De joodse baby die opgroeide om priester te worden en daarna weer Joods werd

Een schilderij getiteld ‘Kinderen van de Inquisitie‘ naar de gedwongen bekeringen tot het christendom tijdens de Mexicaanse Inquisitie [beeldbron: Lovett Productions/TOI]

Op een winternacht in 1943 klopte een jonge, bange Joodse vrouw op het raam van het Vashkinel-huis in een klein stadje niet ver van Vilna. De vrouw overhandigde Amelia Vashkinel snel een klein, stevig verpakt bundeltje met daarin een baby, die nog maar een paar dagen oud was. 

Die nacht werd voorafgegaan door verschillende geheime ontmoetingen tussen Amelia en Batya, de moeder van de baby, die wist dat ze ter dood was veroordeeld en haar zoon wilde redden. Met de Holocaust op zijn hoogtepunt, was Amelia bang om een ​​Joodse baby in huis te nemen en hem op te voeden. 

Ze legde de moeder uit dat als bekend zou worden dat hij joods was, ze ter dood zou worden gebracht. Maar Batya, vastbesloten om haar zoon koste wat kost te redden, zei tegen Amelia: “Je bent een christen. Als hij groot is, wordt hij priester en leraar.”

Amelia aarzelde, overwoog de voor- en nadelen van het opnemen van de baby, en besloot uiteindelijk het leven te schenken aan de hulpeloze baby in haar armen.

Batya fluisterde de naam van het kind en verdween in de duisternis. “Je had een heel Joodse familienaam”, vertelde de adoptiemoeder aan haar zoon, toen ze 35 jaar later het geheim aan hem onthulde. “Maar ik was het heel snel vergeten. Ik was bang dat het een doodvonnis zou zijn. En dus wilde ik me niets meer herinneren van die avond.

Rabbijn Chanoch Gechtman en Yaakov (rechts)

Dit is het verhaal van dat kind, Yaakov, wiens leven vele wendingen heeft genomen. Hij ontdekte onomstotelijk dat hij een Jood was toen hij hoofdpriester in Polen was. In de afgelopen jaren heeft zijn leven echter een andere wending gekregen.

De Joods-orthodoxe organisatie Yad L’Achim stond tijdens dit proces aan de zijde van Yaakov, soms direct en soms indirect. Het voorzag hem van heilige Joodse voorwerpen en meer. 

Onlangs vond een buitengewone ontmoeting plaats tussen Yaakov en Rabbi Chanoch Gechtman, voorzitter van de contra-missionarisafdeling van Yad L’Achim.

Tijdens de bijeenkomst werd Yaakov ontroerd door het geluid van de sjofar, dat hij vergeleek met de diepe kreet van een lang verloren gewaande zoon die terugkeerde naar zijn vader. “Dit is mijn verhaal, de baby die gevangen werd genomen”, reageerde Yaakov met grote emotie.

Iedereen in de kamer was ontroerd door de aanblik van een 81-jarige Jood die tijdens de Holocaust zijn Joodse identiteit als baby had verloren en terugkeerde naar zijn volk.

Yaakov voegde toe:

Kijk eens hoe geweldig de dingen zijn geworden. Hashgacha [goddelijke voorzienigheid] regelde de dingen zo dat ik van jongs af aan een leraar en daarna een priester was. Ik ben nooit getrouwd, wat betekent dat ik nooit met een niet-jood getrouwd ben en nooit niet-joodse kinderen heb gehad. Ik stel me voor dat als de dingen anders waren gelopen, het veel moeilijker voor me zou zijn geweest om alles achter te laten en terug te keren naar de religie van mijn vaders.

Yaakov woont tegenwoordig in Jeruzalem en werkt voor Yad Vashem. Hij blijft genieten van een warme band met Yad L’Achim.

Bronnen:

  • naar een artikelThe Jewish baby who grew up to become a priest – then returned to Judaism” van 10 september 2021 op de site van Arutz Sheva