Prinses Delphine van België bezocht met haar gezin het concentratiekamp van Bergen-Belsen

Prins Delphine van België (53 j.), de buitenechtelijke dochter van koning Albert II en halfzuster van de huidige koning Filip, bezocht onlangs het concentratiekamp van Bergen-Belsen.

Op de terugweg van haar vakantie met haar gezin in Denemarken, besloot ze om even een tussenstop te maken in het beruchte nazi concentratiekamp bij Hannover in Duitsland waar tijdens de Tweede Wereldoorlog ca. 70.000 mensen omkwamen waaronder ongeveer 50.000 Joden.

In de weken na de bevrijding op 15 april 1945 zullen nog eens ca. 14.000 mensen overlijden aan de gevolgen van honger en ontbering en typhus. Het kamp is beroemd geworden omdat hier ook Anne Frank en haar zus Margot zijn omgekomen.

Op het plaatje hierboven poseren de kinderen van prinses Delphine, de 17-jarige prinses Joséphine en de 13-jarige prins Oscar, bij het monument van het kamp. Op het plaatje rechts poseert haar zoon Oscar bij de gedenksteen van Anne en Margot Frank.

Het moet wel duidelijk zijn dat prinses Delphine het hart op de juiste plaats draagt en dat is ook geen toeval. Haar moeder, barones Sybille de Selys Longchamps (80 jaar), de maîtresse van de voormalige koning Albert II, is een telg uit de beroemde adellijke familie de Selys Longchamps.

De broers en zuster van graaf Michel-François de Selys Longchamps, de vader van barones Sybille de Selys Longchamps, Monique, Edé en Jean waren allen actief in het verzet tegen de nazi’s. In het bijzonder baron Jean de Selys Longchamps, de grootoom van prinses Delphine, zal zich door zijn heldendaden bijzonder laten opmerken.

Prinses Delphine van België met haar moeder barones Sybille de Selys Longchamps [beeldbron: HLN]

De éénmansactie van Jean de Selys Longchamps

De bijna ongelooflijke stunt die Jean de Selys uithaalde met zijn aanval op het Brusselse Gestapohoofdkwartier zou geenszins misstaan in een filmscenario van Steven Spielberg.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij onder de wapens geroepen. Na de capitulatie kon hij aan krijgsgevangenschap ontsnappen en wist hij na veel omzwervingen Engeland te bereiken. Daar meldde hij zich aan als vrijwilliger bij de ‘Royal Air Force’ en begon hij aan een opleiding tot jachtpiloot.

Baron Jean de Selys Longchamps

Na het behalen van zijn vliegbrevet trad Selys in september 1941 toe tot het 609th squadron, een escadrille grotendeels samengesteld uit Franse, Poolse en Belgische piloten. Hij zou er geschiedenis schrijven…

Toen op 10 mei 1940 Duitse troepen België binnenvielen, werd het voor iedereen vrij snel duidelijk dat het Belgisch leger niet opgewassen was tegen een dergelijke overmacht. Ondanks hevig verweer was een capitulatie dan ook onvermijdelijk en werd het land bezet.

Vrijwel onmiddellijk daarna vorderden de Gestapo (de Duitse Geheime Staatspolizei) en het RSHA (het Reichssicherheitshauptambt) in Brussel de ‘Résidence Belvédère’ op, een luxueus appartementsgebouw gelegen aan de Louizalaan 453, om er hun bureau’s te vestigen.

Het gebouw verkreeg bij de Brusselaars spoedig een kwalijke reputatie. Politieke gevangenen en verzetsleden werden er in de kelders opgesloten en gefolterd. Selys vatte algauw het plan op om een aanval uit te voeren op het gehate Brusselse Gestapohoofdkwartier.

In de vroege ochtend van 20 januari 1943 steeg de Selys in zijn Hawker Typhoon op richting België om een spoorweglijn in het Gentse te bombarderen. In plaats van na afloop van de missie terug te keren naar Engeland zet hij echter koers naar Brussel.

Daar bestookte hij met zijn boordkanonnen het Gestapogebouw en gooide om de Duitsers nog meer te jennen vervolgens een grote Belgische en Britse vlag uit de cockpit. Bij de aanval kwamen naast verscheidene Gestapoagenten ook SS-Obersturmführer Werner Vogt van de Sipo (de Sicherheitspolizei) en SS-Sturmbannführer Alfred Thomas, het hoofd van ‘Abteiling III van de SD (de Sicherheitsdienst) in België om het leven.

Later, in de nacht van 15 op 16 augustus 1943 kwam Selys terug van een opdracht boven België. Het landingsgestel van zijn toestel was echter kort daarvoor door het Duitse luchtafweergeschut geraakt en zwaar beschadigd. Hij slaagde er desondanks in naar Engeland terug te vliegen, maar bij een poging om zijn Hawker Typhoon aan de grond te zetten brak het toestel in tweeën en kwam Jean de Selys om het leven.

Bij het plaatje hierboven: Op een perkje in de middenberm van de Louizalaan in Brussel is een verguld bronzen borstbeeld op hardstenen sokkel te zien van vliegenier baron Jean de Selys Longchamps. De sculptuur, die in 1993 werd onthuld, is het werk van de in de Brusselse gemeente Elsene geboren beeldhouwer Paul Boedts. Verder is op de gevel van het gebouw waar tijdens de oorlogsjaren het Gestapohoofdkwartier gevestigd was, een gedenkplaat aangebracht ter herinnering aan het exploot van Jean de Selys Longchamps.

Bronnen:

  • naar een artikel in het Primo Magazine & TV gids nr. 2136 van 7 september 2021, blz. 28-29
  • naar een artikel van Rudi SchreverJean de Selys, de Belgische baron die de Gestapo in Brussel aanviel” van 2 december 2019 op de site van Historiek.net, online geschiedenismagazine