Ontsnapping van en jacht op Palestijnse terroristen zorgt voor veel onrust en geweld

Zakaria Zubeidi, een van de zes Palestijnse gevangenen die ontsnapten uit de Gilboa-gevangenis in het noorden van Israël, was een van de ‘symbolen’ van de Tweede Intifada, die in september 2000 uitbrak

De Palestijnse terreurorganisaties roepen burgers van de Palestijnse Autoriteit op om de gevangenissen aan te vallen waar terroristen zitten opgesloten in Israëlische gevangenissen en om deel te nemen aan provocaties.

Dit leidde ertoe dat twee gevangenissen in brand werden gestoken door gevangengenomen terroristen als reactie op de zoektocht van Israëlische veiligheidsfunctionarissen naar zes gevangenen, waaronder op minstens vier “lifters”, die maandagochtend vroeg uit de Gilboa-gevangenis zijn ontsnapt.

Veiligheidsgevangenen aangesloten bij de terreurgroep Islamitische Jihad kwamen in botsing met gevangenisbewakers en staken cellen in de Ketziot- en Rimon-gevangenissen in brand, waarbij zeven cellen in de Ketziot-gevangenis in brand werden gestoken, samen met twee cellen in de Rimon-gevangenis.

Vandaar dat het Israëlische defensie-instituut zich behoorlijk zorgen maakt over de mogelijkheid om de stabiliteit in Gaza te verzwakken, evenals in Judea, Samaria en de rest van Israël, berichtte Kan Bet deze donderdagochtend.

Volgens het rapport is de zorg dat het opnieuw gevangennemen van de zes terroristen die ontsnapten uit de Gilboa-gevangenis, of schermutselingen binnen Judea en Samaria, zal leiden tot een extra escalatie.

Een veiligheidsbron benadrukte dat alle relevante instanties vóór Rosj Hasjana (het Joodse Nieuwjaar) waarschuwden voor de mogelijkheid van een escalatie van de spanningen, en dat de veiligheid daarom werd verhoogd. De bron zei echter dat de Israel Prisons Service “in slaap was gevallen“.

We hebben gefaald

De gepensioneerde gevangenisdirecteur Maqbel Tapash, een voormalige commandant van de Gilboa-gevangenis die tot voor kort het noordelijke district van de Israel Prisons Service leidde, reageerde maandagochtend vroeg op de ontsnapping van zes veiligheidsgevangenen.

Tapsh zei:

Zes terroristen die onder ieders neus ontsnappen, is het ernstigste incident dat kan gebeuren. We hebben enorm gefaald. “Dit is een trieste dag voor de Gevangenisdienst en voor mij persoonlijk. Ik heb bijna vier decennia van mijn leven gewijd aan de Israel Prisons Service. Het is een gênante gebeurtenis en de meest ernstige die de afgelopen decennia is gebeurd.

Volgens Tapash zijn er verschillende vaste bestellingen die een grondige inspectie vereisen onder elk toilet, douche en elke andere plek in een cel, minstens één keer per dag.

Onze heldhaftige gevangenen

De Fatah-organisatie, geleid door Mahmoud Abbas, de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA), noemde de acties van Israël tegen “onze heldhaftige gevangenen” in de gevangenissen van Gilboa en Negev “een oorlogsmisdaad die dringend internationaal ingrijpen vereist om de heldhaftige gevangenen te beschermen en hen te bevrijden van brutale bezetting.

In een verklaring geciteerd door het officiële PA-persbureau Wafa , riep Fatah het Palestijns-Arabische publiek op om onmiddellijk een volksopstand te lanceren in alle steden, dorpen en vluchtelingenkampen in solidariteit met “heldhaftige gevangenen”, en benadrukte dat de Palestijnen “hen niet in de steek zullen laten” in deze campagne.

Fatah riep ook mensenrechtenorganisaties en internationale juridische instellingen op om zich te concentreren op de Israëlische “misdaden” tegen gevangenen en “om ervoor te zorgen dat Israëlische oorlogsmisdadigers die deze misdaden tegen onze heroïsche gevangenen begaan, worden vervolgd”.

Maskers af …