De Taliban en impliciet antisemitisme in internationale betrekkingen

Het gaat niét over Israël: het gaat over joden, jodendom, joodse symbolen, Hebreeuws en al het andere dat met joden te maken heeft.” Seth J. Frantzman, 8 september 2021

Rapporten van deze week gaven aan dat de Taliban klaar zijn om een ​​nieuwe weg in te slaan in de betrekkingen met de wereld. Ze zijn bereid om samen te werken met de VS, die een twintigjarige oorlog in Afghanistan tegen hen heeft uitgevochten , en ze zijn bereid om betrekkingen te onderhouden met India of enig ander land. 

Maar er is één land waarmee ze blijkbaar geen betrekkingen willen hebben: Israël.

Dat moeten we schouderophalend accepteren. Waarom zou Israël überhaupt betrekkingen willen hebben met de Taliban? Maar dat is niet de juiste manier om deze rapporten te analyseren. Hoe komt het dat de enige staat met een joodse meerderheid de enige is waarmee bepaalde regeringen, waaronder de Taliban, Pakistan en Maleisië, weigeren betrekkingen te onderhouden? Dit is meer dan geïmpliceerd antisemitisme onder alle landen die relaties met Israël weigeren en de Joodse staat eruit pikken.

De meeste landen die tegenwoordig de betrekkingen met Israël weigeren, zijn staten met een moslimmeerderheid. Hun haat tegen Israël komt voort uit een giftige mix van religieuze haat en antisemitisme, gecombineerd met de overtuiging dat ze door Israël buitenspel te zetten, hun ‘broeders’ onder de Palestijnen steunen.

Deze ideologische logica zou als niet-antisemitisch kunnen worden beschouwd als ze ergens anders zou worden toegepast, maar dat is niet zo. Dezelfde landen, en groepen als de Taliban, hebben geen probleem met betrekkingen met tal van andere staten die beschuldigd worden van misstanden tegen moslimminderheden. 

Het gaat niet om hun geloofsgenoten: het gaat om Israël en Joden. Verdraagzamere moslimlanden hebben de betrekkingen met Israël genormaliseerd, waardoor een handvol reactionaire en intolerante staten overblijven die dergelijke betrekkingen afwijzen.

Dit geïmpliceerde antisemitisme van de verklaringen van de Taliban over het hebben van betrekkingen met alle landen behalve Israël, maakt deel uit van een code en doctrine voor internationale betrekkingen die teruggaat tot 1948 en die algemeen aanvaard is – niet alleen onder sommige islamitische staten, maar ook in het algemeen in internationale fora. 

De uitsluiting van Israël en de poging om het buiten spel te zetten, hetzij bij de Verenigde Naties, hetzij eerdere veroordelingen bij UNESCO en andere fora zoals Durban, illustreren een wereldwijd antisemitisme waarin haat tegen de Joden werd vervangen door internationale haat tegen Israël. 

Deze tendens, die de laatste jaren licht is afgenomen, vormt een uitzondering op alle andere vormen van internationale betrekkingen. In elk ander geval, zoals bij de discussie over de vraag of de VS en Iran moeten praten, is het algemene thema dat ‘engagement’ goed is in internationale betrekkingen. Men zegt dat diplomatie te verkiezen is boven oorlog.

In de meeste andere staten is de kwestie van de betrekkingen niet controversieel. Hoe goed die relaties kunnen zijn, is een andere vraag. Maar zelfs landen die veel oorlogen hebben gehad, zoals India en Pakistan, of landen die niet met elkaar overweg kunnen, zoals Turkije en Griekenland, hebben meestal betrekkingen. 

Er zijn uitzonderingen wanneer er landen zijn waarvan de oprichting niet door één blok van staten werd erkend, zoals de oprichting van Kosovo, die door sommige landen werd afgewezen.  Voor het grootste deel zijn dit echter de uitzonderingen, niet de regel. Maar de uitzondering van Israël is anders. 

Het is een religieus vooroordeel dat landen ertoe brengt geen betrekkingen te hebben met de Joodse staat. Tijdens het Sovjettijdperk waren er ook excuses voor de Koude Oorlog, maar het excuus van vandaag waarom landen als Maleisië geen betrekkingen met Israël hebben, is uitsluitend gebaseerd op antisemitisme. 

Maleisië en Israël hebben nog nooit een oorlog uitgevochten en zijn ver van elkaar verwijderd. De landen zouden het economisch en op veel punten waarschijnlijk goed met elkaar kunnen vinden. Maleisië heeft echter een geschiedenis van wreed antisemitisme, belichaamd in zijn voormalige leider Mahathir Mohammed. 

Hij heeft de ontkenning van de Holocaust verdedigd en werd in het verleden vaak uitgenodigd om toespraken te houden voor westerse universiteiten zoals Columbia, die een geschiedenis hebben van het uitnodigen van antisemitische wereldwijde haatleiders om te spreken. Mahathir heeft de Joden “haakneuzen” genoemd en heeft elke mogelijke antisemitische visie naar voren gebracht.

Dit zijn geen internationale betrekkingen waarin Maleisië alleen maar Palestijnen steunt. Dit is antisemitisme als bouwsteen van internationale betrekkingen. Het is niet verwonderlijk dat Maleisië Hamas heeft gehost.  Het antisemitisme van de Maleisische leider als buitenlands beleid is niet iets nieuws. In 2003 vertelde hij de top van de Organisatie van de Islamitische Conferentie in Maleisië dat Joden de wereld by proxy regeren. De 57 aanwezige lidstaten veroordeelden de toespraak niet. Dit komt omdat het algemeen als normaal werd aanvaard.

Deze antisemitische basis van het buitenlands beleid – openlijk gepromoot door landen als Maleisië als officieel buitenlands beleid dat het gebrek aan betrekkingen met Israël ondersteunt – is niet controversieel op het wereldtoneel. Integendeel, haat tegen Joden en Israël is vaak het enige waar landen op kunnen aandringen en waarvoor geen kritiek kan worden ontvangen. Ze kunnen andere religieuze minderheden niet haten of andere landen haten op basis van de religieuze meerderheid in het land.

Dit impliciete antisemitisme van het vermijden van betrekkingen met Israël is de reden waarom de Taliban de betrekkingen met Jeruzalem ronduit afwijzen. Het is niet omdat ze een ‘islamitisch’ buitenlands beleid hebben dat moslims op de eerste plaats wil zetten of betrekkingen afwijst met landen die moslims onderdrukken – daar heeft het niets mee te maken. Het is omdat de internationale gemeenschap, vooral staten die nauwe banden hebben met de Taliban, zoals Qatar en Pakistan, ook de betrekkingen met Israël afwijzen – en het normaal vinden om dat te doen.

Een kaart van de landen die nog steeds geen betrekkingen met Israël hebben, toont een aantal mislukte staten zoals Libië, Jemen en Somalië, maar ook andere staten die de banden met Israël hebben verbroken vanwege spanningen met de Palestijnen, zoals Venezuela en Bolivia. Deze staten verbreken geen banden met andere landen over soortgelijke kwesties. Dit impliceert antisemitisme in het buitenlands beleid.

Het komt zelden voor dat het buitenlands beleid van landen wordt ondermijnd door etnische, racistische en religieuze haat. In feite hebben de meeste landen die zich aan weerszijden van verschillende religieuze, ideologische en politieke spectrums bevinden, vaak relaties. Alleen Israël wordt over het algemeen uitgekozen. De keuze van de Taliban in deze kwestie is dus geen verrassing.

Als sommigen dachten dat de Abraham-akkoorden – waar Israël normaliseert met Bahrein, de VAE en verschillende andere landen – een weg was voor een meer genuanceerde discussie over de Joodse staat in plaatsen als Pakistan, Maleisië, Qatar en zelfs onder de Taliban, dan is dit idee duidelijk heeft een lange weg te gaan. Het beleid dat Israël de enige staat is waarmee deze landen geen betrekkingen kunnen overwegen, wordt nog steeds als een norm beschouwd in de internationale betrekkingen.

Dit gaat ook verder dan de internationale betrekkingen. Landen als Kosovo worden misschien niet erkend door andere staten, maar als het gaat om zaken als internationale sport, weigert in het algemeen niemand te concurreren met Kosovo. Als het echter om Israël gaat, bevat elke Olympische Spelen gênante vertoningen waar atleten uit landen als Iran of Algerije weigeren een Israëlische tegenstander onder ogen te zien.

Dit diepgewortelde antisemitische buitenlands beleid besmet de sport zodanig dat Israëli’s door concurrenten uit deze staten als onmenselijk worden beschouwd. Dat illustreert eens te meer dat dit niet alleen een kwestie van buitenlands beleid is, het is veel meer dan dat: het dringt als geen ander door in de samenleving.  

Libanese journalisten worden bijvoorbeeld geconfronteerd met een verbod om zelfs maar Israëli’s te interviewen. Er is geen ander land ter wereld waar ze de gemiddelde burgers niet kunnen interviewen. Ook de Taliban schaamden zich toen ze onlangs vernamen dat ze per ongeluk een interview hadden gegeven aan een Israëlische journalist. Goederen ‘made in Israel’ worden in deze staten ook als controversieel beschouwd, net als Joodse symbolen zoals de Davidster en Hebreeuws schrift.

In geen enkel ander geval gebeurt dit. Terwijl sommigen het Iraanse regime onsmakelijk vinden, zijn de meesten het erover eens dat Iraniërs zelf niet verantwoordelijk zijn voor het regime. Niemand haat het Farsi alleen omdat het regime in het Farsi spreekt. De meeste mensen verwerpen sjiitische symbolen niet alleen omdat het regime ze misschien gebruikt. Hierin is de realiteit en symboliek onthuld van de krantenkoppen over de Taliban die de betrekkingen met Israël verwierpen. 

Zabulon Simantov, de laatste Jood van Afghanistan heeft het land verlaten. Hierboven in de laatst nog werkende synagoge in Kaboel, Afghanistan

Het gaat niet over Israël: het gaat over joden, jodendom, joodse symbolen, Hebreeuws en al het andere dat met joden te maken heeft. 

De Laatste Jood

Het feit dat het buitenspel zetten van Israël en het buitensluiten van het in internationale fora, groeperingen en buitenlands beleid stilletjes werd geaccepteerd – ook in westerse landen waar de Holocaust plaatsvond – ging over het mogelijk maken van antisemitisme in het buitenlands beleid en het mogelijk maken van de uitsluiting van Joden en Israëli’s.

Het is geen toeval dat veel van de landen die de banden met Israël verwerpen, ook Joden hebben verdreven of het hen onmogelijk hebben gemaakt om openlijk hun geloof te praktiseren. Zo zou de laatste Jood van Afghanistan Kabul hebben verlaten. De laatste Joden van Jemen zijn grotendeels gered, met hulp van de VAE.  

We zijn gewend geraakt aan deze discussie over de “laatste Jood” van veel landen, op een manier waarop niemand zou denken om de “laatste moslim” of “laatste christen” die ergens woont te bespreken. Er is maar één gemeenschap in de wereld waarin het als normaal wordt beschouwd om ze tot nul terug te brengen in landen waar ze ooit floreerden. 

Waar is de Joodse gemeenschap in Syrië, in Libanon, Irak, Algerije, Jemen en al deze landen waar ooit bloeiende Joodse gemeenschappen waren? De reductie van een minderheidsgemeenschap tot nul wordt over het algemeen genocide genoemd. We noemen het geen genocide omdat niemand Joden in gaskamers in Jemen heeft gestopt; ze maakten het leven van de gemeenschap gewoon onmogelijk en dwongen ze indirect weg. Als dat gebeurt met raciale en religieuze minderheden in het Westen noemen we het een haatmisdaad, of racisme, of islamofobie.

Wat is de fobie die leidt tot de verdrijving en verdwijning van Joden in al die landen die ook geen betrekkingen hebben met Israël? Het is antisemitisme. De beslissing van het buitenlands beleid om de betrekkingen met Israël te vermijden, wordt uitsluitend geleid door antisemitisme. 

Geen enkel ander concept van internationale betrekkingen kan dit verklaren, aangezien geen enkel ander dergelijk concept op dezelfde manier van toepassing is op andere landen of religieuze minderheidsgemeenschappen. 

Zo beschrijven de antisemitische toespraken van de voormalige leider van Maleisië openlijk de onderliggende concepten die degenen in Pakistan en andere plaatsen leiden. De Taliban hebben geen echte reden om de betrekkingen met Israël te verwerpen, behalve het impliciete antisemitisme dat zegt dat een dergelijke afwijzing normaal is in hun milieu.

Bronnen:

  • naar een artikel van Seth J. Frantzman “The Taliban and implicit antisemitism in int’l relations – analysis” van 8 september 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelTaliban say willing to establish relations with all nations except Israel” van 8 september 2021 op de site van The Times of Israel