Antisemitische incidenten in Oostenrijk zijn eerste helft van 2021 verdubbeld

Antisemitismus in Österreich nach 1945 [beeldbron: Universität Wien]

Volgens de Joodse gemeenschap in Wenen (IKG) zijn volgens de Joodse gemeenschap in Wenen (IKG) antisemitische intimidatie en aanvallen die in de eerste helft van 2021 in Oostenrijk zijn gemeld, meer dan verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor.

Volgens het IKG-rapport waren er in de eerste helft van het jaar 562 antisemitische incidenten geregistreerd, vergeleken met 257 in dezelfde periode in 2020 en 585 incidenten voor het volledige jaar. Het werkelijke aantal antisemitische aanvallen is onbekend en wordt geschat op veel hoger, aldus het rapport.

De Joodse gemeenschap in Oostenrijk zei dat dit het hoogste aantal incidenten was sinds het 20 jaar geleden begon met de systematische registratie van dergelijke incidenten.

“Zelfs als de cijfers op het eerste gezicht catastrofaal lijken, weerspiegelen ze de realiteit”, zegt Oskar Deutsch, voorzitter van de Joodse gemeenschap van Wenen. “We vertrouwen op de samenwerking met het maatschappelijk middenveld, de politiek en de autoriteiten om het zelfverzekerde Joodse leven veilig te stellen.”

Het meest verontrustend waren volgens de berichten de talrijke aanslagen tijdens de eerste zes maanden van het jaar met beledigingen en bedreigingen. Er waren 58 gevallen van materiële schade, zoals antisemitische graffiti, samen met 11 bedreigingen en acht fysieke aanvallen.

“De sterke toename van het aantal antisemitische incidenten in Oostenrijk bevestigt helaas voor mij dat we de strijd tegen antisemitisme consequent en compromisloos moeten voortzetten”, zei Wolfgang Sobotka, voorzitter van de Oostenrijkse Nationale Raad.

“Het is jammer dat het aantal aanslagen, bedreigingen en beledigingen tegen Joodse medeburgers steeds meer toeneemt.” Sobotka voegde eraan toe dat antisemitisme niet alleen een bedreiging is voor de Joodse gemeenschap, maar ook “een bedreiging voor de democratie en de samenleving als geheel.”

De vaccinatiecampagne aan het begin van het jaar wakkerde antisemitische complotmythes aan, die tot uiting kwamen bij demonstraties. Oplopende spanningen tussen Israël en de Palestijnen in april en het 11-daagse conflict tussen Israël en Hamas in mei leidden tot een piek in antisemitische incidenten.

Half mei werd in een park in Wenen een gezin in herkenbaar joods gewaad met stenen bekogeld. Slechts een paar dagen later werden vier joodse meisjes op antisemitische wijze lastiggevallen, geduwd en beledigd. En bij een ander incident die maand werd een man met een keppeltje beledigd door verschillende mannelijke tieners op e-scooters die langs hem reden, die “sh**y jood” en “Allahu Akhbar” riepen.

Voor de maand mei registreerde de IKG in totaal 167 antisemitische incidenten – het hoogste cijfer in de eerste helft van 2021, en een sterke stijging vergeleken met een maandelijks gemiddelde van 49 incidenten vorig jaar. In juni daalde het aantal van dergelijke gevallen tot 84.

Bijna de helft van de gemelde incidenten werd gekarakteriseerd als gebaseerd op rechtse motieven, met in 71 gevallen moslimbetrokkenheid. Ongeveer 100 gevallen werden geassocieerd met linkse motivaties.

De Oostenrijkse ambassadeur van Israël, Mordechai D. Rodgold, zei dat het rapport aantoont dat het “enorm belangrijk” is om alle vormen van antisemitisme te bestrijden. “Israël is solidair met de Joodse gemeenschap”, zei Rodgold.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Antisemitic Incidents in Austria More Than Double in First Half of 2021” van 2 september 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelZahl der antisemitischen Vorfälle in Österreich hat sich verdoppelt” van 2 september 2021 op de site van Der Spiegel
  • naar een artikelJAHRESBERICHT 2020:  Im Jahr 2020 wurden insgesamt 585 antisemitische Vorfälle gemeldet, um 35 mehr als im Jahr zuvor” van 31 augustus 2021 op de site van Antisemitismus Meldestelle