Israël bereidt zich voor op mogelijke escalatie in de Gazastrook terwijl Egypte aanstuurt op vredesbesprekingen

Puin ruimen na bloedige zelfmoordaanslag tijdens Sederavond in Netanya 2002. Bij die aanslag, die sindsdien gekend staat als de ‘Passover Massacre‘, werden 29 mensen gedood en 64 gewond.

Israëlbashers en Jodenhaters, maar in het bijzonder voor (Palestijnse) Arabische islamistische terroristen en jihadisten, hebben van het plegen van aanslagen tijdens de feestdagen op Joden een traditie gemaakt.

Zij kennen de Joodse kalender zelfs beter dan de Joden zèlf en beramen gewetenloos opstanden en aanslagen precies op dat moment wanneer Joden zich klaarmaken om aan te schuiven aan de feestdis of te bidden in de synagoges.

Hiermee willen ze onderstrepen dat Israël niet het doelwit is van hun haat maar gericht is tegen de Joden in het algemeen waar ze zich ook bevinden. Hun aanslagen in Israël zijn de facto gericht tegen het Joodse volk. Israëlhaat is slechts het excuus die hun intense Middeleeuwse Jodenhaat moet maskeren.

Overal ter wereld bereiden Joden zich voor op aanslagen en in het bijzonder in Israël. De Joodse staat bereidt zich aldus voor op een mogelijke escalatie in de Gazastrook tijdens de Joodse feestdagen, terwijl Hamas dreigde door te gaan met het lanceren van brandende ballonnen vanuit de Palestijnse enclave, waarmee een fragiel staakt-het-vuren werd getest dat een einde maakte aan de gewelddadige confrontaties in mei.

Op zaterdagavond lanceerde Hamas minstens een dozijn brandstichtingsballonnen boven het grenshek tussen Israël en Gaza. Ondertussen bereiden Palestijnse groepen in Gaza zich voor om de komende dagen meer brandgevaarlijke ballonnen naar gemeenschappen langs het veiligheidshek te lanceren, meldden Palestijnse media .

Volgens een rapport van de Israëlische nieuwssite Kan heeft de IDF haar troepen langs de grens met Gaza versterkt en ze samen met haar luchtverdedigingstroepen en de Iron Dome-batterijen op scherp gezet. Er zullen sluitingen worden opgelegd op de Westelijke Jordaanoever en de grensovergangen in de Gazastrook zullen tijdens de komende feestdagen worden gesloten, zei de IDF, met de doorgang van goederen, behalve in uitzonderingen voor humanitaire en medische behoeften.

Alles zal in het werk worden gesteld om de escalatie te voorkomen, maar “als er geen keus is, zullen we overgaan tot een escalatie, inclusief enkele dagen van gevechten in Gaza”, zeiden bronnen van de Israëlische defensie-organisatie.

Tegelijkertijd leidt de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sisi een nieuw initiatief om de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen te hervatten, volgens een rapport van de in Londen gevestigde Rai al-Youm online site.

Volgens “hooggeplaatste” Arabische bronnen bereiden de Egyptische inlichtingendienst samen met Arabische en Europese partijen zich voor om de komende dagen een “nieuw vredesinitiatief” te presenteren, aldus het rapport.

De spanningen aan de grens van Israël met de Gazastrook namen de afgelopen weken toe toen Hamas-activisten gewelddadige demonstraties hielden langs de veiligheidsbarrière. Honderden Palestijnen kwamen in botsing met de Israëlische strijdkrachten en brandgevaarlijke ballonnen werden op Joodse gemeenschappen rond de Gazastrook gelanceerd.

Udi Dekel, directeur van het Institute for National Security Studies (INSS), oordeelde dat “het tijd is voor Israël om de spelregels te veranderen, niet langer voorspelbaar te zijn en een agressief proactief beleid te voeren.”

“Hamas probeert een uitputtingscampagne te voeren die Israël zal uitputten door een voortdurende campagne van intimidatie die verschuift tussen een aantal fronten: terrorisme en bendegeweld vanuit de Gazastrook, ophitsing in Jeruzalem, raketbeschietingen vanuit Libanon en aanmoediging van terrorisme in de Gazastrook. Westoever. De organisatie gelooft dat Israël nu geen grootschalig militair conflict in de Gazastrook zal beginnen”, zei Dekel in een rapport.

Dekel, die in het verleden het hoofd was van de afdeling Strategische Planning van de IDF, beveelt Israël aan de grensovergangen tussen de Gazastrook en de Joodse staat volledig af te sluiten en een langdurige campagne te voeren tegen de terroristische infrastructuur van Hamas.

“Als Israël de spelregels niet wil veranderen en niet het risico wil lopen dat inherent is aan een proactief en onverwacht beleid, moet het zich realiseren dat het de weg van conflictbeheersing kiest en blijft handelen volgens de afpersingsregels die door Hamas zijn gedefinieerd,” zei hij.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel Prepares for Potential Escalation in Gaza Strip as Egypt Reportedly Presses to Revive Peace Talks” van 5 september 2021 op de site van The Algemeiner
  • een artikel op deze blogPalestijnse terroristen voeren traditioneel hun aanslagen uit op de Joodse feestdagen” van 15 april 2014