Israël verzet zich tegen het Amerikaanse plan om het consulaat van Jeruzalem te heropenen

Opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem

Israël zei woensdag dat een plan van de VS om zijn consulaat in Jeruzalem te heropenen, dat van oudsher een basis was voor diplomatieke hulpverlening aan de Palestijnen, een “slecht idee” is en de nieuwe regering van premier Naftali Bennett zou kunnen destabiliseren.

De vorige regering van president Donald Trump betuigde steun voor de claim van Israël op Jeruzalem als zijn hoofdstad door de Amerikaanse ambassade daarheen te verplaatsen vanuit Tel Aviv en het consulaat in die missie op te nemen.

Het was een van de vele besluiten die de Palestijnen woedend maakten, die Oost-Jeruzalem (Jeruzalem dus) willen als hoofdstad van een gehoopte, toekomstige staat.

President Joe Biden heeft beloofd de banden met de Palestijnen te herstellen, een tweestatenoplossing te steunen en verder te gaan met de heropening van het consulaat. Het is sinds 2019 gesloten en de Palestijnse zaken worden afgehandeld door de ambassade.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei op een persconferentie toen hem werd gevraagd naar de heropening:

We vinden het een slecht idee. Jeruzalem is de soevereine hoofdstad van Israël en alleen Israël, en daarom vinden we het geen goed idee. We weten dat de (Biden) regering hier anders tegenaan kijkt, maar aangezien het in Israël gebeurt, weten we zeker dat ze heel goed naar ons luisteren.

Gevraagd om commentaar zei Wasel Abu Youssef, een functionaris bij de overkoepelende Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, dat Israël probeerde de status-quo te handhaven en elke politieke oplossing te blokkeren.

De Amerikaanse ambassade had geen onmiddellijk commentaar.

Bennett, een nationalist bovenop een partijoverschrijdende coalitie, verzet zich tegen de Palestijnse staat. De heropening van het consulaat zou de regering van Bennett van streek kunnen maken, waardoor de ambtstermijn van premier Benjamin Netanyahu in juni werd beëindigd, zei Lapid.

“We hebben een interessante en toch delicate structuur van onze regering en we denken dat dit deze regering zou kunnen destabiliseren en ik denk niet dat de Amerikaanse regering wil dat dit gebeurt”, zei hij.

Verdeeldheid onder Palestijnen zaaien ook twijfel over de vooruitzichten voor diplomatie, zei Lapid. “Ik ben een toegewijde aanhanger van de tweestatenoplossing… maar we moeten toegeven dat dit in de huidige situatie niet haalbaar is.

Bronnen:

  • naar een artikel Israel “Opposes US Plan to Reopen Jerusalem Consulate as ‘Destabilizing’” van 1 september 2021 op de site van The Algemeiner