IDF vervangt Israëlische Tavor-geweren door Amerikaanse M4’s

Een Israëlische commando van de Golani Brigade met een M4 karabijn

Jarenlang werd het Israëlische Tavor-geweer op de markt gebracht als het geweer van de toekomst, en veel van de infanteriejagers van de IDF droegen het met trots, enthousiast over het gemak en de futuristische uitstraling.

Israel Hayom meldde dat slechts tien jaar na zijn integratie in het Israëlische leger, de IDF spoedig zal beginnen met het overdragen van de infanteriebrigades die momenteel Tavor en micro-Tavor gebruiken naar de Amerikaanse M4-geweren, bekend als “flat top” geweren.

Al in de nabije toekomst zal naar verwachting een van de infanteriebrigades het M4-geweer ontvangen, waarna de andere reguliere brigades doorgaan met het terzijde leggen van de Tavor. De Israëlische geweren zullen de IDF niet volledig verlaten, maar zullen eerder worden overgedragen aan reservebrigades.

De reden, zegt het vertrekkende hoofd van de afdeling landwapenwapens, kolonel (res.) Arik Avivi, is in het besef dat de wijsheid van de menigte in dit geval de overhand heeft. “Heel wat legers in de wereld gebruiken dit geweer, en niet voor niets – het is een uitstekend wapen.”

Het M4-geweer is sinds 2001 in Israël in gebruik en in het eerste decennium van zijn dienst in de IDF was het het dienstgeweer van de meeste infanterie-eenheden, maar in 2011 werd het in sommige divisies vervangen door Tavor- en micro-Tavor-geweren. Zelfs vandaag de dag wordt de M4 gebruikt door speciale eenheden, de commandobrigade en de Tzanchanim (Paratrooper) en Kfir infanteriebrigades.

Een Israëlische Humvee

Gelijktijdig met de vervanging van het geweer begint de IDF zich ook voor te bereiden op de vervanging van de honderden verouderende Hummers, die al jaren in dienst zijn. Er liggen verschillende alternatieven op tafel, waaronder de mogelijkheid om blauw-witte voertuigen aan te schaffen.

Avivi wijst erop dat Israëlische voertuigen onmetelijk goedkoper zijn, vergeleken met het lichte voertuig dat de Hummer in de VS verving – JTLV. “In de wereld van het manoeuvreren met voertuigen hebben we oude platforms, daarom beginnen we nu de alternatieven te overwegen. We hebben een breed scala aan opties – zowel Amerikaans als Israëlisch. We hebben de lijst nog niet samengevat, maar we zijn rijp voor de beslissing. Het voertuig zal nog lang te zien zijn, aangezien de ontwikkeltijd van gevechtstools gemiddeld vijf jaar in beslag neemt, en vaak langer.

Bronnen:

  • naar een artikelIDF to replace Israeli Tavor rifles with American M4s” van 5 september 2021 op de site van Arutz Sheva