Waarom de hulp van Joe Biden aan de Palestijnen ook nu geen vrede zullen brengen

Oude mannen Joe Biden (78) en Mahmoud Abbas (85) samen tegen Israël

Terwijl de regering-Biden haar inspanningen opvoert om de Palestijnse Autoriteit (PA) te versterken, lijken de Palestijnen steeds meer het vertrouwen in hun leiders te verliezen.

Het Palestijnse publiek lijkt ook het vertrouwen te verliezen in elk vredesproces met Israël. Velen zeggen zelfs dat ze de nietigverklaring van de Oslo-akkoorden steunen, ondertekend in 1993 tussen Israël en de PLO, en dat het enige vredesproces dat ze zouden steunen er een is dat leidt tot de uitroeiing van Israël.

De regering-Biden, die eerder dit jaar de betrekkingen met de PA herstelde en beloofde de onvoorwaardelijke financiële hulp aan de Palestijnen te hervatten, is blijkbaar van mening dat dergelijke maatregelen de weg zullen effenen voor de hervatting van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen in de richting van een “tweestaten”. oplossing.”

Als onderdeel van het beleid ter versterking van de PA, de administratie Biden onlangs verzonden CIA-directeur William Burns naar Ramallah voor besprekingen met PA president Mahmoud Abbas en andere Palestijnse functionarissen over manieren om de bilaterale betrekkingen en beginnen aan het opbouwen van vertrouwen maatregelen tussen de Palestijnen en Israël te verbeteren .

In opdracht van de regering-Biden heeft de Israëlische regering een reeks gebaren aangekondigd die gericht zijn op het versterken van de PA, waaronder plannen om $ 150 miljoen te lenen aan de in geldnood verkerende PA-regering.

De gebaren zijn naar verluidt gericht op het versterken van de PA om haar rivalen in de islamitische beweging van Hamas te ondermijnen.

De meeste Palestijnen zijn echter duidelijk niet onder de indruk van zowel de hernieuwde financiële hulp van de regering Biden als de gebaren van de Israëlische regering. Deze Palestijnen zeggen nee tegen de PA en Abbas, en tegen de VS en Israël. Deze Palestijnen zeggen dat ze Hamas, de islamitische groepering die de vernietiging van Israël nastreeft, verkiezen boven Abbas.

Een opiniepeiling die op 25 augustus werd gepubliceerd door de Arabische Wereld voor Onderzoek en Ontwikkeling, die zichzelf omschrijft als “een van de toonaangevende bedrijven in de Arabische regio die onze partners en klanten een volledig scala aan advies- en technische diensten bieden voor substantiële ontwikkeling en staatsopbouw, ” geven aan dat de regering-Biden zichzelf voor de gek houdt door aan te nemen dat Amerikaanse fondsen de harten en geesten van de Palestijnen kunnen veranderen.

Volgens de bevindingen van de peiling steunt 67% van de respondenten de nietigverklaring van de Oslo-akkoorden en is 61% tegen de voortzetting van de veiligheidscoördinatie tussen de PA en Israël.

Degenen die willen dat de Oslo-akkoorden worden ingetrokken, zeggen ronduit dat ze tegen een vredesproces met Israël zijn. Ze zeggen ook dat ze het bestaansrecht van Israël niet erkennen. Als onderdeel van de overeenkomsten die tussen de twee partijen zijn ondertekend, schreef PLO-voorzitter Yasser Arafat een brief aan de toenmalige Israëlische premier Yitzhak Rabin, waarin hij beweerde dat de PLO “het recht van de staat Israël om in vrede en veiligheid te bestaan ​​erkent”.

Uit de peiling, die 1.215 volwassen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever omvatte, bleek dat als er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden, de meeste Palestijnen niet op Abbas of een van zijn loyalisten zouden stemmen.

De peiling toonde in feite aan dat een meerderheid van de Palestijnen zou stemmen op Hamas en Abbas-criticus Marwan Barghouti, een hooggeplaatste Fatah-leider die momenteel vijf keer levenslang in een Israëlische gevangenis zit voor zijn rol bij de moorden op vijf Israëli’s tijdens de Tweede Intifada (2000). -2005).

Ook Ismail Haniyeh van Hamas krijgt een deel van de koek …

“Bij een keuze tussen 10 lijsten krijgt één onder leiding van Marwan Barghouti het hoogste niveau van steun (28%), gevolgd door een Hamas-lijst onder leiding van Yahya Sinwar (19%),”, aldus de resultaten van de peiling. Aan de andere kant zou een door Abbas gesteunde lijst slechts 15% ontvangen.

De verkiezingen voor het Palestijnse parlement en het presidentschap zouden respectievelijk op 22 mei 2021 en 30 juli 2021 plaatsvinden. Abbas riep echter eind april de stemmen af, blijkbaar nadat hij zich realiseerde dat hij en zijn aanhangers op het punt stonden te verliezen van Hamas en andere politieke rivalen.

Uit de peiling bleek ook dat Hamas steeds populairder wordt onder de Palestijnen, vooral na de 11-daagse oorlog met Israël in mei. Hamas en andere gewapende groepen kwamen naar voren als de grootste winnaars, waarbij 72% hun positie/prestaties als “positief” beoordeelde. Slechts 11% beoordeelt de positie van Abbas als “positief”.

Vierenzeventig procent van de respondenten gelooft dat de Palestijnen als “overwinnaar” uit de strijd kwamen in de oorlog van mei met Israël.

De Palestijnen prijzen in wezen Hamas en de in Gaza gevestigde terreurgroepen voor het afvuren van duizenden raketten en raketten op Israël. De overgrote meerderheid (80%) is van mening dat Hamas er na de oorlog sterker uit is gekomen in termen van populariteit onder de Palestijnen, terwijl 4% gelooft dat de Palestijnse Islamitische Jihad (de op één na grootste terreurgroep in de Gazastrook na Hamas) de winnaar was.

Een andere cruciale bevinding waarmee de regering-Biden rekening moet houden – terwijl ze blijft praten over haar “sterke inzet voor een door onderhandelingen tot stand gekomen tweestatenoplossing als de beste weg om tot een rechtvaardige en duurzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict te komen” – is dat uit de peiling bleek dat 60% van de respondenten tegen het principe van een tweestatenoplossing is. 

Als ze de keuze krijgen, steunt hetzelfde percentage (60%) een “verenigde Palestijnse staat op historisch Palestina”. Dit betekent dat een meerderheid van de ondervraagden van mening is dat Israël geen bestaansrecht heeft en moet worden vervangen door een Palestijnse staat, van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee.

Dit is eigenlijk een goedkeuring van het Hamas-handvest, waarin staat :

“… het land Palestina is door de generaties heen een islamitische Waqf geweest en tot de Dag der Opstanding; niemand kan het of een deel ervan verzaken, of het of een deel ervan verlaten… De bevrijding van dat land is een individuele plicht bindend voor alle moslims overal… Wanneer onze vijanden zich sommige islamitische landen toe-eigenen, wordt Jihad [heilige oorlog] een plicht die bindend is voor alle moslims. Om de usurpatie van Palestina door de Joden het hoofd te bieden, hebben we geen ontkomen aan het verhogen van de banier van Jihad. We moeten de geest van Jihad verspreiden onder de islamitische natie, botsen met de vijanden en ons aansluiten bij de gelederen van de Jihad-strijders.”

Terwijl de regering-Biden spreekt over de noodzaak van vertrouwenwekkende maatregelen tussen de Palestijnen en Israël en de mogelijkheid om de vastgelopen vredesonderhandelingen te hervatten, bleek uit de peiling dat 54% van de respondenten momenteel tegen de hervatting van de onderhandelingen met Israël is. Nog eens 53% zei tegen economische en handelsbetrekkingen met Israël te zijn.

De bevindingen van de peiling zijn niet verrassend voor degenen die bekend zijn met de innerlijke werking van de PA en de anti-Israëlische en anti-Amerikaanse sentimenten in de Palestijnse straat.

De financiële steun van de VS kan de PA op korte termijn ondersteunen en Abbas en zijn team in staat stellen om enige tijd aan de macht te blijven.

Op de lange termijn zullen de Amerikaanse dollars het vertrouwen van de Palestijnen in Abbas of de PA-leiding echter niet herstellen. Amerikaanse belastingdollars zullen de Palestijnen er niet toe aanzetten om het bestaansrecht van Israël te accepteren. Hetzelfde geldt voor de Israëlische gebaren , die waarschijnlijk niet de hoop van de regering-Biden zullen verwezenlijken om de reputatie van de PA te versterken of de “tweestatenoplossing” te bevorderen.

De resultaten van de peiling zijn duidelijk: veel Palestijnen zijn door hun leiders zo succesvol geradicaliseerd dat ze Israël van de aardbodem willen zien verdwijnen. Haat is zo succesvol ingebed dat ze liever zien dat hun volk lijdt en sterft dan enige aanpassing aan Israël te accepteren.

Deze gevoelens zijn het directe resultaat van tientallen jaren van bloedige ophitsing tegen Israël onder de Palestijnen en in de meeste delen van de Arabische wereld. De enige manier om deze wrede realiteit te veranderen is door de haatboodschappen en de delegitimisering van Israël een halt toe te roepen. Totdat dat gebeurt, zullen de Palestijnen doorgaan met het zakgeld van de VS en andere westerse donoren, terwijl ze zich tegelijkertijd dichter bij Hamas en verder van elke vrede met Israël bevinden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: Why Biden’s Aid Will Not Bring Peace” van 8 september 2021 op de site van The Gatestone Institute