Klopjacht aan de gang in Israël op zes ontsnapte Palestijnse terroristen

De Israëlische gevangenis van Gilbao in de Israel Valley

Er is een grote klopjacht aan de gang op zes Palestijnse gevangenen die via een tunnel uit de Gilboa-gevangenis in het noorden van Israël zijn ontsnapt. De ontsnapping gebeurde rond 3 uur ’s nachts via een tunnel die onder een gootsteen werd gegraven. 

De zes waren zwaarbeveiligde gevangenen die allemaal in de gevangenis zaten met levenslange gevangenisstraffen in verband met dodelijke terreuraanslagen tegen Israëli’s, maar wisten te ontsnappen door een tunnel te gebruiken die ze eerder hadden gegraven.

De Israel Prison Service heeft de namen en banden van de ontsnapte gevangenen vrijgegeven. Het gaat om vijf terroristen van de Islamitische Jihad (PIJ) en een kopstuk van Al Fatah, de politieke factie van Mahmoud Abbas: 

Mondal Ainfaat (AQB / Islamitische Jihad)
Mahmad Aardiya ( AQB / Islamitische Jihad)
Muhammed Aardiya ( AQB / Islamitische Jihad)
Yakub Kadari ( AQB / Islamitische Jihad)
Iham Kamagi ( AQB / Islamitische Jihad)
Zakaria Zubeidi (Al Aqsa Martelarenbrigades / Al Fatah)

De zes gevangenen deelden een cel, waar ze in de loop van een maand de tunnel groeven met een roestige lepel die ze achter een poster verstopten.

De IDF-woordvoerderseenheid zei dat troepen op de Westelijke Jordaanoever zijn gewaarschuwd voor de ontsnapping en zeer alert zijn. Volgens berichten in de Hebreeuwse media hadden drie van hen in het verleden geprobeerd te ontsnappen.

De ontsnapping, die rond 3.30 uur begon, werd naar verluidt ontdekt toen een boer de zes gevangenen in zijn veld zag rennen en de politie waarschuwde.

Zakaria Zubeidi, afgebeeld in 2004, was eerder een leider van de al-Aqsa Martelarenbrigade in Jenin [beeldbron: Saif Dahlah/AFP]

Zakaria Zubeidi

Een van de ontsnappingen is Zakaria Zubeidi, een Fatah-commandant die verantwoordelijk was voor meerdere terreuraanslagen en het doden van veel Israëli’s. Zubeidi werd in 2019 gearresteerd door de Shin Bet na informatie dat hij een serieuze aanval op de Westelijke Jordaanoever plande en voor twee schietaanvallen op Israëlische bussen op de Westelijke Jordaanoever bij Beit El en Psagot.

Hij werd ooit beschouwd als een ‘symbool van de Intifada’, maar deed meer dan tien jaar geleden afstand van strijdbaarheid en kreeg gratie van Israël nadat hij ermee instemde de wapens op te geven. In een interview in 2009 met Palestijnse Maan News zei Zubeidi dat Palestijns verzet naast onderhandelingen met Israël zou kunnen bestaan, en zei dat “dit verzet nog niet gedefinieerd is. Het kan gewapend verzet zijn en het kan vreedzaam verzet zijn.”

In 2012 werd Zubeidi gearresteerd door de Palestijnse Autoriteit, beschuldigd van “samenwerking” met Israël en het vermoorden van de Israëlisch-Arabische filmmaker Juliano Mar-Khamis. Zubeidi ontkende de beschuldigingen en zei dat hij werd gemarteld en onder onmenselijke omstandigheden werd vastgehouden in de gevangenis van de PA in Jericho. 

Begin 2013 gaf Zubeidi zichzelf over aan Palestijnse veiligheidstroepen nadat Israël zijn amnestie had ingetrokken en bracht de volgende vier jaar in de gevangenis doorbracht. Hij werd in 2017 vrijgelaten en keerde terug naar Jenin waar hij opnieuw amnestie verkreeg.

Al-Quds Brigades (AQB) is de gewapende vleugel van de Palestijnse islamitische organisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), de op één na grootste groepering in de Gazastrook

Palestijnse Islamitische Jihad

De andere vijf vluchters zouden leden zijn van de Al Quds Brigades, de moordbrigade van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). In een verklaring noemde PIJ de ontsnapping “heldhaftig” en dat het “het Israëlische verdedigingssysteem zal schokken”.

Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum werd door Shehab News Agency geciteerd als te zeggen dat de ontsnapping een “grote overwinning is die bewijst dat de wil en vastberadenheid van de verzetsstrijders en de mujadin niet kunnen worden verslagen, ongeacht de uitdagingen” en dat de “zionistische vijand nooit en zal nooit winnen, hoeveel macht het ook heeft. De strijd om de vrijheid van de bezetter gaat door.”

De overige 80 veiligheidsgevangenen in de Gilboa-gevangenis zullen worden verplaatst naar verschillende gevangenissen in het hele land

Bronnen:

  • naar een artikel van Anna Ahronheim “Israel Police hunting for 6 Palestinian prisoners who tunneled out of jail” van 6 september 2021 op de site van The Jerusalem Post