Wat gebeurde er met de kunst die de nazi’s roofden van Joden en uit Europese musea?

Grote kunstwerken zijn vaak zo aanwezig in ons dagelijks leven – de “Mona Lisa” op een mok, “The Starry Night” op een trui, Basquiat in Beyoncé en Jay-Z’s Tiffany-campagne – dat het gemakkelijk is om te vergeten hoe kwetsbaar de originelen zijn zijn.

Deze beelden die ons collectieve bewustzijn bevolken, begonnen allemaal als een enkel vernietigbaar canvas. Maar de meeste musea belichten niet het leven dat deze kunstwerken hebben gehad als fysieke objecten – vaak omdat die geschiedenis is ingepakt in kolonialisme en diefstal.

Bij de nieuwe tentoonstelling van het Joods Museum “Afterlives: Recovering the Lost Stories of Looted Art”, die eerder deze maand in New York werd geopend, komt dit over het hoofd geziene aspect van de geschiedenis van een schilderij centraal te staan.

“Het is vaak moeilijk om de ‘biografie’ van een kunstwerk te begrijpen door er simpelweg naar te kijken, en nog moeilijker om de levens en ervaringen van de mensen erachter te ontdekken”, luidt de tekst op de eerste muur die bezoekers tegenkomen, naast Franz. Marc’s “The Large Blue Horses.”

De galerij is georganiseerd rond hoe het kunstwerk dat het bevat – inclusief werken van Chagall en Pissarro (beiden joods), Matisse, Picasso, Bonnard, Klee en meer – daar kwam te hangen. Alle tentoongestelde stukken hebben één eigenschap gemeen: ze werden ofwel rechtstreeks beïnvloed ofwel geïnspireerd door de plundering en vernietiging van de nazi’s.

“De enorme en systematische plundering van kunstwerken tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de uiteindelijke redding en terugkeer van velen, is een van de meest dramatische verhalen van de twintigste-eeuwse kunst… Kunstwerken die de immense tragedie van de oorlog hebben doorstaan, overleefden tegen buitengewone verwachtingen,” de tekst gaat verder. “Velen bestaan ​​​​tegenwoordig als gevolg van grote persoonlijke risico’s en vindingrijkheid.”

Een van de meest opvallende voorbeelden van moed die de tentoonstelling vertelt, is die van Rose Valland, een curator van het Jeu de Paume, waar het werk van de impressionisten was gehuisvest. Tijdens het collaborerende Vichy-regime nam de Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg, of ERR, het museumgebouw over. De ERR, “een van de grootste taakgroepen voor het plunderen van nazi’s die in heel bezet Europa actief zijn”, gebruikte de ruimte om meesterwerken op te slaan die het had ingenomen.

Reichsführer Adolf Hitler en Reichspropagandaleiter Joseph Goebbels bekijken kunstwerken gestolen van Italianen

Valland, die voor de oorlog bij de Jeu de Paume had gewerkt, bleef tijdens de bezetting en werkte samen met het Franse verzet om te achterhalen wat de nazi’s met de gestolen schilderijen deden. “Met groot persoonlijk risico”, waaronder ’s nachts stiekem het nazi-kantoor binnensluipen om belangrijke documenten te fotograferen, “nam ze inkomende en uitgaande zendingen op en maakte gedetailleerde kaarten van het uitgebreide netwerk van nazi-transport- en opslagfaciliteiten.”

Stukken van joodse of modernistische kunstenaars werden vaak als ‘ontaard’ bestempeld en moesten worden vernietigd. Valland was niet in staat om velen van hen te redden en verwees naar de kamer waar ze waren gehuisvest als de ‘Kamer van de Martelaren’.

In de tentoonstelling is het verhaal van Valland over een foto van deze kamer uit 1942 gelegd. Sommige werken erin – onder meer van Andre Dérain en Claude Monet – zouden zijn vernietigd. Maar drie van de overgebleven schilderijen bevinden zich op de aangrenzende muur: “Bather and Rocks” van Paul Cezanne, “Group of Characters” van Pablo Picasso en “Composition” van Fédor Löwenstein. Ze hingen voor het laatst samen in de Kamer van de Martelaren, in afwachting van hun lot zoals veel van de Joden in Europa.

Sommige impressionistische schilderijen die in het Joods Museum te zien zijn, zoals Matisse’s ‘Meisje in geel en blauw met gitaar’, brachten de Holocaust door in de persoonlijke collecties van hooggeplaatste nazi-functionarissen – Hermann Göring in dit geval.

Anderen – zoals Marc Chagalls ‘Purim’, een studie voor een in opdracht gemaakte muurschildering in Sint-Petersburg die hij nooit heeft geschilderd – werden in beslag genomen en bestempeld als ‘ontaard’ vanwege hun joodse auteurs en inhoud. Maar dat weerhield de nazi’s er niet van ze te verkopen om de oorlogsinspanning te financieren.

De tentoonstelling roept deze financiële prikkels op die de nazi’s ertoe aanspoorden om van Joodse verzamelaars te stelen: het ging evenzeer om het in beslag nemen van Joodse rijkdom als om ideologische overtuigingen.

Duitsland had schulden toen de nazi’s aan de macht kwamen, en zelfs ‘ontaarde’ kunst werd vaak op de internationale markt verkocht ‘om geld in te zamelen voor de nazi-oorlogsmachine’ als ze dachten dat het een goede prijs zou opleveren. Dus de nazi’s waren niet eens principieel in hun anti-joodsheid; ze waren blij om te profiteren van werken van joodse kunstenaars en werden vaak gemotiveerd door eenvoudige hebzucht.

Marc Chagall, “Purim” (Courtesy of The Jewish Museum)

Ik hield van “Purim”, geschilderd in 1916-17, die ik nog nooit eerder had gezien; de “folkloristische beelden en levendige kleuren putten uit Chagalls herinneringen aan zijn jeugd in een Joodse enclave in het Russische rijk.”

Het was aangrijpend om een ​​afbeelding te zien van een feestdag ter ere van de Joden die de vervolging overleefden in deze context van de Tweede Wereldoorlog. En “Afterlives” maakte me dankbaar voor het enorme werk dat erin ging zitten om het ooit tegen te komen.

De tentoonstelling omvat documenten van de verzamelpunten, in München en Offenbach, waar de geallieerden de paden van gestolen werk traceerden, ze opsloegen toen ze werden teruggevonden en uiteindelijk probeerden “de stroom om te keren” door ze terug te sturen naar waar ze thuishoorden.

Toen ik naar een kaart staarde van hoe ver sommige in beslag genomen Joodse literatuur was gereisd, werd ik geïntimideerd door de omvang van deze duizelingwekkende pre-internettaak.

“Afterlives” bevat ook kunst van Joden die rechtstreeks met vervolging werden geconfronteerd – stukken die in de kampen zelf zijn gemaakt of terwijl ze ondergedoken waren. De beklijvende, delicate tekeningen van Jacob Barosin, die ze maakte terwijl hij naar Frankrijk en uiteindelijk naar de VS vluchtte, ontroerden me.

En ik was gekoeld door de aanwezigheid van ‘Battle on a Bridge’, een geroofd schilderij dat zo vereerd werd door de nazi’s dat Hitler het had gereserveerd voor zijn toekomstige persoonlijke Führermuseum in Oostenrijk. Het inventarisnummer, 2207, is nog steeds zichtbaar op de achterkant van het doek.

Maar wat me het meest boeide in deze tentoonstelling, was hoe het me hielp me voor te stellen hoe het Joodse culturele leven was voordat de nazi’s aan de macht kwamen. Ik heb vaak de indruk dat de verhalen over de Holocaust zich meer concentreren op de verschrikkingen van de kampen en minder op de individuele levens en gemeenschappen die ze vernietigden.

Kunst tentoonstelling tijdens het Nazi regime, waarin de meest corrumperende en scherpe voorbeelden werden getoond onder de naam ‘Entartete Kunst’ of ‘Ontaarde Kunst.’ De tentoonstelling, die werd geopend in Juli 1937, was bedoelt om deze kunst te bespotten en te verafschuwen [beeldbron: Tijdschrift Generator V]

Hier leerde ik over de joodse galeriehouder Paul Rosenberg, wiens indrukwekkende galerij de nazi’s – na natuurlijk zijn waardevolle kunst te hebben ingenomen – hebben gecoöpteerd voor het ‘Instituut voor de studie van het joodse vraagstuk’, een antisemitische propagandamachine. Ik hoorde over zijn zoon Alexander, die, terwijl hij een trein bevrijdde met de Vrije Franse Strijdkrachten waarvan men dacht dat hij vol passagiers zat, tegen alle verwachtingen in een deel van zijn vaders kunst terugvond.

Ik zag de portretserie ‘Vervolgde Joden’ van August Sander uit het Duitsland van eind jaren ’30, en keek in de gezichten van mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten. En ik zag een enorme verzameling verweesde judaica en rituele voorwerpen uit Danzig (nu Gdansk), Polen, waar de Joodse gemeenschap in 1939 twee ton van hun schatten naar New York verscheepte om ze in bewaring te geven. Als er 15 jaar later geen veilige vrije Joden meer waren in Danzig , zouden deze voorwerpen aan het museum worden toevertrouwd. Niemand deed het.

De tentoonstelling omvat ook het werk van vier hedendaagse kunstenaars die worstelen met de inhoud van “Afterlives” en het tijdperk dat het oproept. Maria Eichhorn put uit het kunstrestitutiewerk van Hannah Arendt; Hadar Gad gebruikt haar nauwgezette proces om de demontage van de Grote Synagoge van Danzig te schilderen.

Lisa Oppenheim maakt een collage van de enige bestaande archieffoto van een verloren gegaan stilleven met Google Maps-afbeeldingen van de wolken boven het huis waar de joodse eigenaren woonden. En Dor Guez, een Palestijnse Noord-Afrikaanse kunstenaar uit Israël, creëerde een installatie van voorwerpen van zijn grootouders van vaderskant, die ontsnapten uit concentratiekampen in het door de nazi’s bezette Tunesië.

Ze runden eerder een theaterbedrijf, en een manuscript geschreven door zijn grootvader in zijn Tunesisch joods-Arabisch dialect werd beschadigd tijdens het transport. Guez blies het onbekende handschrift en de inktvlekken op tot geabstraheerde afdrukken die aan de muur hingen. In de woorden van Guez: “de woorden zijn overspoeld met abstracte plekken, en deze worden een metafoor voor de harmonieuze combinatie tussen twee Semitische talen, tussen de ene moedertaal en de andere, en tussen thuisland en een nieuw land.”

Ik zal de curatoren van de tentoonstelling laten samenvatten hoe ik me voelde toen ik wegging: “Veel van de kunstenaars, verzamelaars en afstammelingen die deze voorwerpen bezaten zijn verdwenen, en naarmate de oorlog mettertijd afneemt, kan het nog moeilijker worden om de traumatische gebeurtenissen te bevatten. zij doorstonden. Maar door deze werken en de geschiedenissen die ermee gepaard gaan, kunnen nieuwe verbindingen met het verleden worden gesmeed.”

“Afterlives: Recovering the Lost Stories of Looted Art” is tot en met 9 januari 2022 te zien in het Joods Museum in Manhattan.

Bronnen:

  • naar een artikel van Chloe Sarbib “What Happened to the Art That Nazis Looted? At a new Jewish Museum exhibit, art from the likes of Chagall and Picasso tells the story of a high-risk recovery process” van 31 augustus 2021 op de site van Alma