Qatar zegt financiële hulp voor Gaza af nadat Palestijnse Autoriteit ging dwarsliggen

Qatar, sponsor van terreur wereldwijd, blijft een belangrijke geldschieter van Hamas en Hezbollah

De gezant van Qatar in Gaza zei vrijdag dat de pogingen om de financiële hulp van zijn land naar de Gazastrook te sturen, ook naar medewerkers van de Hamas-regering, werden stopgezet nadat de Palestijnse Autoriteit zich terugtrok uit de deal.

Qatar heeft 500 miljoen dollar toegezegd voor Gaza na het conflict van 10 tot 21 mei, met zware bombardementen in de Strook en intense raketbeschietingen op Israël.

De Qatarese gezant Mohammed al-Emadi zei dat een eerder in de week overeengekomen mechanisme waarbij PA-banken het geld zouden overmaken aan Hamas-medewerkers niet langer een optie was.

Hij zei dat de banken hadden geweigerd deel te nemen uit angst dat ze het doelwit zouden kunnen worden van sancties voor het overmaken van geld naar een terreurgroep. De kwestie van de ambtenaren was een knelpunt geweest bij het opzetten van een mechanisme om het geld over te maken. Maandag zei al-Emadi dat het probleem was opgelost ‘na overeenstemming tussen de verschillende partijen’.

De ineenstorting van de deal zou de spanningen tussen Israël en Hamas waarschijnlijk verder doen oplaaien, wat vaak tot provocaties heeft geleid In een poging Israël onder druk te zetten om geld toe te staan.

Het rapport kwam op het moment dat Channel 12-nieuws bronnen citeerde die dicht bij premier Naftali Bennett stonden, die zeiden dat Israël een nieuwe ronde van geweld met Hamas als een uitgemaakte zaak ziet – mogelijk binnen enkele weken – en bezig was met het opstellen van militaire plannen.

Wenen, 30 juni 2019. Een groep internationale burgers en activisten uit verschillende landen is een campagne gestart om de financiering van mondiaal terrorisme door de regering van Qatar te bestrijden [beeldbron: Suryaa]

Het rapport zei dat Israël met Hamas wilde omgaan op zijn eigen voorwaarden en op een tijdstip naar eigen keuze, en niet betrokken te raken bij een conflict dat bij de terreurgroep past. De militaire analist van het kanaal bagatelliseerde het rapport echter en zei dat Israël nog steeds opties onderzoekt om de spanningen te verminderen.

De steun van Qatar wordt beschouwd als een cruciale reddingslijn voor de verarmde Palestijnen die in Gaza wonen, dat sinds 2007, het jaar waarin de terreurgroep Hamas aan de macht kwam, onder Israëlische blokkade staat. Israël, dat nog steeds veel goederen de Strip binnenlaat, beschouwt de blokkade als een noodzakelijke maatregel om te voorkomen dat terreurgroepen zich kunnen herbewapenen.

Vóór het laatste Gaza-conflict tussen Israël en door Hamas geleide strijders in mei, werd de geldstroom uit Qatar van vitaal belang geacht om de relatieve rust tussen de Joodse staat en de islamisten te bewaren.

Maar Israël heeft gezegd dat het gekant was tegen een hervatting van de financiering onder de voorwaarden die bestonden vóór de vijandelijkheden van mei, en beweerde dat het geld door gewapende groepen werd gebruikt in plaats van strikt voor humanitaire behoeften.

Bronnen:

  • naar een artikelQatari envoy says cash transfer to Gaza off after PA backs out of deal” van 10 september 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelQatar, Code for World of Supporting Terrorism” van 12 augustus 2021 op de site van Arab Observer