Eichmann werd aan de galg gepraat door geoloog Gerhard Klammer, onthulde een Duitse krant

De organisator van de uitroeiing van de Joden woonde jarenlang ongestoord in Argentinië. Pas in 1960 greep de Mossad hem na een beslissende tip. De informant bleef anoniem – tot nu toe.

Zestig jaar nadat de beruchte nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann door Mossad-agenten werd gevangengenomen en voor berechting naar Israël werd gebracht, heeft een Duitse media-outlet voor het eerst de identiteit onthuld van de persoon die Eichmann zou hebben aangebracht.

De Duitse krant  Süddeutsche Zeitung plaatste deze week een hoofdartikel over de rol die de Duitse geoloog Gerhard Klammer speelde, die tegen het naziregime was en met Eichmann in Argentinië samenwerkte, bij het onthullen van Eichmanns ware identiteit aan de Mossad.

Volgens het rapport werkte Klammer voor het bouwbedrijf Capri in de Argentijnse stad Tucuman, waar hij Eichmann ontmoette, die bij hetzelfde bedrijf werkte onder de fictieve naam “Ricardo Klement”. Eichmann onthulde naar verluidt zijn ware identiteit aan Klammer in de jaren 1950, en Klammer deed meerdere anonieme pogingen om autoriteiten in zowel Duitsland als Argentinië te waarschuwen, in de hoop dat ze actie zouden ondernemen tegen Eichmann voor zijn oorlogsmisdaden.

Medewerkers van Klammer zeiden dat de ware identiteit van Eichmann een “open geheim” was geweest in de Duitse gemeenschap in Argentinië en dat aanhangers van de nazi’s werkten om hem te beschermen. Maar Klammer had zich verzet tegen het nazi-regime en probeerde daarom Eichmann voor de rechter te laten verschijnen.

In de jaren zestig kwam het bouwbedrijf in financiële moeilijkheden en Eichmann verliet Tucuman om werk te zoeken in Buenos Aires. Op dat moment keerde Klammer terug naar Duitsland, waar hij een goede vriend – een priester die in het Duitse leger had gediend – vertelde waar Eichmann was en het coververhaal dat hij had overgenomen.

De twee leverden de details van Eichmanns valse identiteit, evenals een foto van hem, aan Fritz Bauer, de officier van justitie die verantwoordelijk is voor de Eichmann-zaak. Bauer had al gehoord over de verblijfplaats van Eichmann van een Duitse jood wiens dochter kort met de zoon van Eichmannn omging. 

De zoon vertelde de dochter van de man over de nieuwe geheime identiteit van zijn vader, maar veel details ontbraken. Klammer’s bewijs gaf Bauer het bewijs dat Eichmann nog leefde en in Argentinië was, en de officier van justitie nam contact op met de Mossad, wiens agenten hem begonnen te zoeken en hem uiteindelijk koden lokaliseren in een klein stadje in de buurt van de Argentijnse hoofdstad.

Bronnen:

  • naar een artikel van Bettina Stangneth en Willi Winkler “Der Mann, der Adolf Eichmann enttarnte” van 20 augustus 2021 op de site van Süddeutsche Zeitung
  • naar een artikelEichmann Was Turned in By Anti-Nazi Geologist, German Paper Reveals” van 25 augustus 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Adam Manno “The photo that led Mossad to Adolf Eichmann – the architect of the Holocaust: Engineer in Argentina in the 1950s realized true identity of his colleague and told German authorities who IGNORED him – but Israel did NOT after seeing this snap” van 25 augustus 2021 op de site van The Daily Mail