Laatste Jood van Afghanistan dan toch vertrokken naar de Verenigde Staten

Zabulon Simantov, de laatste Jood van Afghanistan, in de laatst nog werkende synagoge in Kaboel, Afghanistan

De laatste jood in Afghanistan, Zabulon Simantov, verlaat Afghanistan en is op weg naar de Verenigde Staten, meldt Ami Magazine dinsdag. Journalist Shloime Zince zou naar Kabul zijn gevlogen om Simantov te assisteren bij zijn vertrek uit Afghanistan. 

Simantov beweerde eerder dat hij Afghanistan niet zou verlaten en “niet geïnteresseerd was” in een vertrek naar de Verenigde Staten, aldus journalist Zvika Klein. “Ik zal mijn huis niet verlaten. Als ik zou weggegaan, zou er niemand zijn geweest om de synagoge te onderhouden,” zei hij. 

Simantov kreeg te maken met terugslag nadat bekend werd dat hij zijn vrouw al jaren een get, een joods echtscheidingsdocument, weigert. Er zijn al jaren pogingen ondernomen om zijn Israëlische vrouw te helpen, hoewel hij er nog niet mee instemt haar te laten scheiden. 

Rabbi Pinchas Goldschmidt, de opperrabbijn van Moskou, schreef op Twitter dat hij had aangeboden naar Afghanistan te vliegen om de echtscheiding uit te voeren, maar dat Simantov weigerde. 

Tolerante samenleving

Ooit leefde er een bloeiende gemeenschap in Afghanistan. Echter duizenden Afghaanse Joden vertrokken naar Israël en westerse landen. De migratie begon in de jaren vijftig na de oprichting van Israël, hoewel velen vertrokken na de Sovjet-invasie in 1979.

Volgens Hamayon Ahmadi, een conservator en restaurateur in Herat, leefden voor het begin van deze exodus meer dan 1.000 Joden samen met andere inwoners van Herat City voor de oorlog begon in Afghanistan in 1978.

“Ze leefden samen met anderen in een vredige omgeving in Herat,” zei Ahmadi, eraan toevoegend dat de stad ooit vier synagogen huisvestte. Hij zei dat enkele Afghaanse joden die het land hebben verlaten de begraafplaats ten zuiden van de oude stad van Herat hebben bezocht.

Simentov is de enige Jood die in Afghanistan woont, zei hij, sinds Isaac Levi, een andere Jood die in Kabul woonde, stierf in 2005. Behalve de conciërge van de synagoge is Simentov werkloos, hoewel hij zei dat hij een paar jaar geleden een restaurant runde en zijn familie ooit een tapijthandel had waardoor hij de wereld rond kon reizen.

Joden in Afghanistan, die een lange en rijke geschiedenis hebben! Hierboven een foto van Joodse kinderen in een Afghaanse synagoge, uit de jaren 50 (Foto: Chaim Teitler)

Joden van Afghanistan

In 1948 waren er nog meer dan 5000 joden in Afghanistan voornamelijk in Kaboel. Joden hebben een geschiedenis van meer dan duizend jaar in Afghanistan. De eerste Joden arriveerden reeds in de 7de eeuw na Chr. 

Pas na  de Tweede Wereldoorlog begonnen ze langzaam te emigreren. Maar de opkomst van het communisme, de vervolging van religieuze mensen door het Rode Leger in Centraal-Azië en de Sovjet-invasie van Afghanistan in 1979 brachten de Joden van Afghanistan ertoe om voorgoed naar Israël, de Verenigde Staten en elders te vertrekken.

Met de Sovjet-invasie van 1979 en de daaropvolgende jaren van verwoesting kromp de Joodse bevolking snel. De meesten emigreerden naar Israël en de Verenigde Staten. In New York wonen nu bijvoorbeeld ongeveer 200 joods-Afghaanse families. Ze beschouwen Afghanistan nog steeds als hun thuisland“, schrijft Feroz

Bronnen:

  • naar een artikelThe last Jew in Afghanistan en route to the United States – report” van 7 september 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelAfghanistan’s Last Remaining Jew to Leave Over Taliban Fear” van 3 juni 2021 op de site van VOA