Jihadistische dreiging ‘wordt erger’, zegt voormalig Brits premier Blair

Kaboel, 7 september 2021. Een ongewapende Afghaanse vrouw kijkt onbevreesd in de loop van een geweer dat een jihadist van de Taliban op haar borst richtte [beeldbron: Reuters/Twitter]

De voormalige premier van Groot-Brittannië, Tony Blair, waarschuwde maandag dat de “radicale islam” een “eerste-orde veiligheidsbedreiging” voor de wereld bleef, ondanks twee decennia waarmee de kwestie over de hele wereld werd geconfronteerd.

Voorafgaand aan de 20e verjaardag van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten en in de nasleep van de herovering van de macht door de Taliban in Afghanistan, voerde Blair aan dat de dreiging van jihadistische groeperingen “steeds erger” werd.

Hij herhaalde zijn lang gekoesterde overtuiging dat het alleen kon worden verslagen door “een combinatie van harde en zachte macht” en drong er bij de wereldmachten, inclusief niet-westerse bondgenoten, op aan een meer verenigde aanpak te volgen.

“Islamisme, zowel de ideologie als het geweld, is een bedreiging van de eerste orde voor de veiligheid; en als het ongecontroleerd blijft, zal het naar ons toekomen, zelfs als het ver van ons vandaan gecentreerd is, zoals 9/11 heeft aangetoond”, zei hij bij de militaire denktank van het Royal United Services Institute.

“De leidende mogendheden moeten zich verenigen om een ​​overeengekomen strategie te ontwikkelen”, voegde hij eraan toe, erop wijzend dat China en Rusland er belang bij hadden om dit samen met veel moslimlanden in het Midden-Oosten en elders tegen te gaan.

Blair benadrukte het radicalisme dat door het sjiitische Iran en soennitische groepen van de Moslimbroederschap tot Al-Qaeda, de Islamitische Staatsgroep en Boko Haram wordt gedreven.

Hij zei dat ze “de belangrijkste oorzaak waren van destabilisatie in het Midden-Oosten en daarbuiten en vandaag in Afrika.”

Hij heeft ook zijn kritiek herhaald op het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit Afghanistan, dat hij als gevaarlijk en onnodig veroordeelde.

The Hill: “Het probleem is niet dat ze van de Taliban zijn. Het probleem is dat het allemaal mannen zijn.”

Bronnen:

  • naar een artikelJihadist threat ‘getting worse’, says former British PM Blair” van 7 september 2021 op de site van i24News