Taliban: ‘Israël is een tumor in het lichaam van de islamitische oemma’

Leden van de Hay’at Tahrir al-Sham, een soennitische islamitische militante groepering, zwaaien met machetes en Taliban-vlaggen terwijl ze de Taliban-overname van Afghanistan vieren, in de stad Idlib, vrijdag 20 augustus 2021 [beeldbron: AP Photo/Ghaith Alsayed]

Volgens het semi-officiële persbureau Mehr heeft een vooraanstaande Taliban-woordvoerder in Afghanistan een verzengende aanval op de staat Israël uitgevoerd in een interview met een door het Iraanse regime gesteunde media-outlet.

In een toespraak tot het Arabisch-talige Al-Alam TV-netwerk van Iran op dinsdag, noemde Taliban-woordvoerder Zabihollah Mojahed de Joodse staat een “tumor in het lichaam van de islamitische oemma”, eraan toevoegend dat “Quds [Jeruzalem] een veelvoorkomend probleem is.”

Hoewel er in het verleden belangrijke politieke en religieuze verschillen zijn geweest tussen het sjiitische Iran en het door soennieten gedomineerde Afghanistan, verwelkomden Iran en zijn regionale bondgenoten niettemin de verovering van Afghanistan door de Taliban tijdens een tiendaagse campagne in augustus.

“We zijn er trots op dat we naast onze nobele Afghaanse broeders en zusters hebben gestaan ​​tijdens de jihad tegen de buitenlandse bezetters”, verklaarde Javad Zarif – tot vorige maand de minister van Buitenlandse Zaken van Iran – terwijl Taliban-strijders de Afghaanse hoofdstad Kabul binnen trokken. Hooggeplaatste Taliban-delegaties zouden Teheran dit jaar minstens twee keer hebben bezocht, in januari en juli.

Ook de bondgenoot van Iran in de Gazastrook, de Palestijnse Hamas-organisatie, verwelkomde de machtsovername door de Taliban. “Vandaag de dag is de Taliban zegevierend nadat ze werden beschuldigd van achterlijkheid en terrorisme”, zei Musa Abu Marzouk, een lid van het politieke bureau van Hamas, op 16 augustus.

“Nu zijn de Taliban slimmer en realistischer. Het heeft Amerika en zijn agenten onder ogen gezien en heeft halve oplossingen met hen geweigerd. De Taliban lieten zich niet misleiden door de slogans van democratie en verkiezingen en valse beloften.”

Mojaheds interview met de Iraanse outlet ging over andere zaken, waaronder de vervolging van vrouwen en meisjes onder het Taliban-bewind. “De regering zal de rechten van vrouwen waarborgen in overeenstemming met de islamitische wet”, zei Mojahed.

Op de vraag of Afghanistan opnieuw een toevluchtsoord zou worden voor Al Qaida en soortgelijke islamitische groeperingen, ontkende Mojahed. “Al-Qaeda-elementen zijn het land ontvlucht vanwege oorlog, onveiligheid en etnische verschillen met de Afghaanse samenleving”, beweerde hij. “We zien geen spoor van de gewapende elementen van al-Qaeda en we hebben al heel lang geen contact meer met hen.”

Religieuze politie van de Taliban ranselt op 26 augustus 2001 een vrouw af in Kabul omdat ze haar gezicht toonde toen ze haar Boerka opende

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael a ‘Tumor’ on Islamic World’s Body, Taliban Spokesman Tells Iranian Regime News Outlet” van 3 september 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Zeina Karam “Taliban takeover energizes, galvanizes radical Islam around world, analysts warn” van 28 augustus 2021 op de site van The Times of Israel