Zoon van Holocaust-overlevende vloog Afghaanse vluchtelingen naar VS

Kaboel, 16 augustus 2021. Ongeveer 640 Afghaanse vluchtelingen werden in dit Amerikaanse militaire vliegtuig C-17 Globemaster III gepropt nadat Kaboel in handen was gevallen van de Taliban (Reuters)

Delta Airlines-piloot Alexander Kahn vloog vorige week honderden Afghaanse vluchtelingen vanuit vliegbasis Ramstein in Duitsland naar de Verenigde Staten.

Kahn vertelde CNN dat de vlucht om een aantal redenen betekenisvol voor hem was. In de eerste plaats omdat zijn vader een Holocaust overlevende was die berooid als vluchteling naar de VS kwam.

“Ik ben de zoon van een immigrant naar de Verenigde Staten. Mijn vader was een overlevende van de Holocaust, hij werd bevrijd uit het concentratiekamp Buchenwald door Pattons Derde Leger en kwam niet veel anders naar de Verenigde Staten dan de mensen die nu naar de Verenigde Staten komen,” zei Kahn vrijdag tegen de joodse presentator John Berman van CNN’s “New Day”.

“Hij kwam met niets anders dan de kleren die hij aan had, geen familie, geen Engelse vaardigheden en hij moest zijn leven opnieuw beginnen. Gelukkig begon hij zijn leven opnieuw in het land van mogelijkheden.”

Toen hem werd gevraagd hoe hij zich aan boord voelde, zei Kahn dat hij zichzelf in de positie van de vluchtelingen kon verplaatsen.

“Dit wordt een angstaanjagende ervaring voor hen, maar het heeft de potentie om een ​​uitstekende ervaring voor ze te worden. Mijn vader bereikte de Verenigde Staten, leerde Engels, ging naar school, werd dokter en was jaren later weer terug in West-Duitsland als arts voor het Amerikaanse leger,” zei hij.

Kahn merkte op dat de stewardessen van de vlucht de avond ervoor zich op de reis hadden voorbereid door spullen voor de Afghaanse vluchtelingen te kopen, zoals luiers, boeken, snoep en andere benodigdheden. Ze wisten dat deze evacués zouden komen zonder gelegenheid om zich voor te bereiden,” zei hij. De stewardessen weigerden vergoeding voor hun kosten te accepteren.

Berman vroeg Kahn wat hij zijn passagiers over een paar jaar zou vertellen, als hij daartoe de kans zou krijgen.

“Ik denk dat ik ze waarschijnlijk zou vragen, hoe hun ervaring is geweest. Hebben ze doelen kunnen bereiken die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden? En om ze hoop te geven, om ze te laten zien dat we een land van legale immigranten zijn en dit is wat de Verenigde Staten heeft opgebouwd. We zijn een genereus land omdat we een genereus volk zijn en ze hebben de toekomst”.

Over vervolging en gedwongen vluchten weten de Joden echt alles ….

Joden ontvluchten vervolging en Holocaust in nazi-Duitsland tussen 1939 en 1948. Meer dan 70.000 Joden arriveerden in het Brits Mandaat Palestina op meer dan 100 overvolle schepen
Spectaculaire reddingsoperatie van de IDF/IAF (1949–1950). Met Operatie Magisch Tapijt werden duizenden Jemenitische Joden, slechts gehuld in de schamele kleren die ze op dat moment droegen, in allerijl overgevlogen naar Israël [beeldbron: Wiki]
Een nieuwe alijah in de lucht begint: Operatie Ezra en Nehemia. Tussen 1951 tot 1952 zal het zo’n 140.000 Iraakse Joden naar Israël hebben gebracht

Bronnen:

  • naar een artikelZoon van Holocaust-overlevende vloog Afghaanse vluchtelingen naar VS” van 31 augustus 2021 op de site van Joods.nl
  • naar een artikel van Gabe Friedman “Son of Holocaust survivor who flew Afghan refugees to US: It was easy to ‘put myself in their position’” van 30 augustus 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)