Islamitische Jihad bedreigt Israël vanwege ontsnapte gevangenen, zet zich schrap voor IDF-invallen

Jenin, Samaria, 7 september 2021. De Al Quds Brigades, de killer elite van de Islamitische Jihad (PIJ) houden een persconferentie

De Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep stuurde dinsdag gewapende mannen naar het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever, vooruitlopend op de verwachte Israëlische invallen bij de jacht op zes veiligheidsgevangenen die ontsnapten uit een Israëlische gevangenis, aangezien de voortvluchtigen meer dan een dag na hun verdwijning op vrije voeten bleven.

Israël is een massale klopjacht begonnen om de zes gevangenen te vangen, die als zeer gevaarlijk worden beschouwd, nadat ze begin maandag uit de zwaarbeveiligde Gilboa-gevangenis waren ontsnapt in wat wordt beschouwd als een van de ernstigste ontsnappingen in de geschiedenis van het land.

Vijf van de zes voortvluchtigen zijn lid van de Palestijnse Islamitische Jihad.

De terreurgroep heeft Israël sinds de ontsnapping verschillende bedreigingen geuit, waarschuwde tegen invallen in Jenin en tegen het ondernemen van actie tegen de leden van de groep in Israëlische gevangenissen.

“Als de IDF [Jenin] binnenkomt, zal het worden geconfronteerd met aanzienlijke vuurkracht van vele wapens en explosieven”, zei de groep op een persconferentie op dinsdag in Jenin.

De Palestijnse Islamitische Jihad en Fatah stuurden beide leden naar Jenin om hun troepen daar te versterken in afwachting van de verwachte invallen door de Israëlische strijdkrachten, meldde Channel 12-nieuws.

Onder de zes ontsnappingen is Zakaria Zubeidi, een beruchte commandant van de terreurgroep Al-Aqsa Martelarenbrigade van Fatah, die in de gevangenis zat terwijl hij terechtstond voor twee dozijn misdaden, waaronder poging tot moord.

Zubeidi’s broer Jibril, die zei dat hij zeven jaar vastzat in de Gilboa-gevangenis, vertelde Channel 13 dat hij dacht dat de gevangenis onneembaar was; hij zei ook dat hij “geen idee” had van de verblijfplaats van zijn Zakaria.

Vier ontsnapte gevangenen zaten levenslang vast in verband met dodelijke aanvallen op Israëli’s en banden met de Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep. De overgebleven gevangene zat in administratieve detentie en was niet beschuldigd van een ander misdrijf dan behorend tot de Palestijnse Islamitische Jihad.

Veel Palestijnen gaan ervan uit dat sommige of alle van de zes ontsnapte vluchtelingen hun toevlucht zouden zoeken in het Jenin-kamp. Alle voortvluchtigen komen uit het Jenin-gebied, dat grotendeels een no-go-zone is geworden voor de veiligheidstroepen van de IDF en de Palestijnse Autoriteit.

Op video die door Palestijnse media is gepost en die afkomstig zou zijn van Jenin, is te zien hoe gemaskerde schutters door een straat in de stad lopen en wapens in de lucht afvuren.

Inwoners van de Westelijke Jordaanoever steunen overweldigend de voortvluchtigen, volgens veel geciteerde beoordelingen dinsdag. Hun ontsnapping wordt gezien als een “landmark, strategisch” succes dat extremistische Palestijnse groeperingen zal aanmoedigen, zei Channel 12.

Na de ontsnapping zijn er openbare vieringen gemeld in de steden Nablus en Hebron op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De festiviteiten in Jenin om de vernedering van Israël zijn bijzonder langdurig en wijdverbreid geweest.

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, sprak zich uit ter ondersteuning van de voortvluchtigen en zei: “Het is het recht van elke gevangene om op welke manier dan ook uit de gevangenis te ontsnappen.”

Channel 13-nieuws meldde dat de politie met succes de route volgde die de mannen namen kort nadat ze de gevangenis ontvluchtten, en geen bewijs had gevonden dat de mannen vanaf dinsdagavond een van de Israëlische grenzen waren overgestoken, wat aangeeft dat ze zich waarschijnlijk in Israël of in Judea & Samaria ophouden.

De IDF is van mening dat de zes mannen zich hebben opgesplitst om de gevangenneming beter te ontwijken, en mogelijk gewapend zijn, aldus het rapport.

Het leger heeft zijn troepen aan de grens met Gaza versterkt uit angst dat sommige van de ontsnapte vluchtelingen de Palestijnse enclave zouden kunnen bereiken. Een overwinningsviering met de voortvluchtigen en het leiderschap van de Hamas-terreurgroep zou waarschijnlijk een al gespannen Gaza doen oplaaien, merkten tv-berichten op.

Een vooraanstaande bron bij de Israëlische politie vertelde de Walla-nieuwssite dat er een mogelijkheid was dat ten minste enkele van de voortvluchtigen zouden proberen de Strip te bereiken. “Vanuit het perspectief van de politie ligt elke mogelijkheid op tafel”, aldus de bron.

De Palestijnse Islamitische Jihad waarschuwde eerder op dinsdag dat als er enige verandering zou komen in de omstandigheden van gevangenen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, met name de leden daarvan, na de ontsnapping uit de gevangenis, het zou reageren.

“Het schaden van de gevangenen is een rode lijn, en de bezetting moet zorgvuldig overwegen wat we zeggen en beseffen dat we klaar en in staat zijn om onze gevangenen met alle middelen te beschermen”, zei de terreurgroep in een verklaring. “Elke wraakactie op gevangenen zal overal de poorten van de hel tegen Israël openen”, voegde het eraan toe.

De Israel Prisons Service verplaatste dinsdag honderden Palestijnse Islamitische Jihad-gevangenen tussen faciliteiten en legde nieuwe beperkingen op, meldde Channel 12.

De ontsnapping heeft geleid tot tumult in het Israëlische gevangenissysteem. Hoge functionarissen uit de gevangenis zijn dinsdagavond opgeroepen voor verhoor, meldt de publieke omroep Kan. Eerder op de dag werden ten minste 14 medewerkers van de gevangenissen door de politie verhoord, omdat ze vermoedden dat de vluchters hulp hebben gehad.

Gevangenisfunctionarissen en politie worden alom gehekeld vanwege fouten die de ontsnapping mogelijk maakten, met een litanie van blunders waardoor de uitbraak in de eerste plaats kon plaatsvinden, en het onvermogen om de ernst van de situatie enkele uren nadat deze zich had voorgedaan te begrijpen.

De autoriteiten zeiden dinsdagavond geen doorbraken te hebben bereikt in de zoektocht naar de terroristen, maar volgens Hebreeuwse en Palestijnse rapporten waren er drie verdachten gearresteerd op verdenking van het helpen van de voortvluchtigen.

De politie viel de naburige Arabische steden Na’ura en Tamra binnen, ten noordoosten van Afula, en doorzocht moskeeën. In het gebied werden tal van controleposten geplaatst.

De drie verdachten werden gearresteerd in Na’ura, aldus berichten. De arrestanten werden ervan verdacht de zes te hebben geholpen om uit de gevangenis te ontsnappen of daarna het gebied te ontvluchten.

De autoriteiten geloven dat ten minste enkele van de ontsnapte gevangenen korte tijd na hun uitbraak zich in de stad verstopten en zich daar omkleedden, meldde Haaretz. De politie voerde ook huiszoekingen uit in de Palestijnse stad Jalamah, grenzend aan het grenshek in Judea & Samaria en in de buurt van de Palestijnse stad Jenin, meldde de Walla-nieuwssite.

De IDF zette ook extra troepen in bij de grens met Jordanië, omdat de autoriteiten vermoedden dat enkele van de voortvluchtigen zouden proberen te vluchten naar de oostelijke buur van Israël.

De autoriteiten vermoeden dat de voortvluchtigen uit elkaar zijn gegaan na de ontsnapping uit de Gilboa-gevangenis. Ze renden zo’n 3 kilometer (1,9 mijl) nadat ze het gat onder de gevangenismuren hadden verlaten, zeiden politiefunctionarissen. Daar stapten sommigen van hen in een vluchtauto, meldde Channel 12.

De zes ontsnapten via een tunnel in het drainagesysteem van hun cel, hoewel ambtenaren zeiden dat een veiligheidsfout betekende dat ze niet hoefden te graven om een ​​doorgang te creëren.

Veiligheidsfunctionarissen maken zich grote zorgen dat de zes mannen een terroristische aanslag op Israëlische burgers zouden kunnen plegen, hoewel leidende figuren hebben aangegeven dat dit onwaarschijnlijk is.

Bronnen:

  • naar een artikelIslamic Jihad threatens Israel over escaped prisoners, braces for IDF raids” van 7 september 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelManhunt underway after 6 Palestinian terrorists escape prison in northern Israel” van 6 september 2021 op de site van Israel Hayom