Steengroeve uit de Tweede Tempelperiode ontdekt in Jeruzalem

De bekende hightech industriezone van Jeruzalem heet ‘Har Hozvim’ (‘Quarrymen’s Hill’), maar niet iedereen weet waarom. 

Deze week, voorafgaand aan de toekomstige ontwikkeling door de Moriah Jerusalem Development Corporation, leverden opgravingen van de Israel Antiquities Authority het bewijs van de ware betekenis van de naam met de ontdekking van een enorme oude steengroeve die blijkbaar dateert uit de Tweede Tempelperiode (zo’n tweeduizend jaar geleden).

De groeve, waarvan slechts een deel is opgegraven, beslaat ongeveer 600 vierkante meter, maar is waarschijnlijk minstens twee of drie keer zo groot. De massieve bouwstenen die eruit werden gehaald, waren 1,5 x 2 m groot. De site biedt een duidelijke demonstratie van alle fasen van de ontginning en steenvoorbereiding.

De grootschalige bouwprojecten in het oude Jeruzalem, zoals de Tempelberg, vereisten een enorme hoeveelheid bouwmaterialen en het vermogen om de winning en het transport van duizenden bouwstenen naar de oude stad te organiseren en te coördineren“, zegt Moran Hagbi, de directeur van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority. 

In de groeve werden bouwstenen in verschillende stadia van werken ontdekt. We hebben bijvoorbeeld grote vierkante blokken steen blootgelegd die op het punt stonden los te komen van het gesteente, voordat we ze laadden en naar de oude stad transporteerden.

Voor ons als archeologen biedt deze steengroeve een gouden kans; omdat sommige stenen op deze manier in situ werden achtergelaten , kunnen we oude technologieën kopiëren en ermee experimenteren om de processen te recreëren waarmee de bouwstenen werden gewonnen.

Archeologen en natuurbeschermers van de Israel Antiquities Authority zijn nu van plan om te proberen de oude methoden die werden gebruikt om de stenen blokken los te maken, opnieuw te creëren, evenals om de effectiviteit te testen van methoden die in oude bronnen worden beschreven. Om dit te bereiken, zullen ze reproducties gebruiken van oude gereedschappen die bij eerdere opgravingen zijn gevonden en speciaal zijn voorbereid voor experimentele doeleinden.

Eerdere opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority in het noorden van Jeruzalem hebben meerdere steengroeven blootgelegd, evenals gereedschappen die werden gebruikt om de stenen van de steengroeve te verwijderen. 

De steengroeven beslaan een enorme strook land ten noorden van de oude stad en zijn een werkelijk uniek fenomeen. Vanwege de topografie van de regio en de kwaliteit van de steen waren ze de belangrijkste bron van bouwstenen voor de monumentale projecten in Jeruzalem in de periode van de Tweede Tempel en op andere momenten in de geschiedenis.

Volgens de algemeen directeur van de Israel Antiquities Authority, Eli Eskozido: “Op symbolische wijze biedt de huidige ontwikkelingshausse in Jeruzalem ons de kans om de grote bouwprojecten in Jeruzalem in de oudheid op te graven en te onderzoeken. Voordat een ontwikkelingsproject in Jeruzalem begint, worden onze archeologen opgeroepen om oude vondsten op te graven en te onderzoeken, in het belang van toekomstige generaties.

Reusachtige kalkstenen blokken van de Kotel (Klaagmuur), de westelijke muur van het plateau waarop de 2de Tempel stond

Enkele Joodse mannen staan aan de Klaagmuur aka Kotel in Jeruzalem. Het plaatje uit 1859 van biddende Joden aan de Klaagmuur, wordt algemeen aanzien als één van de oudste bestaande foto’s van de Klaagmuur die getrokken zijn in de prille jaren van de fotografie [beeldbron: Special Collections, Fine Arts Library, Harvard University. 1859]

Bronnen:

  • naar een artikel‘Quarrymen’s Hill’: Second Temple period quarry uncovered in Jerusalem” van 5 september 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikelQuarry that may have been source of Second Temple stones uncovered in Jerusalem” van 5 september 2021 op de site van The Times of Israel