Nieuw-Zeeland en Cyprus boycotten ook Durban IV-conferentie

In de verklaring die is aangenomen door landen die deelnamen aan de conferentie van 2001 in Durban, wordt slechts één land bij naam genoemd als dader van racisme: Israël.

Nieuw-Zeeland en Cyprus zijn de laatste landen die zijn toegevoegd aan de lijst van landen die op 22 september aanstaande niet zullen deelnemen aan het evenement in Durban, Zuid-Afrika, dat de 20ste verjaardag viert van de illustere Wereldconferentie tegen racisme in Durban, die alleen Israël als een racistische staat identificeerde. De conferentie was bezaaid met antisemitische en anti-Israëlische sentimenten. Durban IV wordt gehouden aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel in Wellington zei op donderdag:

Nieuw-Zeeland blijft zich sterk inzetten voor de bestrijding van racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid. In overeenstemming met onze al lang bestaande positie, zal Nieuw-Zeeland de 20e verjaardag van de Durban Declaration-conferentie in New York op 22 september 2021 niet bijwonen.

Cyprus heeft ook besloten de conferentie niet bij te wonen,” zei David Harris, CEO van het American Jewish Committee, verwijzend naar een gesprek dat hij maandag had met minister van Buitenlandse Zaken Nikos Christodoulides.

Ook deze week zeiden Italië en Kroatië dat ze de conferentie niet zouden bijwonen, waarbij de laatste zei dat de beslissing te wijten was aan “de constante antisemitische houding en het koppelen van conferenties aan anti-Israëlische propaganda en de bevordering van intolerantie.”

Australië, Oostenrijk, Bulgarije, Canada, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Israël, Nederland, het VK en de VS zijn ook van plan het evenement te boycotten. Het aantal landen dat de conferentie van dit jaar boycot telt thans 16 landen. Dat is meer dan de 14 die zich hebben afgemeld voor de Durban Review Conference 2011, en meer dan de 10 landen die dat in 2009 deden.

In de verklaring die is aangenomen door landen die deelnamen aan de conferentie van 2001 in Durban, wordt slechts één land bij naam genoemd als dader van racisme: Israël. Een eerdere versie stelde dat zionisme racisme is; geen enkele andere nationaal-politieke beweging werd uitgekozen.

Het parallelle NGO-forum was een broeinest van antisemitisme, met deelnemers die onder meer de beruchte antisemitische canard De Protocollen van de Wijzen van Zion verspreidden, en flyers die zeiden dat de wereld een betere plek zou zijn als Hitler de Tweede Wereldoorlog had gewonnen. 

Het forum wordt beschouwd als het begin van de anti-Israëlische boycot, desinvestering en sancties (BDS) beweging, en de beschuldiging van “apartheid Israël” te hebben gepopulariseerd.

In Durban II in 2009 noemde de toenmalige president van Iran, Mahmoud Ahmadinejad, de Holocaust een “dubbelzinnige en twijfelachtige vraag” en een “voorwendsel” voor Israëlische onderdrukking van Palestijnen. Hij werd opnieuw uitgenodigd om te spreken op Durban III in 2011.

Het Touro College Institute on Human Rights and the Holocaust, samen met de pro-Israëlische organisatie CAMERA, zijn van plan een dag voor Durban IV een tegenconferentie te organiseren in New York, met ambassadeur in de VS en VN Gilad Erdan en voormalig Amerikaans secretaris van staat Mike Pompeo in aanwezigheid.

Vorige maand stuurde het International Legal Forum, een pro-Israël netwerk van meer dan 3.000 advocaten en activisten, brieven naar verschillende westerse landen om hen op te roepen zich terug te trekken uit Durban IV.

Tot de landen die de brief hebben ontvangen en hun standpunt nog niet hebben bekendgemaakt, behoren België, Finland, Griekenland, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Noord-Macedonië, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden en Zwitserland, die allemaal de International Holocaust Remembrance Alliance werkdefinitie van antisemitisme hebben ondertekend.

Het enige land dat Durban in het verleden heeft geboycot maar dit jaar zijn standpunt nog niet kenbaar heeft gemaakt, is Polen. Jeruzalem en Warschau verkeren momenteel in een diplomatiek geschil over een nieuwe Poolse wet die het bijna onmogelijk maakt voor overlevenden van de Holocaust en hun nakomelingen om restitutie te krijgen, evenals andere mensen wiens eigendommen in beslag zijn genomen door het voormalige communistische regime.

De obsessieve fixatie voor Israël verduistert de geesten in de Wereld

Bronnen:

  • naar een artikel van Lahav Harkov “New Zealand, Cyprus to also boycott Durban IV conference” van 9 september 2021 op de site van The Jerusalem Post