Laatste resterende beelden van de Pools-joodse gemeenschap voor de Holocaust op het filmfestival van Venetië

Een filmset die deze week zijn wereldpremière beleeft op het 78e Filmfestival van Venetië, draait om drie minuten van een homevideo die wordt beschouwd als het enige overgebleven beeldmateriaal van een overwegend Joods dorp in Polen vóór de Holocaust.

De beelden, meestal in kleur en gemaakt door David Kurtz in 1938 in de stad Nasielsk, Polen, werden bewerkt om de film “Three Minutes – A Lengthening” te creëren, die 69 minuten lang is en verteld door de Britse actrice Helena Bonham Carter, wiens grootvader van moederszijde was joods.

De film bevat ook interviews met de kleinzoon van Kurtz, Glenn Kurtz, en Maurice Chandler, die als jongen in de film verschijnt en zijn herinneringen deelt. Het gaat donderdag in première, gevolgd door een Q&A op zaterdag met de regisseur en scenarioschrijver van de film Bianca Stigter, volgens een programma van het Filmfestival van Venetië.

Stigter was de associate producer van “12 Years a Slave” en “Widows“, die beide werden geregisseerd door haar man, Steve McQueen. “Three Minutes – A Lengthening” is haar regiedebuut en McQueen is de uitvoerend producent van het project.

David Kurtz emigreerde als kind vanuit Polen naar de Verenigde Staten, maar keerde in 1938 terug naar Europa voor een reis en stopte in Nasielsk, zijn geboorteplaats. Hij nam een ​​16mm-camera mee – die in die tijd zelden in het stadje werd gezien – en documenteerde zijn bezoek.

“Tachtig jaar later zijn zijn gewone foto’s, de meeste in kleur, iets buitengewoons geworden”, zei Stigter. “Het zijn de enige bewegende beelden die van Nasielsk van voor de Tweede Wereldoorlog zijn overgebleven. Bijna alle mensen die we zien zijn vermoord in de Holocaust.”

De filmmaker beschreef “Three Minutes – A Lengthening” als “een experiment dat schaarste tot kwaliteit maakt”. Ze legt uit: “Levend in een tijd die wordt gekenmerkt door een overvloed aan beelden die nooit twee keer worden bekeken, doen we hier het tegenovergestelde: omcirkel dezelfde momenten keer op keer, ervan overtuigd dat ze ons elke keer een andere betekenis zullen geven. De film begint en eindigt met dezelfde onbewerkte found footage, maar de tweede keer kijk je er heel anders naar.”

“Three Minutes – A Lengthening”, is een van de projecten die in première gaan op het Filmfestival van Venetië en die nog steeds beschikbaar is voor aankoop door internationale kopers en nog geen distributieovereenkomst heeft, meldde Variety. Het filmfestival van Venetië loopt van 1-11 september.

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Last Remaining Footage of Polish Jewish Community Before Holocaust Premieres as Movie at Venice Film Festival” van 1 september 2021