud. Alle vijf werden een paar dagen later in Israël begraven. De zesjarige Eitan raakte zelf zwaargewond maar overleefde als enige van het gezin.

Sinds de dood van zijn ouders is er een strijd losgebarsten in de familie over de voogdij van het kind. Eitan, van Israëlische nationaliteit, werd door de rechtbank toegewezen aan Aya Biran-Nirko, de zus van zijn vader, die in het noorden van Italië woont.

Daarop heeft de grootvader aan moederskant van Eitan, de jongen met een privévlucht meegenomen naar Israël waarna de grootvader door de familie in Italië beschuldigd werd van “ontvoering” van het jongetje.

In een interview met de Israëlische zender 103FM zei Gali Peleg, een tante van de jongen, dat ze hem niet hebben ontvoerd naar Israël:

We hebben Eitan niet ontvoerd en we zullen dat woord ook niet gebruiken. We hebben Eitan teruggebracht naar huis. We moesten het doen nadat we geen informatie hadden gekregen over zijn gezondheid of mentale toestand. Als de rechter geen ontmoetingen had gepland [met het kind], hadden we hem niet gezien.

Het gezin Amit Biran-Peleg waarvan enkel het kleinste kind Eitan overleefde

Bronnen:

  • naar een artikelTV: Israel may have to return ‘kidnapped’ boy who survived Italy cable car crash” van 13 september 2021 en een artikelFamily denies abducting boy who survived Italy disaster: We ‘brought him home’” van 12 september 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel “Le foto e i video della funivia precipitata in Piemonte: distrutta una famiglia di Pavia” van 23 mei 2021 op de site van Prima Pavia
  • een artikel op deze blogVijf Israëliërs uit eenzelfde gezin onder de 14 doden bij kabelbaanongeluk in Italië” van 24 mei 2021