Door blokkade van Gaza door Egypte te negeren, schetst de media een verkeerd beeld van het defensieve Israëlische beleid

De huidige Egyptische muur met Gaza op 10 maart 2020 die in 2015 werd opgetrokken. De veiligheidszone werd uitgebreid naar 1000 meter, wachtposten, uitkijktorens, camera’s, loopgraven en wegen gebouwd om dezelfde redenen als Israël: de terreur die dreigt vanuit de Gazastrook buiten de deur houden [beeldbron: A-A] 

Verschillende facties in de Gazastrook, waaronder de regerende terreurorganisatie Hamas, hebben opgeroepen tot een onderzoek nadat drie Palestijnen dood werden gevonden in een ondergrondse tunnel tussen de kustenclave en het Sinaï-schiereiland.

Volgens lokale rapporten werden de mannen gedood toen Egyptische troepen giftig gas in het gebouw pompten, waardoor het instortte.

De beschuldiging tegen de zuidelijke buur van Gaza werd herhaald in verklaringen van Palestijnse terreurgroepen, die spraken over “moord waarvoor de Egyptische autoriteiten de volledige verantwoordelijkheid dragen”.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Egypte tactieken gebruikt om de tunnels van Hamas tegen te gaan.

In 2019 stierven naar verluidt twee Gazanen, waaronder een Hamas-agent, nadat Egyptische troepen giftige dampen in een ondergrondse doorgang hadden gespoten. Hamas deed soortgelijke beschuldigingen in 2010 na de dood van vier smokkelaars.

Bovendien heeft Egypte geprobeerd het grensoverschrijdend verkeer te bestrijden door de tunnels van de terroristische groepering op te blazen en deze te overspoelen  met zeewater en ongezuiverd rioolwater.

Egypte beschouwt Hamas terecht als een veiligheidsdreiging, aangezien de terreurgroep wapens en zelfs islamitische terroristen door en naar de Sinaï smokkelt, waar Egyptische troepen al jaren vechten tegen een lokale ISIS-afdeling. De ondergrondse tunnels financieren ook de activiteiten van Hamas, aangezien de heersers van Gaza belastingen heffen op goederen die er doorheen gaan naar de Strook.

Geit smokkelt terrorist door een tunnel van Hamas die onder de grens van Egypte naar Gaza loopt. Beiden hebben het overleefd en stellen het goed …

Dienovereenkomstig heeft het Egyptische leger tot nu toe honderden Hamas-tunnels vernietigd, waarvan sommige groot genoeg om vrachtwagens door te rijden. Dit komt  bovenop de frequente sluiting van de grensovergang bij Rafah, de enige bovengrondse toegangspoort van Gaza tot Egypte.

Ondanks dat dit naar verluidt de derde keer in de recente herinnering is dat Egypte giftig gas heeft gebruikt tegen Gazanen, haalde het nieuws nauwelijks de krantenkoppen. Tot hun eer schreven  de Associated Press (AP) en Agence France-Presse artikelen over het incident. Toch waren  The Washington Post  en  The Daily Mail de enige grote media die het AP-stuk opnieuw publiceerden.

De bijna totale black-out van de media is een symptoom van een breder probleem: namelijk dat Gaza vaak wordt beschreven als uniek door Israël “belegerd”. Dit plaatst de Joodse staat in feite in een negatief daglicht, hoewel veel van haar defensieve beleid om Hamas-terrorisme te beperken ook wordt uitgevoerd door de Egyptische regering.

In dit opzicht hebben 15 grote media – waaronder The New York Times, The Washington Post , CNN, de BBC en anderen – sinds het staakt-het-vuren van 21 mei dat een einde maakte aan het 11-daagse conflict van Hamas tegen Israël, 26 rapporten uitgebracht over maatregelen die Jeruzalem neemt om zijn burgers te beschermen tegen terrorisme in Gaza, waarbij de blokkade van de enclave door Caïro niet eens werd genoemd.

Tegelijkertijd werd er geen enkel artikel gepubliceerd dat uitsluitend de aanhoudende Egyptische beperkingen belichtte – of, wat dat betreft, die opgelegd werden door Mahmoud Abbas’ Palestijnse Autoriteit in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) – op de door Hamas gerunde Strook.

Deze duidelijke dubbele moraal verdraait de manier waarop ongeïnformeerde lezers het Israëlisch-Palestijnse geschil begrijpen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “By Ignoring Egypt’s Gaza Strip Blockade, Media Paint Inaccurate Picture of Defensive Israeli Policies” van 6 september 2021 op de site van Honest Reporting
  • een artikel op deze blogHamas beschuldigt Egypte van ‘moord’ nadat drie Palestijnen zijn omgekomen in smokkeltunnel” van 5 september 2021