Twee ISIS ‘Beatles’ die Israëlische journalist Steven Sotloff onthoofden voor de rechtbank in de VS

Dinsdag, 2 september 2014. In the middle of nowhere, ergens in de zandbak van het Midden-Oosten tussen Syrië en Irak, wordt de Joodse journalist Steven Sotloff, met dubbele Amerikaans-Israëlische nationaliteit, onthoofd en de gruwelijke scene doorgestraald via het internet.

Een lid van de beruchte ontvoeringscel van de Islamitische Staat, genaamd de “Beatles”, pleitte donderdag in een Amerikaanse rechtbank schuldig aan beschuldigingen van samenzwering tot moord op vier Amerikaanse gijzelaars, waaronder de Israëlisch-Amerikaanse journalist Steven Sotloff.

De thans 37-jarige Alexanda Amon Kotey, aka ‘Ringo’ van de ISIS Beatles, pleitte schuldig aan alle acht aanklachten tegen hem tijdens een pleidooihoorzitting in de Amerikaanse districtsrechtbank in Alexandrië. De aanklachten omvatten onder meer gijzeling met de dood tot gevolg en het verlenen van materiële steun aan de Islamitische Staatsgroep van 2012 tot 2015.

Groot-Brittannië, dat hen niet thuis wilde berechten, ontnam hen hun Britse nationaliteit. Maar hun overplaatsing naar de Verenigde Staten werd pas mogelijk nadat de Amerikaanse autoriteiten Londen verzekerden dat ze in deze zaak niet de doodstraf zouden vragen. Beiden pleitten aanvankelijk onschuldig, maar eerder deze week gaf Kotey aan dat hij zijn pleidooi zou wijzigen.

Steven Sotloff

Hij bekende schuld in verband met de dood van vier Amerikaanse gijzelaars – Sotloff, journalist James Foley, hulpverlener Peter Kassig en Kayla Mueller, ook een hulpverlener – evenals Europese en Japanse staatsburgers die ook gevangen werden gehouden.

Sotloff werd op 4 augustus 2013 gevangengenomen ten noorden van Aleppo, waar hij verslag deed van de vluchtelingencrisis. Oorspronkelijk afkomstig uit Miami, was hij de kleinzoon van overlevenden van de Holocaust en had hij een dubbel Amerikaans-Israëlisch staatsburgerschap. Op 2 september 2014 bracht ISIS een onthoofdingsvideo uit, waarin een van de ISIS-Beatles Sotloff onthoofde.

Kotey en El Shafee Elsheikh, 33, werden in oktober uit Irak overgevlogen om terecht te staan ​​voor betrokkenheid bij de moorden. Nadat de twee verdachten in januari 2018 door Syrisch-Koerdische troepen in Syrië waren opgepakt, werden ze overgedragen aan Amerikaanse troepen in Irak.

Sotloffs nalatenschap is gedeeltelijk dat hij het Benghazi-verhaal aan CNN vertelde, dat er geen protest was, en dat hij de massale Syrische vluchtelingencrisis voorzag toen hij verslag deed van het lijden van de gewone mensen in Syrië, en zo verdiende hem de reputatie gaf als ‘The Voice for the Voiceless.’

ISIS Beatles

‘The Beatles’, zo genoemd door hun gijzelaars vanwege hun Engelse accent, was een cel van de Islamitische Staat van Irak en Syrië (ISIS). De leden kregen de bijnamen ‘John’, ‘Paul’, ‘George’ en ‘Ringo’ door de gijzelaars, naar de vier leden van de Engelse rockgroep The Beatles.

In november 2015 werd een van de militanten gedood en een werd gearresteerd, en de laatste twee werden begin 2018 gepakt en in 2019 overgebracht naar Amerikaanse militaire gevangenis.

De jihadist die bekend stond als ‘John’, de leider van de Beatles en gewoonlijk wordt aangeduid als ‘Jihadi John’, werd in februari 2015 door The Washington Post geïdentificeerd als Mohammed Emwazi, en verscheen in een video als de moordenaar van de journalist Foley. Jihadi John werd op 12 november 2015 in Raqqa uitgeschakeld door een gericht Amerikaanse drone.

De vier jihadisten waren verantwoordelijk voor onthoofdingen in Irak en Syrië, zoals blijkt uit de onthoofdingsvideo’s van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, en de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning, in 2014.

De groep bewaakte ook meer dan 20 westerse gijzelaars van ISIS in West-Raqqa, Syrië. Ze waren harder dan andere ISIS-bewakers, martelden gevangenen met stroomstootwapens en onderwierpen ze aan schijnexecuties (inclusief een kruisiging) en waterboarding.

Voor de rebellen van IS was het afslachten van een mens hetzelfde als het slachten van een kip. Dat maakt voor hen niks uit. Zij wisten zeer goed dat in onze ‘beschaafde’ wereld Westerlingen doorheen de jaren allergisch zijn geworden voor bloedvergieten en dat wordt door hen grijnzend maximaal uitgebuit. Hoe gruwelijker hoe beter en een maximaal effect gegarandeerd.

Bronnen:

  • naar een artikelIslamic State ‘Beatle’ pleads guilty over grisly hostage murders” van 3 september 2021 op de site van The Times of Israel