IDF bestookt terreurnesten in Gaza als reactie op brandstichtingen door Hamas

De Israel Defense Forces voerden maandag laat in de nacht een reeks vergeldingsaanvallen uit in het zuiden van Gaza, nadat brandballonnen vanuit de door Hamas gerunde enclave drie branden hadden veroorzaakt in de buurt van Israëlische steden die grenzen aan de Strook.

Het leger zei dat het een raketproductiefaciliteit en trainingskamp van Hamas in Khan Younis heeft geraakt. Beelden geüpload naar sociale media toonden hoe de aanvallen de lucht verlichtten. Er waren geen directe meldingen van slachtoffers.

Eerder op maandag veroorzaakten brandbommen die vanaf de Strip werden gelanceerd drie branden in de regionale raad van Sha’ar Hanegev in Israël. De brandweer slaagde erin de branden te blussen voordat ze aanzienlijke schade konden aanrichten.

De Gazanen zijn doorgegaan met het lanceren van brandbommen die aan vliegers of ballonnen zijn bevestigd naar Israël, ondanks waarschuwingen uit Jeruzalem van nultolerantie voor dergelijke aanvallen.

De spanningen met Gaza zijn hoog gebleven te midden van geïntensiveerde inspanningen om een ​​staakt-het-vuren te versterken dat tot stand is gekomen na de oorlog van mei tussen Israël en terroristen in Gaza, inclusief een nieuwe regeling om Qatari contant geld naar de Strook te brengen om de armoede daar te verminderen.

Het Zuidelijk Commando van de IDF bereidde zich maandag voor op de mogelijkheid dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren onder leiding van Caïro zouden kunnen mislukken, wat zou leiden tot een toename van geweld en hernieuwde rellen aan de grens.

In het weekend waarschuwde Hamas-woordvoerder Abdel Latif al-Qanou in een verklaring dat: “Ons Palestijnse volk in de Gazastrook vastbesloten is om al hun eisen in te willigen en de belegering van de Gazastrook te doorbreken en niet langer de geleidelijke versoepeling [van beperkingen] te accepteren].

Hij voegde eraan toe dat “de opties van ons volk open zijn en dat alle instrumenten en middelen beschikbaar zijn om de bezetting onder druk te zetten en het te dwingen de belegering van ons volk op te heffen.

Qatar en Egypte zijn nauw betrokken geweest bij pogingen om de omstandigheden in Gaza te verbeteren in de nasleep van de 11-daagse oorlog tussen Israël en Hamas in mei, waaronder de overdracht van hulp aan de behoeftigen, grotere toelagen voor goederen en bouwmaterialen om de Strook binnen te komen en meer .

Onlangs werd een plan aangekondigd om Qatarese hulp terug naar Gaza toe te laten, maar veel andere problemen blijven onopgelost.

De afgelopen week zagen we een toename van protesten langs de grens, aangezien zogenaamde ‘nachtverwarringseenheden’ nachtelijke demonstraties hielden, banden in brand staken aan de grens en geïmproviseerde explosieven naar Israëlische troepen lanceerden.

De “nachtverwarringseenheden” binden zich officieel niet aan Hamas, hoewel hun activiteiten niet konden plaatsvinden zonder de goedkeuring van de terreurgroep die de Strip regeert. De rellen kwamen op hetzelfde moment dat Israël tientallen vrachtwagenladingen bouwmaterialen de Strip binnenliet.

“nachtverwarringseenheden” lees: nachtelijke relschoppers

De hevigste recente grensrellen vonden plaats op 21 augustus. Tijdens het gewelddadige protest kwamen honderden Palestijnse demonstranten naar het hek toe, gooiden met stenen en verbrandden banden. Israëlische troepen reageerden met traangas, rubberen kogels en een vorm van scherp vuur.

Een Israëlische grenspolitieagent, Barel Shmueli, 21, werd van dichtbij neergeschoten toen een Palestijnse man een spleet in een barrière naderde waar Shmueli was gestationeerd en een pistool op hem afvuurde. Hij raakte zwaargewond en overleed later.

Twee Palestijnen die deelnamen aan het protest, waaronder een 13-jarige jongen en een lid van de Hamas-terreurgroep die de Strip regeert, werden door troepen neergeschoten en stierven later.

Vorige maand maakten Qatar en de Verenigde Naties bekend dat ze een overeenkomst hadden getekend om een ​​aantal Qatarese subsidies terug te geven aan de Gazastrook.

De fondsen omvatten geen betalingen aan Hamas-ambtenaren, die ook contant geld uit Qatar ontvingen vóór het mei-conflict tussen Israël en terreurgroepen in de Gazastrook.

Bronnen:

  • naar een artikelIDF strikes Gaza targets in response to balloon fires” van 7 september 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelIDF strikes in Gaza in response to arson balloon attacks” van 7 september 2021 op de site van The Times of Israel